Björklövens Viktor Ekeståhl-Jonsson har precis gjort 1-0 mot Skellefteå.

Björklöven–Skellefteå var så mycket mer än bara 65 minuter hockey.

Till slut avgjorde Björklövens Lucas Sandström på straffar.

– Det här var en seger för hela Umeå, säger nye tränaren Tommy Jonsson.

Första derbyt på nästan två år mellan lagen hade skapat en skön hausse.

Premiärer på försäsongen brukar inte vara sevärda eller bjuda på någon större konst. Men fredagsmatinén i Umeå var annorlunda.

Man märkte att det var något speciellt och att rivaliteten mellan klubbmärkena sitter djupt inne. Det var kamp och känslor över hela planen.

Och det måste ha varit oerhört kul för spelarna att få åka in och se två stora klackar bjuda på skön sång.

Björklöven inledde matchen bäst, tog ledningen med 1–0 och 2–0 genom Viktor Ekeståhl-Jonsson och Stefan Öhman. Man var hetare framför båda målen och det gav utdelning.

Avgjorde på straffar

I den andra perioden kom Skellefteå igång. Vred lite på sitt defensiva spel och stoppade Lövens passningar i mittzonen.

Skellefteå reducerade till 2–1 via en snygg styrning av lagkapten Erik Forsell, skott av Tim Heed.

I början av tredje perioden kvitterade Patrik Zackrisson via ett rungande slagskott till 2-2.

Därefter mattades Skellefteås press och hemmalaget var i slutskedet närmast att vinna.

Nu gick matchen till sudden death och straffar.

Isen var inte bra och det var bara hemmalagets Lucas Sandström som lyckades göra mål.

Björklöven fick jubla högst.

Det syntes efter matchen hur lyckliga Löven var. Fansen ropade taktfast "lillebror" med riktning mot Skellefteå och Björklövens klubbdirektör Fredric Åkerblom gick runt i omklädningsrummet efter matchen och tog i hand med spelarna.

Så hade han inte gjort om man besegrat Troja.

Även nye tränaren Tommy Jonsson var nöjd.

”Härlig hockeyfeber”

Han vet kraven från Björklöven – man ska vara ett topplag.

– Det är en härlig hockeyfeber här uppe och man suktar efter hockey. Kul att vi fick ge Umeå det här och det kanske inte var en vanlig match. Det enda vi pratade om inför matchen var att köra på, inte ge upp och ha en bra ton på det vi gör, säger Jonsson och fortsätter.

– Vi har bara haft 3,5 träningar inför den här matchen och det var ingen vanlig match. Kanske hade det varit bättre att spelat mot Skellefteå längre fram, men det gick inte att få ihop schemat.

Man ska notera att Skellefteå spelade matchen utan stjärnspelare som Jimmie Ericsson, Mattias Ritola, Sebastian Aho, Axel Holmström och Janne Pesonen.