Matchfakta 27/12

NY Rangers-Carolina 4-2 (0-0, 1-2, 3-0)

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-12-27

Andra perioden: 1-0 (02.28) Jaromir Jagr 8 (Marc Staal, Scott Gomez), 1-1 (04.38) Scott Walker 5 (Matt Cullen, Mike Commodore), spel 4 mot 5, 1-2 (16.19) Eric Staal 18 (Dennis Seidenberg), spel 5 mot 4.

Tredje perioden: 2-2 (01.38) Chris Drury 9 (Brendan Shanahan, Daniel Girardi), spel 5 mot 4, 3-2 (07.06) Daniel Girardi 6 (Brendan Shanahan, Fedor Tyutin), spel 5 mot 4, 4-2 (10.05) Jaromir Jagr 9 (Scott Gomez).

Skott: 35-22 (13-5, 6-11, 16-6)

Utvisningar, NY Rangers: 7x2 min, 2x5 min, 3x10 min. Carolina: 7x2 min, 1x5 min, 1x10 min.

Publik: 18 200 (i Madison Square Garden)

Målvakter: NY Rangers: Henrik Lundqvist 90,9%, istid 59.57 Carolina: Cam Ward 88,6%, istid 58.16

Svenskarna: Mål, assist, skott, utv min, +/-, istid

Henrik Lundqvist, mv, NY Rangers - se ovan

Niclas Wallin, b, Carolina 0, 0, 0, 0, 0, 14.08

Matchen: Visst var det Boxing Day i New York. Totalt 83 utvisningsminuter när Rangers mötte Carolina. Den otäckaste händelsen inträffade i mitten av den andra perioden när Rangers Colton Orr med full kraft körde på och armbågade Hurricanes Matt Cullen (tidigare just i Rangers) i huvudet.

Cullen föll till isen, till synes medvetslös och lagkamraten Mike Commodore överföll Orr för att hämnas. Det slutade med två matchstraff och en Orr som leddes av isen med ett sår i ansiktet.

- Jag tror han har en bruten näsa. Det är svårt att säga om han har en hjärnskakning. Jag är inte säker. När du bli knockad så där och ramlar med ansiktet före i isen… om du då kan lämna isen med en bruten näsa är det bra, sa Hurricanes coach Peter Laviolette till AP.

Spelet då? Jodå, ett hungrigt New York Rangers vann rättvist. Trots underläge efter två perioder kom hemmalaget igen och gjorde 3-0 i den sista perioden. Två av målen kom efter att Brendan Shanahan skjutit i power play och målvakten Cam Ward släppt returer som Chris Drury (2-2) och Daniel Giradi (3-2) slog in i nät.

Jaromir Jagr avslutade målskyttet med att göra sitt andra mål till 4-2. Innan nattens möte hade Jagr gått mållös från tio raka matcher.

- Jag vet att det har tagit lång tid. Det har inte varit lätt för självförtroendet. Hoppas jag har det bakom mig nu, sa Jaromir Jagr.

Sedan höll Henrik Lundqvist tätt på slutet när Carolina tryckte på med sex utespelare mot Rangers tre.

Buffalo-Ottawa 3-5 (0-0, 1-3, 2-2)

Andra perioden: 0-1 (01.42) Antoine Vermette 7 (Chris Kelly), 1-1 (03.12) Jochen Hecht 13 (Jason Pominville, Tim Connolly), 1-2 (08.02) Wade Redden 5 (Jason Spezza, Daniel Alfredsson), spel 5 mot 4, 1-3 (18.09) Mike Fisher 10 (Chris Neil, Andrej Meszaros).

Tredje perioden: 1-4 (00.26) Daniel Alfredsson 21 (Wade Redden, Dany Heatley), 2-4 (04.09) Brian Campbell 3 (Tim Connolly, Jaroslav Spacek), spel 5 mot 4, 3-4 (12.23) Adam Mair 4 (Daniel Paille, Derek Roy), 3-5 (19.59) Dany Heatley 23 (-), spel 5 mot 6.

Skott: 32-24 (9-10, 14-10, 9-4)

Utvisningar, Buffalo: 3x2 min, 1x10 min. Ottawa: 3x2 min.

Publik: 18 690 (i HSBC Arena)

Målvakter: Buffalo: Ryan Miller 82,6%, istid 58.45 Ottawa: Martin Gerber 90,6%, istid 60.00

Henrik Tallinder, b, Buffalo 0, 0, 0, 0, -1, 14.39

Daniel Alfredsson, f, Ottawa 1, 0, 3, 0, 0, 22.37

Matchen: Toppmöte i Eastern Conference. Buffalo kom till matchen med sex raka segrar i bagaget, men fick lämna HSBC Arena med en bruten svit.

- De är ett av Eastern Conference bästa lag och jag tror att de tycker att vi är det också. Båda lagen kan använda detta som en måttstock, sa Ottawas kapten Daniel Alfredsson som gjorde säsongens 21:a mål när han satte 4-1 i inledningen av den tredje perioden.

Buffalo kom dock tillbaka och reducerade till både 2-4 och 3-4 innan Dany Heatley punkterade matchen med 5-3 i tom bur bara med en halv sekund kvar att spela.

Heatley noterades för ett mål och två assist - hans 16:e multipoängmatch denna säsong.

- Vi har spelat mot varandra så många gånger under de senaste två åren att det inte spelar någon roll vilket lag som går bra eller hur de två senaste veckorna har sett ut, sa Dany Heatley angående Buffalos fina form.

Ottawas målvakt Martin Gerber tog sin nionde bortaseger på elva försök i år, men var ordentligt skakad redan efter fyra minuters spel. Tim Connolys hårda skott träffade Gerber mitt i masken och sänkte honom, men den schweiziske målvakten kunde efter ett kort avbrott fortsätta spela.

- Det skakade om det som är kvar av mina hjärnceller, sa Gerber efteråt.

På de nästkommande åtta omgångarna väntar sex hemmamatcher för Eastern Conference-ettan Ottawa.

Columbus-Atlanta 2-0 (1-0, 1-0, 0-0)

Första perioden: 1-0 (07.39) Dan Fritsche 6 (Ron Hainsey, Pascal Leclaire), spel 5 mot 4.

Andra perioden: 2-0 (03.04) Jared Boll 4 (Curtis Glencross, Sergei Fedorov).

Skott: 28-21 (14-8, 9-5, 5-8)

Utvisningar, Columbus: 2x2 min, 1x5 min. Atlanta: 4x2 min, 1x5 min.

Publik: 15 726 (i Nationwide Arena)

Målvakter: Columbus: Pascal Leclaire 100%, istid 59.42 Atlanta: Kari Lehtonen 92,9%, istid 58.32

Tobias Enström, b, Atlanta 0, 0, 1, 2, 0, 26.17

Niclas Hävelid, b, Atlanta 0, 0, 2, 0, 0, 22.59

Matchen: Nattens stora lirare i Nationwide Arena var utan tvekan Columbus målvakt Pascal Leclaire. Han räddade 21 skott, höll nollan för sjunde gången denna säsong (bäst i ligan) plus att han var med i förarbetet till det som skulle visa sig bli det matchavgörande målet.

1-0-målet kom efter drygt sju minuters spel i den första perioden. Columbus hade powerplay och Leclaire slog pucken till backen Ron Hainsey som tog den över hela isen in i anfallszon. Där passade Hainsey till Dan Fritsche som med ett dragskott överlistade Atlantas målvakt Kari Lehtonen.

- Grabbarna kom in och var redo att spela och vi spelade ett enkelt spel. Om vi spelar denna slags hockey när våra stjärnor kommer tillbaka finns inga hinder till att vi vinner en massa hockeymatcher, sa Pascal Leclaire till AP.

Columbus saknade bland andra Michael Peca, Rick Nash och Fredrik Modin. Trots det var lagets seger aldrig i fara, framför allt tack vare en stark defensiv. Atlantas och NHL:s skyttekung Ilya Kovalchuk fick till exempelvis bara avlossa två skott under matchen.

- Vi spelade verkligen hårt. Vi gjorde ett otroligt jobb i forecheckingen och skapade chanser under drygt två perioder, sa Columbus coach Ken Hitchcock.

För Atlanta bröts nu en fyra matcher lång segersvit. Notera också att detta var Thrashers första besök till Columbus på drygt fyra år.

Washington-Tampa Bay 3-2 (1-1, 1-1, 1-0)

Första perioden: 0-1 (05.43) Vincent Lecavalier 24 (Vaclav Prospal, Martin St. Louis), 1-1 (16.11) Dave Steckel 3 (Quintin Laing, Matt Bradley).

Andra perioden: 1-2 (09.49) Vincent Lecavalier 25 (Vaclav Prospal, Shane O´Brien), 2-2 (17.42) Brian Pothier 4 (Alex Ovechkin, Dave Steckel).

Tredje perioden: 3-2 (17.07) Matt Bradley 2 (Dave Steckel, Mike Green).

Skott: 32-20 (12-9, 10-5, 10-6)

Utvisningar, Washington: 1x2 min. Tampa Bay: 4x2 min.

Publik: 15 035 (i Verizon Center)

Målvakter: Washington: Olaf Kolzig 90,0%, istid 60.00 Tampa Bay: Karri Ramo 90,6%, istid 59.33

Michael Nylander, f, Washington 0, 0, 1, 0, 0, 20.31

Nicklas Bäckström, f, Washington 0, 0, 2, 0, 0, 16.40

Andreas Karlsson, f, Tampa Bay 0, 0, 0, 2, -1, 16.08

Matchen: Några timmar innan nedsläpp i natt blev Washingtons provisoriska coach Bruce Boudreau klubbens 14:e ordinarie huvudcoach genom tiderna. Som present från spelarna fick Boudreau en välbehövlig seger.

- Det är en härlig belöning för mig. Jag funderar på vilka andra titlar vi kan ha eftersom det verkar fungera för att vinna varje gång, sa Bruce Boudreau till AP.

Men det var Tampa Bay som inledde starkast och ligans poängkung Vincent Lecavalier gav laget ledningen med både 1-0 och 2-1 i de två första perioderna. Båda gångerna kom Capitals tillbaka och kvitterade och med bara knappt tre minuter kvar av matchen kom också avgörandet.

Matt Bradley gjorde säsongens andra mål när han slog in en retur bakom Tampas Bays finländske rookiemålvakt Karri Ramo.

- Jag var ganska säker på att sätta den, sa Matt Bradley om 3-2-målet och hyllade den nya huvudcoachen.

- Vi har behandlat honom som coach här, inte som en tillfällig coach. Han förtjänar verkligen det, sa Bradley.

Tampas Bays coach John Tortorella var däremot besviken efteråt. Lagmaskinen hackar betänkligt och Tortorella har mycket att tänka på i framtiden.

- Jag vill inte höra några bortförklaringar. Du får vad du förtjänar. Jag hoppas spelarna är frustrerade, men jag är inte så säker på att de är det. Det är mycket vi behöver bli bättre på. Just nu är vi ett fasansfullt dåligt hockeylag, sa John Tortorella bittert.

NY Islanders-Toronto 4-3 (3-2, 0-1, 0-0, 1-0)

Första perioden: 0-1 (06.13) Alexander Steen 6 (Matt Stajan, Boyd Devereaux), 1-1 (07.02) Andy Hilbert 4 (Chris Campoli, Bryan Berard), 1-2 (13.02) Mark Bell 2 (Darcy Tucker, Ian White), 2-2 (16.20) Mike Comrie 10 (Richard Park, Rick DiPietro), 3-2 (19.12) Bill Guerin 9 (Mike Comrie, Richard Park).

Andra perioden: 3-3 (01.15) Alexander Steen 7 (Tomas Kaberle), spel 4 mot 5.

Förlängning: 4-3 (04.50) Mike Comrie 11 (Richard Park).

Skott: 28-32 (14-9, 4-7, 8-11, 2-5)

Utvisningar, NY Islanders: 4x2 min. Toronto: 2x2 min.

Publik: 15 301 (i Nassau Coliseum)

Målvakter: NY Islanders: Rick Dipietro 77,8%, istid 20.00 NY Islanders: Wade Dubielewicz 95,7%, istid 44.50 Toronto: Andrew Raycroft 85,7%, istid 64.41

Anton Strålman, b, Toronto 0, 0, 1, 0, -1, 14.59

Mats Sundin, f, Toronto 0, 0, 5, 2, 0, 24.41

Alexander Steen, f, Toronto 2, 0, 5, 0, +1, 18.08

Matchen: Alexander Steen gjorde två mål i en och samma match för första gången denna säsong. Men Steens 39:e och 40:e NHL-mål i karriären räckte bara till en poäng för Toronto.

Islanders Mike Comrie avgjorde matchen med bara tio sekunder kvar av förlängningen och gav hemmalaget bonuspoängen. Comrie hade även hittat rätt i den målrika förstaperioden.

Islanders förestemålvakt Rick DiPietro skadades och tvingades hoppa av efter en period. Ersättaren Wade Dubielewicz imponerade dock stort och räddade 21 av 22 skott och höll Islanders kvar i matchen när Toronto pressade på som mest.

- Jag håller ett äga på Rick varje dag i fall något skulle hända. På något sätt visste jag att jag kanske skulle in i dag. Ibland vill du inte veta i förväg att du ska spela därför att det ger dig tid att tänka och du kan tänka för mycket, sa Wade Dubielewicz efter säsongens femte NHL-match.

Även Toronto fick ställa upp med andremålvakten. Vesa Toskala kände av sina ljumskar vid morgonträningen och Andrew Raycroft fick hoppa in med kort varsel. Raycroft var besviken över det sena avgörandet från Islanders sida.

- Jag hoppade att få ett straffavgörande. Allt jag gjort senaste en och en halv månaden är att ta straffar. Jag ville se om allt det jobb skulle resultera, sa Andrew Raycroft.

St. Louis-Detroit 0-5 (0-2, 0-2, 0-1)

Första perioden: 0-1 (02.26) Nicklas Lidström 4 (Pavel Datsyuk), 0-2 (07.27) Jiri Hudler 9 (Mikael Samuelsson, Brian Rafalski).

Andra perioden: 0-3 (05.31) Valtteri Filppula 10 (Pavel Datsyuk, Brian Rafalski), spel 5 mot 4, 0-4 (07.37) Valtteri Filppula 11 (Jiri Hudler, Mikael Samuelsson).

Tredje perioden: 0-5 (09.11) Brian Rafalski 5 (Nicklas Lidström, Pavel Datsyuk), spel 4 mot 3.

Skott: 20-27 (6-10, 6-7, 8-10)

Utvisningar, St. Louis: 4x2 min, 1x5 min. Detroit: 6x2 min, 1x5 min.

Publik: 19 250 (i Scottrade Center)

Målvakter: St. Louis: Manny Legace 75,0%, istid 27.37 St. Louis: Hannu Toivonen 90,9%, istid 32.18 Detroit: Chris Osgood 100%, istid 60.00

Christian Bäckman, b, St. Louis 0, 0, 1, 2, 0, 22.42

Andreas Lilja, b, Detroit 0, 0, 2, 6, +3, 15.49

Nicklas Lidström, b, Detroit 1, 1, 4, 0, +1, 21.07

Niklas Kronwall, b, Detroit 0, 0, 1, 2, +1, 19.15

Mikael Samuelsson, f, Detroit 0, 2, 4, 0, +2, 16.44

Johan Franzén, f, Detroit 0, 0, 3, 5, +1, 16.31

Matchen: Henrik Zetterberg (ryggen) och Tomas Holmström (knäet) är fortfarande skadade. Då stiger andra, mer anonyma spelare, fram i Detroit. I natt handlade det mycket om finländaren Valtteri Filppula som i den andra perioden med två raka mål (hans första “dubbel” i NHL) definitivt sänkte hemmalaget St. Louis.

Filppulas nionde och tionde mål denna säsong kom inom loppet av två minuter och sex sekunder och innebar 3-0 och 4-0 till NHL:s bästa lag.

- Jag hade några turliga studsar och mina lagkompisar gjorde fina framspelningar till mig. Jag var i rätt position och de levererade pucken till mig, sa en ödmjuk Valtteri Filppula till AP.

Att Zetterberg och Holmström inte kan spela ger Filppulas och andra spelare chansen.

- Det är tråkigt att de killarna inte är med, för vi behöver dem. Men det ger samtidigt mer istid till andra så de kan visa vad de kan göra, sa Filppula vidare.

Detroits målvakt Chris Osgood höll nollan för 45:e gången i NHL-karriären.

Nicklas Lidström firade sitt nya tvåårskontrakt med Detroit genom att dundra in 1-0 redan efter drygt två minuter spel. Det var 37-åringens fjärde mål denna säsong.

Dallas-Minnesota 8-3 (3-2, 1-1, 4-0)

Första perioden: 1-0 (01.33) Niklas Hagman 13 (Mike Modano, Matt Niskanen), 1-1 (04.50) Aaron Voros 7 (Pierre-Marc Bouchard, Brent Burns), 2-1 (06.20) Mike Ribeiro 20 (Brenden Morrow, Antti Miettinen), 2-2 (06.57) Pavol Demitra 6 (Aaron Voros), 3-2 (09.33) Jeff Halpern 8 (Steve Ott), spel 4 mot 5.

Andra perioden: 4-2 (03.50) Stu Barnes 3 (Joel Lundqvist, Niklas Grossman), 4-3 (08.13) Pavol Demitra 7 (Pierre-Marc Bouchard).

Tredje perioden: 5-3 (08.12) Brenden Morrow 14 (Jeff Halpern, Mike Ribeiro), 6-3 (08.26) Mike Modano 11 (Steve Ott), 7-3 (15.28) Brenden Morrow 15 (Antti Miettinen, Mike Ribeiro), spel 5 mot 4, 8-3 (16.17) Loui Eriksson 2 (Stephane Robidas, Jussi Jokinen), spel 5 mot 4.

Skott: 33-17 (10-8, 8-3, 15-6)

Utvisningar, Dallas: 4x2 min. Minnesota: 4x2 min.

Publik: 18 532 (i American Airlines Center)

Målvakter: Dallas: Marty Turco 82,4%, istid 60.00 Minnesota: Josh Harding 75,8%, istid 60.00

Niklas Grossman, b, Dallas 0, 1, 2, 0, 0, 14.25

Loui Eriksson, f, Dallas 1, 0, 1, 4, -1, 11.04

Joel Lundqvist, f, Dallas 0, 1, 2, 0, +1, 09.53

Kim Johnsson, b, Minnesota 0, 0, 3, 0, -1, 22.26

Matchen: När Dallas möter Minnesota brukar det bli tajta och målsnåla matcher. Under förra säsongens fyra möten (255 minuters spel) gjorde Stars totalt nio mål mot Wilds.

Något liknande defensivt och tajt spel var vad Dallas kapten Brenden Morrow hade förväntat sig i nattens match också. Så fel han fick.

Morrow själv gjorde två mål och hade en assist när Dallas körde över Minnesota med 8-3 (!).

- Du förväntar dig inte det. Men med jul och resor är det mycket annat att tänka på under denna tid på året. Vi var mer fokuserade tidigt och händelserna gick vår väg, sa Brenden Morrow till AP.

- Vi spelade mot ett bra lag som vet vad de gör. Och de spelade en fantastisk match. Om du inte åker skridskor är du borta, konstaterade Minnesotas coach Jacques Lemaire.

Dallas Mike Modano hade ett mål och en assist som totalt ger honom 1 250 NHL-poäng under karriären och Modano spädde på ledningen i poängligan för USA-födda spelare.

Även Loui Eriksson gjorde mål (hans andra denna säsong) när han avslutade målfesten genom att sätta 8-3 med knappt fyra minuter kvar. Niklas Grossman och Joel Lundqvist hade varsin assist till Stu Barnes 4-2-mål.

Chicago-Nashville 5-2 (2-0, 0-0, 3-2)

Första perioden: 1-0 (11.27) Patrick Sharp 19 (Jonathan Toews, Duncan Keith), spel 4 mot 5, 2-0 (15.38) Jonathan Toews 14 (Patrick Sharp, Patrick Kane).

Tredje perioden: 2-1 (02.05) Alexander Radulov 8 (Radek Bonk, Dan Hamhuis), 3-1 (08.55) Robert Lang 12 (Dustin Byfuglien, Cam Barker), 3-2 (13.10) Marek Zidlicky 2 (David Legwand, Vernon Fiddler), 4-2 (14.42) Robert Lang 13 (Tuomo Ruutu, Petri Kontiola), 5-2 (18.45) Patrick Kane 9 (-), spel 5 mot 6.

Skott: 22-32 (5-7, 6-12, 11-13)

Utvisningar, Chicago: 7x2 min, 1x5 min. Nashville: 5x2 min, 1x5 min.

Publik: 20 511 (i United Center)

Målvakter: Chicago: Nikolai Khabibulin 93,8%, istid 60.00 Nashville: Chris Mason 88,9%, istid 43.56 Nashville: Dan Ellis 33,3%, istid 15.38

Inga svenskar på isen.

Matchen: En fullsatt United Center fick se målvakten Nikolai Khabibulin storspela när Chicago tog en viktig seger. Khabibulin räddade 30 skott och räddade Chicago när Nashville tryckte på för en kvittering i den tredje perioden.

- Alla vet att Nick var matchens stjärna i kväll - på båda sidor av den röda linjen. Han vann matchen åt oss, sa rookien Jonathan Toews som hade ett mål och en assist i den första perioden när Blackhawks tog ledningen med 2-0.

- Överlag så tycker jag inte att vi spelade så bra i kväll. Men vi tog två poäng och är glada för det, sa Toews vidare.

Nikolai Khabibulin var givetvis också glad över segern - och sin egen insats - inför säsongens högsta publiksiffra på hemmaplan (20 511).

- Jag tänker inte på publiken. Jag bara går ut på isen och gör det bästa jag kan. Jag är mycket glad att vi vunnit fyra raka segrar, sa Khabibulin.

För Nashvilles startande målvakt Dan Ellis gick det inte lika bra. Han släppte in två av de tre första skotten och blev utbytt. Chris Mason ersatte och släppte in två mål på 18 skott. Och den senare hyllade också motståndarmålvakten.

- Khabibulin gjorde några fantastiska räddningar när hade behövde göra det. Vi måste göra enklare mål på returer och genom att skymma målvakten mer. Vi har inte lika bra målgörare som vi haft tidigare år, sa Chris Mason.

Los Angeles-San Jose 2-3 (0-2, 1-0, 1-1)

Första perioden: 0-1 (09.02) Milan Michalek 11 (Sandis Ozolinsh, Patrick Marleau), 0-2 (12.17) Joe Pavelski 8 (Marcel Goc).

Andra perioden: 1-2 (06.18) Rob Blake 3 (Alexander Frolov, Ladislav Nagy), spel 5 mot 4.

Tredje perioden: 1-3 (03.24) Milan Michalek 12 (Joe Thornton, Christian Ehrhoff), 2-3 (19.32) Lubomir Visnovsky 3 (Rob Blake, Anze Kopitar), spel 5 mot 4.

Skott: 31-31 (10-11, 9-12, 12-8)

Utvisningar, Los Angeles: 6x2 min. San Jose: 6x2 min, 1x10 min.

Publik: 18 118 (i Staples Center)

Målvakter: Los Angeles: Jason LaBarbera 77,8%, istid 12.17 Los Angeles: Jean-Sebastien Aubin 95,5%, istid 46.32 San Jose: Evgeni Nabokov 93,6%, istid 59.24

Matchen: San Jose tog en ny bortaseger och slog nytt klubbrekord - nattens vinst var den sjunde raka på bortaplan. Samtidigt var det den åttonde raka förlusten för Los Angeles - den sämsta svit laget haft sedan 2003/04 då de förlorade säsongens sista elva matcher.

Mannen bakom att dessa två sviter höll (i LA:s fall inte bröts) var Milan Michalek. Den 23-årige tjecken gav San Jose ledningen i den första perioden och styrde senare in Joe Thorntons skott till matchavgörande 3-1 i början av den tredje perioden.

Los Angeles coach Marc Crawford blev utbuad när coacherna presenterades tillsammans med startfemmorna inför första nedsläpp. Det verkar som om fansen tålamod med Crawford och Kings usla spel tagit slut.

Crawford bytte ut målvakten Jason LaBarbera efter att denne släppt in två mål på nio skott under de första tolv minuterna. Men inte ens Jean-Sebastien Aubins storspel resten av matchen hjälpte bottenlaget som till råga på allt bara har fyra segrar på de 22 senaste matcherna - två av dessa har kommit i San Jose (!).