Uppror på läktaren när fel nationalsång spelades

Uppdaterad 2017-05-09 | Publicerad 2017-05-06

KÖLN/STOCKHOLM. Libor Hudacek räddade Slovakien från ett fiasko när han kvitterade i slutminuten mot Italien.

Då var det dags för ett arrangörsfiasko i stället – när fel nationalsång spelades efter matchen.

– Flaggan var rätt, men nationalsången har jag aldrig hört talas om, säger slovakiska hockeysupportern Miroslav Jakubec till Sportbladet.

Italien är tillbaka i VM:s elitgrupp efter att ha varit nere och vänt i b-VM. Och första mötet i återkomsten mot Slovakien var på väg att bli en riktig succé.

Slovakien öppnade visserligen målskyttet tidigt, men Giovanni Morini kvitterade efter 15 minuter i andra perioden. Och när sedan före detta Oskarshamn-spelaren Giullio Scandella sköt från blå kunde Bolzano-spelaren Luca Frigo styra in 2–1 i början av tredje akten.

Fick tacka och gå av

Det såg länge ut att räcka till seger, men med Julius Hudacek utplockad från det slovakiska målet kunde brorsan, Libor, till slut kvittera matchen. Med 1.04 kvar hittade in med ett avslut ur svår vinkel under armen på Andreas Bernard.

I tre mot tre-spelet avgjorde sedan Peter Ceresnak matchen.

Många tillresta slovaker satte dock jublet i halsen när segern skulle firas med nationalsång. Arrangören skruvade nämligen på den slovenska nationalhymnen och en rejäl visselkonsert utbröt.

– De spelade fel nationalsång, flaggan var rätt som de hissade, men nationalsången har jag aldrig hört talas om, säger hockeysupportern Miroslav Jakubec till Sportbladet..

Är du upprörd?

– Nej, vi vann matchen. Men det var konstigt att vi hyllades med fel låt. Vi vann ju matchen i alla fall.

Arrangören försökte reparera sitt misstag, men till slut fick till synes förvånade spelare tacka varandra och lämna isen utan nationalsång.

I den andra gruppen tog Tjeckien en komfortabel 6–1-seger mot Vitryssland.