Arizonas viktiga poäng i slutspelsjakten

avPer Bjurman

Foto: Julio Cortez / TT NYHETSBYRÅN

NEWARK. De tog ”bara” en poäng mot avsågade New Jersey under lördagseftermiddagen.

Men det räckte för att stärka aktierna i slutspelsracet – så Arizona Coyotes har fortfarande chansen att fullborda NHL-säsongens stora skräll.

– Ja, jag ser det som att vi vann en poäng idag, inte att vi förlorade en. Det var ingen av våra bättre matcher men vi krigade bra, säger Niklas Hjalmarsson till Sportbladet efter 2-1-förlusten i The Rock.

Det är knappt så det går att tro att det är sant efter alla år de spenderat i botten av tabellen, men jo – med mindre än två veckor kvar av grundserien är Arizona Coyotes i högsta grad med i slutspelsracet i den västra konferensen.

Förlusten mot Devils i Newark under lördagseftermiddagen var visserligen den tredje raka, men matchen avgjordes på straffar, så prärievargarna från Phoenix fick ändå med sig en poäng – och den kan komma att visa sig ovärderlig i striden om sista wild card-platsen, i första hand utkämpad med Minnesota, Colorado, Chicago och Vancouver.

– Absolut. Jag ser det som att vi vann en poäng idag, inte att vi förlorade en, säger Niklas Hjalmarsson medan han står och pustar ut i understället efteråt.

”Kuemper räddade oss”

Den trefaldige Stanley Cup-mästaren från Russnäs är överhuvudtaget nöjd med hur spurten artat sig för det unga och, relativt sett, orutinerade ökenlaget.

– Den här matchen var ingen av våra bästa, målisen Darcy Kuemper räddade oss med sitt storartade spel, men jag är glad över att kämpainsatsen, fortsätter han.

– Jag tycker överhuvudtaget vi gör det bra med den trupp vi har, och med tanke på vilka skador som drabbat oss. Jag har aldrig varit med om något liknande, ett tag var det som att det gick en influensa genom truppen och satte sig i knäna på folk. Men vi har ändå hållit ihop som lag och krigar alltid på rätt sätt.

Oliver Ekman-Larsson, som stänkte in tolfte målet för säsongen i början av första perioden mot Devils, är också belåten. Undra på det. Han har tillhört Coyotes i nästan ett decennium och kommer knappt ihåg när det senast han spelade viktiga matcher i slutet av mars.

– Det är otroligt mycket roligare än de närmast föregående åren, skillnaden är enorm. Det märks på hela laget och hela organisationen, konstaterar han.

Nyckelmatcher väntar

Ny bortamatch väntar mot Islanders på Long Island söndag kväll. Sedan åker Coyotes hem för regelrätta streckdraman mot Chicago, Colorado och Minnesota.

– Där kommer antagligen allt att avgöras. Det ska bli grymt kul att spela de matcherna, säger ”OEL”.

▪▪▪

Robert Hägg gjorde mål i Philadelphias lördagsmatiné mot New York Islanders, men det hjälpte inte. Flyers förlorade med 4-2 – och därmed släcktes nog förhoppningarna om playoff i vår.

Robin Lehner var utmärkt i Islanders-kassen och stoppade 22 skott.

ARTIKELN HANDLAR OM