Leksand vinnare – efter tre sena mål

Publicerad 2018-11-02

Leksand har aldrig förlorat mot Västervik.

Det gjorde man inte i kväll heller – men segern satt långt inne.

Dalalaget mäktade endast med nio skott på de två första perioderna, men tog hem tre poäng efter en stark tredjeperiod.

Västervik hade inför kvällens match mot Leksand snittat 1342 personer på sina hemmamatcher, endast Pantern har lockat mindre publik i hockeyallsvenskan.

När laget återvände till hemmaplan efter fem raka bortamatcher fylldes hallen med ytterligare femhundra personer då Leksand kom på besök till den lilla hallen.

Endast nio skott efter två perioder

Men det var bortasupportrarna som fick jubla till sist då Leksand tog sin femte seger på de sex senaste matcherna.

Nyförvärvet från Färjestad, Linus Persson gav Leksand ledningen efter 4.23 i den första perioden, hans tredje mål för säsongen.

Gabriel Desjardins utjämnade sedan i andra perioden efter vackert förspel av de nordamerikanska lagkamraterna Trevor Mingoia och Kellen Jones.

Noterbart är att Leksand endast fick iväg nio skott på mål under de två första perioderna.

Valkvä-Olsen matchvinnare

Men i slutperioden la gästerna in ytterligare en växel.

Västerviks målvakt Emil Kruse gjorde ett antal kvalificerade räddningar innan Thomas Valkvä-Olsen kunde trycka in ledningsmålet med mindre än nio minuter kvar.

Det norska nyförvärvet gjorde sedan ytterligare ett mål och gick därmed upp i delad skytteligaledning med sina tio mål.

– Mitt första mål är egentligen bara ett avslut på ett riktigt bra jobb av hela femman på isen. Jag har egentligen bara att peta in pucken, och det var riktigt gott för oss att få det målet. Vid andra målet vet jag inte riktigt vad som händer. Plötsligt är jag helt fri så det var bara att skjuta, säger tvåmålsskytten till Leksands hemsida.

Jon Knuts spikade slutresultatet till 1–4 genom ett mål i tom kasse.

Västervik möter Karlskrona härnäst på söndag samtidigt som Leksand möter Modo.

Ett Modo som har det riktigt tufft just nu, och som bytte målvakt tidigt efter chockstarten i kvällens 2–6-förlust mot AIK. Ångermanlänningarna har nu förlorat fem av de sex senaste matcherna.

Västerås besegrade Tingsryd med 4–2 efter man fått en riktig drömstart på matchen. Hemmalaget ledde med 2–0 redan efter 1.32.

Södertälje besegrade Björklöven med 3–0 och har nu tre raka vinster. Nikolai Meyer avgjorde senast mot Pantern och gjorde det matchavgörande målet även i kväll.

Karlskrona vann en svängig match borta mot Karlskoga med 4–3. Lagets femte seger på de sex senaste matcherna.

Serieledande Oskarshamn hade inga problem med att avfärda Pantern. Tre mål i andra perioden la grunden för en klar 4–0-seger i kväll.