Publicerad 2019-01-29

Förra säsongens guldvinnare befinner sig just nu i en ökenvandring i SHL.

2–3 efter förlängning hemma mot Linköping innebar Växjös femte raka förlust.

– Det är upp till varje backpar och varje kedja att tävla, säger Växjös back Niclas Burström.

Växjö inledde matchen mestadels i anfallszon och laget fick snabb utdelning på sin offensivlusta. Roman Horak gav laget ledningen redan i matchens första byte. Några minuter senare slog Julius Junttila till med ett direktskott i mål efter en snygg macka på bladet serverad av Niclas Burström.

– Där och då var det skönt, säger Burström.

Total scenförändring

Men snart klev Linköping in i handlingen. Scenförändringen var total när östgötarna, tack vare bra spel i powerplay, kom upp i 19 avlossade skott mot mål på en period.

– De fick tryck på oss i deras powerplay, efter det kom vi aldrig in i matchen igen, säger Niclas Burström.

Växjös målvakt Viktor Fasth spelade dock inspirerat och såg till att Nick Sörensens reducering till 1–2 blev Linköpings enda fullträff i den inledande perioden.

– En bra målvakt som räddade enormt mycket skott i dag, säger Burström om Fasth som såg till att Växjö trots allt ledde matchen både länge och väl.

Den andra perioden blev på alla sätt och vis betydligt mer stillsam. Ingredienser som hög spelkvalitet och skottvillighet förekom inte lika frekvent. Att perioden förblev mållös var således överensstämmande med logiken.

Den tredje perioden blev inte till ett kärt minne för Växjö. Laget förmådde inte att avlossa ett enda skott mot motståndarmålet.

– Jag vet inte om jag varit med om det tidigare, vi kan inte sluta anfalla bara för att vi leder med ett mål, säger Niclas Burström.

Lön för mödan

Linköping jobbade på och fick till slut lön för mödan. När drygt två minuter återstod av den tredje perioden grejade Joe Whitney fullträffen som gjorde att inget lag skulle tvingas lämna isen utan poäng.

– Vi pratade om det, matchen är inte slut förrän signalen går, säger Linköpings huvudrollsinnehavare för aftonen, Nick Sörensen.

Men ett lag skulle förstås vinna. Bara sekunder in i förlängningen tog Nick Sörensen tillvara på möjligheten som dök upp och blev matchhjälten som ordnade två viktiga poäng till Linköping.

– Den extra poängen kan bli viktig i slutändan, säger tvåmålsskytten och tänker på den superjämna SHL-tabellen.