Svensken klev fram i galna vändningen

Marcus Sörensen hjälte för San Jose Sharks

Publicerad 2018-11-14

NEW YORK. Det blev en sprakande svenskduell i nattens fantastiska holmgång mellan San Jose och Nashville.

Filip Forsberg prickade in två mål och spelade fram till ett – men överglänstes ändå av Marcus Sörensen, som också stod för en fullträff och sedan assisterade snyggt både till sen kvittering och avgörande.

– Det var stort att få vara inblandad i Joe Thorntons 400:e mål. Han kommer väl inte glömma mig på några år nu, säger Marcus och skrattar efter en 5-4-seger som också inkluderade Erik Karlssons 400:e assist

Inledningsvis såg det ut som att San Jose bara skulle blåsa ett trött Nashville av isen i Sharktank.

Marcus Sörensen gjorde 1-0 redan efter drygt fem minuter, Joe Pavelski styrde in ett rungande Erik Karlsson-skott två minuter senare – varmed Erik nådde milstolpen 400 assist i NHL – och innan perioden var över hade Antti Suomela gjort 3–0.

Soloåkte in ledningsmålet

Men i andra var det som att Filip Forsberg – ilsken på sig själv för en liten fadäs innan Suomelas mål – tog Predators på sina axlar och vände matchen.

Först var han inblandad förarbetet till Craig Smiths reducering 4.43 in i mittakten. Mindre än en minut senare soloåkte han in 3-2 – och i slutet av perioden kvitterade han också.

I tredje hann Rocco Grimaldi till och med ge gästerna ledningen – men sedan tog Marcus Sörensen över showen.

Fått ett stort genombrott

Den förre djurgårdaren, som fått sitt stora genombrott i NHL den här hösten, assisterade snyggt till Joe Pavelskis kvittering efter 13.05 – och ännu snyggare till Joe Thorntons 5-4-puck exakt tretton sekunder senare.

.– Det känns väldigt bra just nu. Jag får mycket förtroende av coacherna och det betyder väldigt mycket, säger Marcus när vi talar med honom efteråt.

– Dessutom har jag haft Thornton som kedjekamrat ett tag nu och han ser automatiskt till att man får självförtroende. Han är väldigt bra på det.

Som tack stod ”Scorensen”, som han ibland kallas i Kalifornien, alltså för assisten till det avgörande 5-4-målet i natt – vilket också råkade vara 400:e fullträffen i ”Jumbo Joes” NHL-karriär, varmed han är en av få historien som spelat över 1500 matcher och stått för såväl 400 mål som 1000 assist.

– Ja, det var häftigt att få vara inblandad i det målet. Nu lär han ju inte glömma mig på många år, skrockar Marcus.

Matchen var alltså en av de mest sevärda som spelats den här säsongen – men inte bara odelat positiv för de inblandade.

– Nja. Första var nog vår bästa på hela säsongen. Då spelade vi riktigt fin hockey. Men i andra upphörde vi med vårt eget spel och lät dem få chanser. Då smäller det direkt, säger den blågule hajen.

– Fast till slut hittade vi ändå ett sätt att vinna och det är det viktiga.

I södra Kalifornien körde Toronto samtidigt över LA Kings.

1-5, skrevs siffrorna till. Andreas Johnsson gjorde mål igen – på assist från landsmannen Pär Lindholm.

Anze Kopitar, Kings store center-stjärna, sågar egna lagets insats efteråt.

– Vi saknade desperation, energi och känslor, grymtar han.