Brynäs missar slutspel för andra året i rad

Daniel Kihlström/TT

Publicerad 2020-03-05

Slutspelshoppet är släckt för Brynäs.

Efter 4–6 borta mot topplaget Rögle kan Gävlelaget inte längre gå förbi Växjö, som har säkrat den sista platsen i åttondelsfinalerna.

Brynäs IF

Mycket av hoppet dog för Brynäs redan i förra omgången i måstematchen mot just Växjö. Vid seger mot smålänningarna hade avståndet upp till tiondeplatsen och den sista åttondelsfinalplatsen varit en poäng.

Nu blev det förlust och avståndet växte till sju poäng. Med tre omgångar kvar att spela är avståndet ointagliga tio poäng – detta efter att Brynäs förlorat med 4–6 mot SHL-trean Rögle samtidigt som Växjö slog Frölunda med 3–2 på hemmais. Det är andra säsongen i rad som Gävleklubben missar SM-slutspelet.

Givmilt Brynäs

Mot Rögle var Brynäs allt för givmilt för att kunna slåss om de tre poängen.

De två första bjudningarna kom i den första perioden. Knappt halvvägs in i perioden fångade Erik Andersson upp en ströpuck vid defensiv blålinje – i ett numerärt överläge för Brynäs – och kunde i friläge läckert släppa pucken bakåt till lagkamraten Taylor Matson, som fick öppen kasse fram till ledningsmålet.

Mindre än en och en halv minut senare – efter 11.20 – small det till igen när Dennis Everberg skickade in 2–0 på straff. Detta efter att Everberg blivit stoppad i skottögonblicket när Brynäs återigen bjöd hemmalaget på ett friläge.

Ett slumpmål från Jonathan Siglet med knappt två minuter kvar att spela av perioden gjorde dock att Brynäs fick kontakt innan den andra akten.

Brynäs blev bättre i den andra perioden och efter 9.49 skickade Tomi Sallinen in en målvaktsretur fram till 2–2.

Där tog dock det roliga slut för Brynäs – under periodens tio sista minuter avgjorde Rögle matchen.

Först satte junioren Melker Eriksson sitt första SHL-mål i karriären och blott 29 sekunder senare fick Rögle ett nytt friläge efter en tappad Brynäspuck vid offensiv blålinje. Denna gång kunde Erik Andersson ta avslutet själv fram till 4–2.

Precis innan periodpausen visade Melker Eriksson även upp sina framspelningstalanger när han satte upp lagkaptenen Mattias Sjögren i slottet fram till 5–2.

Rögle trea i tabellen

Visserligen reducerade Linus Ölund för Brynäs, men knappt halvvägs in i slutakten skickade Everberg in sitt andra mål för kvällen när Rögle spelade sex mot fyra spelare i väntan på ytterligare en Brynäsutvisning. Oskar Kvist kunde knappt fem minuter före full till tröstnäta för Brynäs.

Rögle klättrar nu upp till tredje plats i SHL-tabellen med tre omgångar kvar att spela.