Tre Kronor är klart för sin första VM-final på fem år.

Laget besegrade Tjeckien med 5–2 efter en stundtals lysande match.

– Helt underbart, säger tvåmålsskytten Patrik Berglund.

Ishockey-VM

Efter fyra raka semifinalförluster i VM är Tre Kronor åter klart för final.

Detta efter 5–2 mot Tjeckien i dagens semifinal efter en stundtals riktigt imponerande insats.

Två poäng

En av de största matchvinnare blev Calgarys 22-åring Mikael Backlund. Den före detta Västeråsspelaren, som var petad under delar av turneringens inledning, stod för ett mål och en assist.

Det första målet, som innebar 2–1, kom som en blixt från en klar himmel 15.10 in i den andra perioden. Efter ett numerärt underläge där Tjeckien pressade på stenhårt kontrade plötsligt Sverige. Backlund stod då för ett riktigt rapt handledsskot från den högra delen av anfallszonen, och skottet gick in i det vänstra krysset, förbi Tjeckiens storspelande målvakt Ondrej Pavelec.

– Jag fick en pass av "Sjögga" (Mattias Sjögren) i egen zon. Sem kom vi två mot två och jag försökte bara få till ett skott på mål, säger Backlund till TV3.

Första på fem år

Nästa mål, som tog Sverige flera steg närmare VM-final, spelade Backlund fram till. Det kom 8.07 in i den tredje perioden. Sverige vann en tekning i egen zon och kom tre mot en. Backlund, som kom på vänsterkanten, spelade då in till Jimmie Ericsson på den andra sidan av zonen. Ericsson slog då till med ett distinkt direktskott som innebar 3–1.

Till slut blev det 5–2, och Sverige är därmed klart för sin första VM-final sedan 2006, då Tre Kronor vann VM-finalen i Riga mot just Tjeckien.

– Helt underbart. Nu är det final. Vi har drömt om det hela turneringen och nu är vi där, säger målkungen Patrik Berglund som gjorde Sveriges första (i power play) och sista (i öppen kasse) mål i matchen, till TV3.