Matchfakta 8/12

Chicago-Anaheim 3-5 (1-1, 1-2, 1-2)

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-12-08

Första perioden: 1-0 (01.07) Jonathan Toews 11 (Dustin Byfuglien, Patrick Kane), spel 5 mot 4, 1-1 (13.54) Corey Perry 15 (Ryan Getzlaf, Chris Pronger), spel 5 mot 4.

Andra perioden: 2-1 (00.36) Patrick Sharp 13 (Dave Bolland), 2-2 (07.15) Chris Kunitz 10 (Corey Perry, Ryan Getzlaf), 2-3 (11.47) Mathieu Schneider 4 (George Parros, Brad May).

Tredje perioden: 2-4 (04.31) Ryan Getzlaf 12 (Francois Beauchemin), 3-4 (18.10) Robert Lang 8 (Martin Havlat), 3-5 (19.31) Chris Kunitz 11 (-), spel 5 mot 6.

Skott: 42-22 (11-4, 13-12, 18-6)

Utvisningar, Chicago: 6x2 min, 2x5 min. Anaheim: 3x2 min, 2x5 min.

Publik: 17 734 (i United Center)

Målvakter: Chicago: Nikolai Khabibulin 81,0%, istid 58.54

Anaheim: Jean-Sebastien Giguere 92,9%, istid 60.00

Svenskarna: Mål, assist, skott, utv min, +/-, istid

Samuel Påhlsson, f, Anaheim 0, 0, 1, 2, -1, 18.29

Matchen: Anaheim har inte förlorat i Chicago sedan 2 november 2003. Och sviten håller i sig även efter nattens match. Det kan mästarlaget framför allt tacka en spelare för: målvakten Jean-Sebastien Giguere som räddade 39 skott mot ett offensivt Blackhawks.

Chicago tog ledningen två gånger om genom snabba mål både i inledningen av den första och den andra perioden. Men båda gångerna reste sig bortalaget och när Mathieu Schneider gjorde 3-2 efter drygt halva matchen vägde skålen över till Anaheim.

Ryan Getzlaf spädde på till 4-2 och trots Robert Langs reducering knappt två minuter före slutet orkade inte Edmonton kvittera. Istället satte Chris Kunitz 5-3 i tom bur.

Anaheim har bara förlorat fem matchen på de 18 senaste och hittar mer och mer tillbaka till fjolårets vinnande spel som till slut resulterade i Stanley Cup-bucklan.

- Vi lyckades spela bra i kväll. Vi spelade som ett lag. Det handlar nog mest om vår förmåga att hålla oss till vårt spelsystem, sa Ryan Getzlaf som förutom målet noterades för två assist.

Dallas-Ottawa 2-4 (1-2, 0-0, 1-2)

Första perioden: 0-1 (05.18) Christoph Schubert 4 (Dean McAmmond, Antoine Vermette), 1-1 (07.32) Niklas Hagman 11 (Sergei Zubov, Mike Modano), spel 5 mot 4, 1-2 (16.29) Antoine Vermette 5 (Chris Neil, Chris Kelly).

Tredje perioden: 1-3 (06.29) Mike Fisher 7 (Wade Redden, Daniel Alfredsson), spel 5 mot 4, 2-3 (18.11) Mike Ribeiro 12 (Chris Conner, Brenden Morrow), 2-4 (19.30) Chris Kelly 5 (Dany Heatley).

Skott: 25-20 (11-8, 1-6, 13-6)

Utvisningar, Dallas: 5x2 min, 1x5 min, 1x10 min. Ottawa: 7x2 min.

Publik: 18 016 (i America Airlines Center)

Målvakter: Dallas: Mike Smith 84,2%, istid 58.09

Ottawa: Ray Emery 92,0%, istid 60.00

Mattias Norström, b, Dallas 0, 0, 1, 0, 0, 18.31

Niklas Grossman, b, Dallas 0, 0, 0, 0, -1, 09.32

Joel Lundqvist, f, Dallas 0, 0, 0, 0, -1, 08.59

Daniel Alfredsson, f, Ottawa 0, 1, 2, 2, 0, 21.57

Matchen: Ottawa har inte haft problem med målskyttet denna säsong - det har snarare brustit i det defensiva arbetet. Men i natt hittade Senators även rätt där och inkasserade andra raka segern efter att ha haft en längre uppförsbacke.

- Grabbarna spelade inte så bra som vi vet att vi kan under denna tid, inkluderat mig själv. Det tar tid att hitta tillbaka igen. Nu tror jag vi har fått vårt självförtroende tillbaka, sa Ottawas Mike Fisher som punkterade matchen med sitt 3-1-mål i den tredje perioden.

Det målet noterade också den enda svenskpoängen - Daniel Alfredsson var med i förarbetet till Fishers balja.

Senators coach John Paddock berömde framför allt laginsatsen.

- Vi kämpade hårt. Det var en av de viktigaste matcherna vi spelat på ett ta, sa John Paddock till AP.

Dallas spelare irriterade sig mest på domarnas nivå - och tyckte att Ottawa kom undan billigt. Bland annat en situation där Daniel Alfredssons klubba var misstänkt högt uppe i en duell med Dallas Jussi Jokinen. Då återstod bara 40 sekunder av matchen (i läget 2-3) - men ”Alfie” klarade sig från att få en utvisning. I stället satte Chris Kelly 4-2 bara tio sekunder senare.

Colorado-Philadelphia 2-1 (0-0, 2-1, 0-0)

Andra perioden: 1-0 (07.26) Jaroslav Hlinka 4 (Andrew Brunette, Tyler Arnason), 1-1 (17.55) Daniel Briere 13 (Kimmo Timonen, Scottie Upshall), spel 5 mot 4, 2-1 (19.57) Milan Hejduk 10 (Ryan Smyth, Paul Stastny), spel 5 mot 4.

Skott: 32-29 (13-7, 9-15, 10-7)

Utvisningar, Colorado: 4x2 min. Philadelphia: 5x2 min.

Publik: 16 312 (i Pepsi Center)

Målvakter: Colorado: Jose Theodore 96,6%, istid 60.00

Philadelphia: Martin Biron 93,8%, istid 58.30

Inga svenskar på isen.

Matchen: Colorado har haft det svårt på bortais, men hemma i Pepsi Center verkar laget hålla allra högsta nivå. I natt kom ännu en seger på hemmaplan - samtliga mål gjorde i den andra perioden.

Matchavgörande 2-1 satte Milan Hejduk bara tre sekunder innan perioden var slut. Målet kom i power play (Kimmo Timonen utvisad för hakning efter 19.40) där Hejduk slog till direkt på Ryan Smiths passning.

- Det var ett välbehövligt power play-mål för oss. Ryan levererade en härlig passning och jag sköt högt mot bortre hörnet. Den gick in, sa Milan Hejduk om sitt 99:e NHL-mål i karriären och tillade:

- Det var en riktigt stor seger för oss. Vi behöver hemmastyrkan för att vinna hockeymatcher.

Utmärkande var också målvakten Jose Theodore vars storspel räddade två poäng till Avalanche.

- Jag var verkligen redo för den här matchen. Vi spelade riktigt bra och all vår fokus var inriktad på en bra defensiv, sa Theodore som räddade 28 skott i matchen.

Edmonton-St Louis 3-4 (1-1, 0-0, 2-3)

Första perioden: 0-1 (10.40) Brad Boyes 16 (Lee Stempniak, Jay McClement), 1-1 (18.41) Shawn Horcoff 13 (Ales Hemsky).

Tredje perioden: 1-2 (03.12) Brad Boyes 17 (Erik Johnson, Keith Tkachuk), spel 5 mot 4, 1-3 (04.06) Doug Weight 1 (David Perron), 2-3 (12.16) Robert Nilsson 3 (Sam Gagner), 2-4 (14.15) Paul Kariya 8 (Keith Tkachuk), 3-4 (19.21) Marty Reasoner 3 (Shawn Horcoff, Dustin Penner).

Skott: 28-31 (14-6, 5-12, 9-13)

Utvisningar, Edmonton: 5x2 min. St Louis: 6x2 min.

Publik: 16 839 (i Rexall Place)

Målvakter: Edmonton: Mathieu Garon 87,1%, istid 57.11

St Louis: Hannu Toivonen 89,3%, istid 59.44

Robert Nilson, f, Edmonton 1, 0, 5, 0, +1, 15.24

Christian Bäckman, b, St Louis 0, 0, 1, 0, +1, 16.46

Matchen: St Louis är ytterligare ett av de lagen i NHL som just nu visar upp en strålande form. I natt kom den nionde segern på de tolv senaste matcherna.

Lagets skyttekung Brad Boyes noterades för Blues två första mål och Doug Weight spädde på till 3-1 med säsongens första fullträff. Det tog Weight, tidigare kapten i Edmonton, 26 matcher att hitta rätt.

- Det var en lättnad att se pucken gå in. Och det väar skönt att vara med och bidra till segern. Förhoppningsvis får jag fart på målskyttet nu. Det kändes mycket bättre direkt efter målet - jag kände mig som en annorlunda spelare, sa Doug Weight.

Edmontons svenske forward Robert Nilsson reducerade till 2-3 och då vankade hemmapubliken ett visst hopp. Det släcktes bara två minuter senare av Paul Kariya som definitivt avgjorde matchen. Trots tre hemmabackar framför mål lyckades de inte stoppa kariya som lyfte in en backhand bakom Mathieu Garon.

Edmontons back Dick Tärnström var med på morgonens uppvärmning, men avstod från spel. Förmodligen är han redo för Oilers nästkommande tre bortamatcher.

Phoenix-San Jose 0-1 (0-0, 0-1, 0-0)

Andra perioden: 0-1 (19.44) Milan Michalek 9 (Joe Thornton, Jeremy Roenick).

Skott: 27-26 (8-12, 7-9, 12-5)

Utvisningar, Phoenix: 5x2 min. San Jose: 5x2 min.

Publik: 12 972 (i Jobing.com Arena)

Målvakter: Phoenix: Ilya Bryzgalov 96,2%, istid 58.56

San Jose: Evgeni Nabokov 100%, istid 60.00

Fredrik Sjöström, f, Phoenix 0, 0, 1, 0, 0, 13.20

Doug Murray, b, San Jose 0, 0, 2, 0, +1, 19.27

Matchen: En tuff målvaktskamp mellan ryssarna Bryzgalov och Nabokov. Den senare vann duellen och höll nollan för tredje gången i rad mot Phoenix. Totalt har Nabokov nu fyra nollor i år och 38 i NHL-karriären.

- Otroligt målvaktsspel från säsongens första match till den 26:e matchen nu. Vad kan jag säga? Han har varit vår ryggrad hela året. Han ger oss självförtroende, sa San Joses back Craig Rivet om Nabokovs storspel.

Enda målet kom från Milan Michaleks klubba bara 16 sekunder innan den andra perioden tog slut. Ett dragskott som överraskade Ilya Bryzgalov.

- Backen skymde mig på något sätt. Jag såg inte pucken. Jag såg först pucken när den träffade mig i bröstet och gick under min arm i mål, förklarade Bryzgalov som förutom detta skott alltså också hade en felfri afton.

San Jose har nu fyra raka segrar och växer mer och mer upp som en av favoriterna tillsammans med Detroit i Western Conference. Phoenix däremot har det tyngre - och gör man inga mål vinner man inte heller några matcher.

- En tuff förlust att att svälja, suckade Phoenix coach Wayne Gretzky.

New Jersey-Washington 3-2 (2-0, 0-0, 1-2)

Första perioden: 1-0 (11.42) Vitaly Vishnevski 1 (-), 2-0 (15.57) Dainius Zubrus 6 (Brian Gionta, Patrik Elias), spel 5 mot 4.

Tredje perioden: 2-1 (05.48) Alexander Semin 2 (Nicklas Bäckström), 3-1 (06.48) Travis Zajac 5 (Sheldon Brookbank, Jamie Langenbrunner), 3-2 (18.43) Brooks Laich 5 (Joe Motzko, Alex Ovechkin).

Skott: 22-24 (12-5, 4-9, 6-10)

Utvisningar, New Jersey: 4x2 min. Washington: 5x2 min.

Publik: 16 265 (i Prudential Center )

Målvakter: New Jersey: Martin Brodeur 91,7%, istid 60.00

Washington: Olaf Kolzig 86,4%, istid 59.18

Nicklas Bäckström, f, Washington 0, 1, 3, 0, 0, 22.09

Matchen: NHL:s just nu hetaste lag fortsätter vinna. New Jerseys 3-2 mot Washington i natt var lagets nionde raka seger - och den femte raka i nya hemmaarenan Prudential Center.

Och publiken i hallen visade också sin glädje över lagets nyfunna storform. Mäktiga ovationer ekade under hela matchen och i den tredje perioden gick vågen runt arenan.

- Jag har märkt att segrar gör det enklare för publiken att vara högljudda, inflikade Devils veteranmålvakt Martin Brodeur.

New Jersey tog kommandot direkt i den första perioden. Självförtroendet som laget byggt upp den senaste tiden resulterade i två mål på drygt fyra minuter. Och efter det kom aldrig Capitals, utan skadade Michael Nylander, i kapp. Trots två reduceringar i den tredje perioden var Devils aldrig riktigt hotat.

Med nio raka segrar är New Jersey nu fyra matcher ifrån att slå klubbrekordet. I nästa match väntar formsvaga NY Rangers på bortais.

- Vi vill verkligen fortsätta vår segersvit, sa anfallaren Patrik Elias.

Florida-NY Islanders 3-0 (0-0, 1-0, 2-0)

Andra perioden: 1-0 (08.30) Stephen Weiss 4 (Ruslan Salei), spel 5 mot 4.

Tredje perioden: 2-0 (03.31) Nathan Horton 8 (Bryan Allen, Ville Peltonen), spel 5 mot 4, 3-0 (19.48) Olli Jokinen 15 (-), spel 5 mot 6.

Skott: 41-25 (13-4, 17-9, 11-12)

Utvisningar, Florida: 3x2 min, 1x5 min. NY Islanders: 6x2 min, 1x5 min.

Publik: 14 502 (i BankAtlantic Center)

Målvakter: Florida: Tomas Vokoun 100%, istid 59.50

NY Islanders: Rick DiPietro 95,0%, istid 58.48

Matchen: Båda New York-lagen hade det svårt just nu. I natt kom Islanders femte raka förlust. Och laget lyckades inte en få håll på Floridas målvakt Tomas Vokoun som höll nollan för andra gången denna säsong.

- Vi gjorde de sakerna vi sa att vi skulle göra. Vi ville skjuta mycket och det gjorde vi. Och vi ville spela en bra defensiv. Vi hade tålamodet och höll trycket i power play och det var skillnaden i matchen, analyserade Tomas Vokoun.

Floridas två första mål kom också i numerärt överläge - det tredje i tom kasse av kaptenen Olli Jokinen.

Stort samtalsämne efter matchen var duellerna mellan Islanders Bill Guerin och Panthers back Bryan Allen. I en jakt på pucken mot kortsargen tacklade Guerin Allen i ryggen så den sistnämnde flög in med huvudet före i sargen. Guerin blev utvisad (på den tvåminutaren gjorde hemmalaget 1-0) och Allen tvingades lämna isen för vård.

Men Panthers-backen var senare tillbaka och när de två åter var på isen samtidigt hann inte mer än nedsläppet genomföras förrän handskarna var kastade och de två var inblandade i ett stort slagsmål.

Efteråt var dock känslorna lite lugnare.

- Han kom till mig direkt efter tacklingen och bad om ursäkt. Och före vi slogs och efter att vi slogs bad han om ursäkt. Det var en fin gest, jag respekterar det, sa Bryan Allen.

Atlanta-NY Rangers 4-2 (1-2, 1-0, 2-0)

Första perioden: 1-0 (02.15) Eric Boulton 2 (Jim Slater, Steve McCarthy), 1-1 (04.09) Marcel Hossa 1 (Scott Gomez, Brendan Shanahan), 1-2 (06.32) Chris Drury 7 (Petr Prucha, Marc Staal).

Andra perioden: 2-2 (05.58) Pascal Dupuis 4 (Slava Kozlov, Jim Slater).

Tredje perioden: 3-2 (14.43) Slava Kozlov 8 (Bobby Holik, Chris Thorburn), 4-2 (19.55) Marian Hossa 12 (Todd White, Ilya Kovalchuk), spel 4 mot 6.

Skott: 22-32 (6-15, 10-9, 6-8)

Utvisningar, Atlanta: 2x2 min, 1x5 min. NY Rangers: 2x2 min, 1x5 min.

Publik: 18 204 (i Philips Arena)

Målvakter: Atlanta: Johan Hedberg 93,8%, istid 60.00

NY Rangers: Steve Valiquette: 85,7%, istid 59.05

Johan Hedberg, mv, Atlanta - se ovan.

Niclas Hävelid, b, Atlanta 0, 0, 0, 0, +3, 21.05

Tobias Enström, b, Atlanta 0, 0, 1, 0, +2, 22.31

Matchen: Henrik Lundqvist var bänkad efter att i förra matchen släppt in fyra mål på tio skott mot Toronto. Ersättaren Steve Valiquette imponerade inte i matchen. Trots att Rangers vann skotten klar och stundtals dominerade på isen fick laget notera ännu en förlust.

- Jag tycker vi spelade riktigt bra. Vi följde vår spelplan. Vi gjorde allt, men det var inte tillräckligt, sa Rangers center Scott Gomez.

Rangers hade också 2-1 efter den första perioden, men då steg Floridas ryss Slava Kozlov fram. Först fick han en assist till 2-2 och i den tredje perioden gjorde han med ett slagskott matchavgörande 3-2.

- Kozlov visade erfarenhet och spelade mycket bra före det andra målet. Och avgörande målet var också bra när han kom från neutral zon och väntade ut deras back som en screen för målvakten, sa Atlantas coach Don Wadell till AP.

Själv uttryckte matchhjälte sin beundran över en annan spelare - målvakten Johan Hedberg som räddade 30 skott i matchen.

- Moose spelade solid ishockey. Han gav oss chansen att vinna, sa Kozlov.

Atlanta har, efter den miserabla starten av säsongen med sex raka förluster, ryckt upp sig och har nu fler segrar (14) än förluster (13).

För Rangers går det tyngre och närmast väntar hyperformade NJ Devils för Henrik Lundqvist och kompani.

Detroit-Minnesota 5-0 (1-0, 3-0, 1-0)

Första perioden: 1-0 (17.43) Henrik Zetterberg 19 (Pavel Datsyuk, Tomas Holmström).

Andra perioden: 2-0 (05.31) Henrik Zetterberg 20 (Johan Franzen), spel 4 mot 5, 3-0 (06.41) Jiri Hudler 7 (Valtteri Filppula, Brett Lebda), 4-0 (09.50) Johan Franzén 2 (Niklas Kronwall, Pavel Datsyuk), spel 5 mot 4.

Tredje perioden: 5-0 (00.41) Henrik Zetterberg 21 (Pavel Datsyuk, Nicklas Lidström).

Skott: 34-19 (10-4, 12-6, 12-9)

Utvisningar, Detroit: 5x2 min, 1x5 min. Minnesota: 3x2 min, 1x5 min.

Kim Johnsson, b, Minnesota 0, 0, 0, 2, -3, 22.58

Matchen: Två spelare i fokus i Joe Louis Arena: Henrik Zetterberg och Dominik Hasek.

Zäta gjorde hattrick, hans andra i karriären, och är nu uppe i totalt 21 mål denna säsong.

- Zetterberg är fantastisk. Hela deras kedja är det. Se bara på deras statistik, sa Minnesotas coach Jacques Lemaire.

- Dina bästa spelare måste vara dina bästa spelare. Han och Pav kommer för att spela varje kväll, sa Detroits coach Mike Babcock om de två superstjärnorna.

Kedjan med Zetterberg, Pavel Datsyuk och Tomas Holmström parkerade i anfallszon under hela matchen och de tre målen kunder varit fler. Men den svenske skyttekungen var givetvis nöjd med prestationen.

- När du fått ett, vill du få två. När du fått två, vill du få det tredje. När du har chansen att göra ett hattrick ger du lite extra, sa Henrik Zetterberg.

Dominik Hasek, denna 42-årige tjeckiske stålman, höll nollan för 77:e (!) gången under sin NHL-karriär. Nu hade Hasek en förhållandevis lugn afton (19 skott mot sig) eftersom NHL-ettan Detroit helt enkelt var ett nummer för stor för Minnesota.

Även Johan Franzén (ett mål och en assist) och Nicklas Lidström (plus fyra) utmärkte sig i Detroit.