Malkin målskytt i sin tusende match

Jonas Grönvik/TT

Publicerad 2022-11-21

Pittsburghs Jevgenij Malkin spelade sin tusende match för klubben då Chicago besegrades med 5–3 på bortaplan. Malkin gjorde matchens andra mål.

– Det är en känslosam kväll för mig, säger han efter matchen.

Jevgenij Malkin firade jubileumsmatchen med att göra 2–0 i den andra perioden. Efter Sidney Crosby är Malkin den andra spelaren som har spelat 1 000 matcher eller fler för Pittsburgh.

Svenske Rickard Rakell spelade fram kvällens första mål och gjorde själv Pittsburghs tredje, då framspelad av lagkamraten Marcus Pettersson.

PLUS: Juryn: Här är tidernas svenska ”all star”-lag

Efter tre raka mål för bortalaget lyckades Chicago hämta ikapp underläget till 3–3. I slutet av den tredje perioden satte Sidney Crosby stopp med sitt tionde mål för säsongen.

Söderblom i mål

Chicagos målvakt, svenske Arvid Söderblom, räddade 20 puckar på mål. Pittsburgh femte mål gjordes i öppen bur de sista sekunderna.

Det var den tredje matchen i rad som Pittsburgh vinner, alla borta. Chicago har förlorat fyra matcher i rad.

Jevgenij Malkin överraskades av sin son Nikita som dök upp i omklädningsrummet före matchen för att läsa upp förstafemman.

– Jag hoppas att han kanske också kommer att spela i NHL och att jag kan göra samma sak för honom, säger en rörd Malkin efter matchen.

Pittsburghs Jevgenij Malkin firar sin tusende match med att göra mål mot Chicago.

Chicagolegendar hyllades

Pittsburghs tränare Mike Sullivan hyllar Malkin för insatserna för klubben.

– Denna milstolpe är en stor bedrift. Det finns inte många spelare i den här ligan som spelar 1 000 matcher, eller för den delen 1 000 matcher för en och samma klubb, säger han efter matchen.

Den NHL-spelare som spelat flest matcher i NHL är Patrick Marleau. Mellan 1997 och 2021 spelade han 1 779 matcher för främst San Jose. Nicklas Lidström är den svensk som spelat flest matcher i proffsligan – 1 564 stycken mellan 1991 och 2012.

Inför nedsläpp hyllades Chicagolegendaren Marián Hossa i en ceremoni då hans tröjnummer (81) pensionerades och tröjan hissades upp i taket till hemmaarenan United Center.

Köp dina hockeytröjor i Sportbladet Shop här!