Rasmus Dahlin spelade fram till avgörande målet

Buffalo tog ny seger: ”Dahlin-effekten sprider sig”

Publicerad 2018-10-26

NEW YORK. En dryg minut återstod i Buffalos hemmamatch mot Montreal och ställningen var 3-3.

Då, i ett sent powerplay, fick Rasmus Dahlin fram en fin passning till Kyle Okposo – och ögonblicket senare var matchen avgjord.

– Dahlin-effekten sprider sig i laget, säger tvåmålsskytten Jason Pominville till Buffalo News efter tredje raka segern.

Ledningen i Buffalo Sabres har insett att svenska draftettan Rasmus Dahlin bara är arton år och att det kommer ta lite tid innan han blommar ut som fullfjädrad NHL-back.

Så han matchas nu försiktigare än i inledningen av säsongen, spelar huvudsakligen i tredje backpar med Casey Nelson och skyddas från alltför vådlig istid.

Rasmus Dahlin i matchen mot Montreal

”En annan känsla i laget”

Men i powerplay skickas västgöten omedelbart ut på isen – och det var alltså i ett sånt han var med och avgjorde nattens hemmamatch mot Sabres gamla ärkerival Montreal.

Han fick pucken på blålinjen, tog några skär inåt i banan men vände plötsligt om och hittade Kyle Okpose på högerkanten – och han svepte resolut in den avgörande 4-3-pucken bakom Antti Niemi.

– Vi har fått en helt annan känsla i laget i år, en helt annan attityd. En sån här match, när vi låg under tre gånger, hade vi inte vunnit ifjol. Nu ger vi aldrig upp, säger Jason Pominville, som själv gjorde två mål, till Buffalo News.

– Det är Dahlin-effekten, allt det positiva kring honom, som sprider sig genom laget.
Sabres har nu tre raka segrar och ligger på wild card-plats i tabellen – en mycket ovan känsla för spelare och fans efter alla mörka år.

– Jag gillar verkligen hur vi spelar just nu, säger coachen Phil Housley.

Hur länge får John Stevens behålla jobbet?

Hans LA Kings åkte på sjätte raka förlusten i natt, borta mot Minnesota Wild, och krisen börjar därmed bli riktigt djup, trots att säsongen just startade.

– Vi spelade okej i den här matchen, men vi kan inte göra mål längre. Det är bara att borra ner huvudet och försöka få mer puckar på mål, säger han efter 4-1-smockan.

Tungt för St. Louis

Värmländske backen Jonas Brodin bidrog till hans elände med sitt första mål för säsongen – ett välriktat skott från vänstra tekningscirkeln letade sig in i slutet av andra perioden.

Även för St. Louis Blues går det lite knackigt.

I nattens hemmamatch mot Columbus hade de ledningen med 2-0 i första perioden, men tappade sedan allt och fick stryk med 7-4.

– Det är frustrerande just nu. Vi spelar inte tillräckligt bra och så är det bara med det. Det krävs framförallt mer arbetsmoral, säger Alex Steen till klubbens hemsida.

Han gjorde ett av hemmamålen – sitt tredje för säsongen – medan Alex Wennberg hade en assist för gästerna.

Edmonton Oilers tog säsongens skalp genom att slå regerande mästarna Washington med 4-1 hemma i Rogers Place.

Andre Burakovsky prickade in gästernas tröstmål och Adam Larsson bokfördes för assist för hemmalaget.