BRATISLAVA. Norsk torsk och finsk glädje.

VM:s stora överraskningslag lyckades inte skrälla igen.

I halva matchen orkade norrmännen – sedan var festen över.

Ishockey-VM

De finländare som hade förväntat sig en enkel resa fram till semifinalen fick tidigt tänka om. Norrmännen inledde matchen med det respektlösa spelet som tagit laget till en kvartsfinal.

Anders Bastiansen var stark som en björn, lagkaptenen Ole-Kristian Tollefsen retade gallfeber på finländarna och Mathis Olimb var briljant.

Men det var lillebror Olimb som gav Norge ledningen fyra minuter in i den andra perioden.

Ken André Olimb drogs ner i ett friläge och var sedan iskall när han själv tog hand om straffen

Lyckades inte hålla ihop boxen

Förbundskapten Roy Johansen har tvingats genomföra turneringen med i princip bara fyra backar och mot Finland gick det inte längre.

Två norska backutvisningar efter ledningsmålet blev ödesdigert.

Både Alexander Bonsaksen och Morten Ask drog på sig varsin utvisning och Finland utnyttjade inom loppet av tre minuter de båda numerära överlägena.

Norrmännen lyckades inte hålla ihop sin box och succémålvakten Lars Haugen orkade inte stå emot.

Även finländarnas 3–1 kom i power play med fyra minuter kvar av den andra perioden.

En direkt kopia av 1–1-målet med ett diagonalpass genom den norska boxen. Återigen var det Mikael Granlund som hittade Jarkko Immonen som dundrade inpucken.

Norges försvarsspel föll samman fullständigt och Jani Lajunen kunde även göra 4–1 innan mittperioden var över.

Nu väntar semifinal för Finland mot vinnaren i kvällens match mellan Kanada och Ryssland.

För Norge är VM över, en turnering där laget har överträffat alla förväntningar.

Med ett par backar till som kan spela på den här nivån och med ett ja tack från forwardsstjärnorna Mats Zuccarello och Patrick Thoresen blir Norge intressant att följa i nästa VM.

Nu återstår bara att säga: Hyvä Suomi och farvel Norge.