Sportbladets Mats Wennerholm analyserar finalen:

”Sverige kom ut som ett helt nytt lag i tredje perioden”

Sportbladets Mats Wennerholm analyserar VM-finalen mellan Sverrige och Kanada.

TREDJE PERIODEN

Vilken scenförändring.

Sverige kom ut som ett helt nytt lag i tredje perioden.

Det var en helt annan aggressivitet och skridskoåkning. Svenskarna flög plötsligt fram och man undrade vad det spelet var i de två första perioderna.

Det blev nästan kusligt likt förra matchen, då Sverige reducerade till 1–2 efter 5.13. Då svenskarna vände förra matchen mot första svenska målet efter 5.14.

Det var som att trycka på en knapp. Kanadensarna blev plötsligt nervösa och ängsliga i egen zon och svenskarna tog över totalt.

De radade upp chanser och bombarderade Steve Mason i mål.

Victor Hedman hade den absolut bästa chansen efter femton minuter, men helt fri framför Mason sköt han utanför.

Så hände det osannolika - igen.

Pär Mårts plockade ut målvakten med över en och en halv minut kvar att spela och svenskarna parkerade i Kanadas zon.

Så kom kvitteringen i spel sex mot fem med bara 38 sekunder kvar att spela.

Strax innan hade kanadensarna haft en jättechans att sätta pucken i tom kasse.

Det här är bland det svettigaste jag varit med om och det känns just nu kommer pucken att studsa rätt för Sverige i förlängningen också.

De har ett klart guldgrepp om den här matchen.

ANDRA PERIODEN

Andra perioden fortsatte som den första.

Kanada dominerade klart, till viss del beroende på att svenskarna drog på sig tre raka utvisningar.

Det skapade ett väldigt tryck mot det svenska målet.

I den här perioden har Jhonas Enroth räddat Sverige från fler baklängesmål.

Svenskarna har skapat en del hyggliga lägen, det bästa då Patrik Berglund lyckades skjuta utanför tom kasse.

Kanadensiske målvakten Steve Mason har också släppt en del returer raktut, men där har det tyvärr inte funnits några svenskar.

Men chansmässigt har kanadensarna varit överlägsna.

Kanadas nummer 17 Brad Marchand är isens kung så här långt och gör som han vill i anfallszon.

Utgångsläget är ändå detsamma som då Sverige bröt Kanadas rad på tjugo raka JVM-segrar i gruppspelet.

Då tog kanadensarna ledningen med 2–0 i början av tredje.

Men efter de två första perioderna talar ingenting för att svenskarna ska kunna vända på det här.

Sverige har fått iväg ynka elva skott på mål på två perioder.

Det är alldeles för lite.

Kanada har haft 17 skott.

FÖRSTA PERIODEN

Småkronorna gör förmodligen sin sämsta period på hela JVM.

Svenskarna får vara glada att det bara står 0–2.

Kanadensarna har dominerat första perioden och målvakten Jhonas Enroh hade en nattsvart inledning.

Första målet petade han in själv och när Kanada gjorde 2–0 efter 17.01 lyckade han inte blockera pucken.

Det ledde till att Brad Marchand kunde slå in tvåan i tom kasse.

Kanadensarna får stopp på svenskarna högt upp i banan vilket gör att de inte kan komma med fart in i anfallszon. Och väl där tränger kanadensarna ut dem i hörnen och håller rent framför egen kasse.

Sverige skapade en kvalificerad målchans, då Mario Kempe gick runt kassen och försökte lägga in pucken köksvägen. Det blev en retur som studsade ut till backen Oscar Eklund mitt i slottet.

Men då gjorde den kanadensiska målvakten Steve Mason en kanonräddning med plocken.

Kanadensarna är farliga varje gång de är inne i Sveriges zon och de svenska backarna har haft svårt att hänga med.

Dessutom spelar Kanada en riktigt fysisk hockey och fullföljer varje tackling.

Det enda positiva för svensk del är att det är två perioder kvar och att svenskarna vände 0–2 senast då de slog Kanada med 4–3. Då kom alla svenska målen i sista perioden.