”Tror många skulle gilla hockey om de testade”

Publicerad 2018-05-17

KÖPENHAMN. Mika Zibanejad, 25, har växt ut till en av VM-turneringens största stjärnor.

Han är också en av få svenska ishockeyspelare med rötterna i Mellanöstern: 

– Att försöka sprida ishockey till ungdomar med utländsk bakgrund är absolut något jag vill försöka hjälpa till med, säger Zibanejad.

Han sköt sig rakt in i svenska folkets hjärta då han avgjorde JVM-finalen 2012 med ett klassiskt mål. Sedan följde sex år utan att Mika Zibanejad drog på sig landslagströjan igen. Ja, bortsett från några fåtal juniorlandskamper året efter JVM-guldet.

Men nu har guldhjälten gjort Tre Kronor-debut – och han har gjort det med besked. Den store centern har lett succékedjan med Rickard Rakell och Mattias Janmark. En trio som har burit Tre Kronors offensiv under turneringen. Inte minst Zibanejad som bland annat var direkt inblandad i de två första målen mot Ryssland. 

JVM-guld 2012 och nu ligger vägen öppen för VM-guld 2018. 

– Det enda jag vet är att vi möter Lettland i kvartsfinalen, det är allt jag fokuserar på nu, säger han. 

Men när samtalet glider in på andra frågor än vad som kan hända längre fram i VM-turneringen blir svaren både längre och intressantare:

De allra flesta hockeyspelare är bra att prata med. Några är väldigt bra.

Mika Zibanejad tillhör den sistnämnda kategorin.

Eftertänksam, klok och verbal. 

Ödmjuk men samtidigt med en pondus, ett självförtroende och en tydlighet i sina åsikter.

Tjänar nästan 50 miljoner per säsong

Den unga killen som avgjorde JVM-finalen har blivit en världsvan 25-åring som numera i högsta grad ska vara med och leda New York Rangers in i framtiden.

Zibanejad verkar på en av hockeyvärldens absolut tuffaste arbetsplatser: Madison Square Garden. Han har ett långtidskontrakt värt närmare 50 miljoner kronor per säsong.

Med sin bakgrund sticker han också ut. Pappa Mehrdad kommer från Iran, mamma Ritva från Finland. 

– Det är väl unikt på ett sätt och det är spännande, det är inte så många perser som spelar ishockey. Med den bakgrunden står man alltid ut, det är intressant att läsa och skriva om antar jag. För mig är det inget konstigt, det är mer för er att skriva om, säger han.

Mika Zibanejad pratar fyra språk flytande. Eller åtminstone tre:

– Min persiska är väl sådär numera, inte som då vi brukade vara i Iran. Då var det enklare att prata. 

Hur får vi fler barn med utländsk bakgrund att börja spela ishockey?

– Det är en grej som jag personligen sett över och även har folk runtomkring mig som jobbar mycket med sånt. Från min sida är det att vi försöker ge rätt förutsättningar. Fotboll är så enkelt, du behöver egentligen bara en boll, sedan spelar det ingen roll var du är. Det blir tyvärr inte samma med ishockey. Jag tror många skulle gilla hockey om de väl startade igång. Det är bara att möjligheten och förutsättningarna ska finnas där.

Både resultat och tabell i ungdomshockeyn

Känner du personligen ett större ansvar att du kan vara ute och promota hockey för barn med utländsk bakgrund?

– Egentligen är det allas skyldighet att hjälpa till, men det är absolut något jag vill bidra med. Självklart känner jag att det är något jag gärna står för och vill göra. Inte minst nu när man får lite större uppmärksamhet och skapar sig ett namn, då får man utnyttja det på rätt sätt. Försöka bli någon typ av förebild för killar och tjejer med min typ av bakgrund. Att pusha andra att testa. Det behöver inte betyda att man får fram något direkt, men det är en process som måste börja någonstans. 

Har du stött på något hinder på grund av din bakgrund?

– Nej… Nej, inte på det sättet. Det har varit rätt lugnt ändå. 

Ett annat hett samtalsämne i Sverige är ungdomshockey. Om de satsas för tidigt och för hårt. Om det tävlas för mycket eller för lite. Även här har Zibanejad sina funderingar och åsikter.

Som det här med att räkna resultat och tabell:

– Någonstans tycker jag att man redan från tidig ålder ska kunna vinna matcher och tabeller. Visst, det ska vara kul, men det är ännu roligare att få vinna också. Just vinnarmentaliteten är väldigt hög i USA och Kanada. Rätt eller fel, men jag tycker att du bör få med dig tävlingsinstinkten, det kan bli för mycket att det bara ska vara roligt. Man måste också få in känslan att det är roligt att vinna, säger Zibanejad och fortsätter: 

– När du väl kommer till den här nivån är det verkligen ingen social verksamhet. Du måste vara förberedd på det och ha jobbat in det successivt. Hur det ska gå till får man titta på.

Höll på med många idrotter som ung

Däremot har Zibanejad svårt för den allt tidigare specialiseringen mot en speciell idrott, som i många fall sker i unga år:

– En av de största anledningarna till att unga spelare lägger av tror jag är att de har varit för mycket i samma kretsar. Pressen att du måste utöva just den idrotten. Det är bra att testa på olika idrotter och känna en frihet att du kan välja. Det som är trist är att för många känner att de inte är bäst vid 15–16 och inte ser målet. Det finns så många historier: folk kommer från ingenstans, bara kämpar och krigar och gör första NHL-matchen vid 28 eller 30 års ålder. Det finns så många olika vägar att ta. 

Zibanejad höll själv på med många olika idrotter när han var yngre: som ishockey, tennis och fotboll:

– Jag har inga problem med hockeycamper – det är bra att få vara med andra spelare runt i landet, spela mot bättre spelare – men jag gillar inte de här sommarcamperna. Killar och tjejer ska prova på olika grejer, inte bara hockey året runt. Då formas du till atlet. Jag känner själv att jag har haft en stor nytta av att ha utövat många sporter och rekommenderar det till andra. Speciellt när du är ung, säg 12–14 år ska du har många valmöjligheter. Du vidgar dig som atlet att inte tidigt blir fast i en speciell sport. Det är mitt tips till alla unga barn när jag besöker hockeyskolor: testa på allt, gör allt.

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!