Kontroversiella förslaget: Förbjuda spelare

Publicerad 2018-07-18

Flera hockeyspelare berättade i Sportbladets granskning om livet i sviterna av huvudsmällar.

Nu kommer Mascha Pauelsen, doktorand i fysioterapi, med ett kontroversiellt förslag:

– Efter tre registrerade hjärnskakningar borde ligorna förbjuda spelarna att spela, säger hon.

Följ ämnen

I går publicerade Sportbladet en granskning som handlade om det utbredda problemet med hjärnskakningar i svensk hockey.

Flera offer, som tvingats avsluta sina karriärer i förtid, delade sina berättelser om livet i hockeyns mörka baksida.

Om hur många spelare flera år senare, och i de vardagliga livet, påverkas av sviterna efter upprepade smällar mot huvudet.

– Jag kunde inte ens ta hand om mina barn, allt var ett enda stort mörker, berättade bland andra Sebastian Lauritzen, tidigare svensk mästare med Brynäs.

I november 2016 färdigställdes en studie i ämnet.

Yelverton Tegner, professor i idrottsmedicin och mångårig lagläkare inom hockey, samlade upp data från säsongen 1984-85 och Mascha Pauelsen, doktorand i fysioterapi vid Luleå Tekniska Universitet, gjorde sedan en analys.

Resultatet var häpnadsväckande.

Mascha Pauelsen, doktorand vid Luleå tekniska universitet.

Tappat respekten

Ända fram till sent 90-tal förekom i genomsnitt 40-50 hjärnskakning per 1 000 spelade elitmatcher. Sedan 2010 har det varit över 100 hjärnskakningar per 1 000 matcher – mer än en fördubbling.

– Över de 29 säsongerna vi analyserade har vi sett en dramatisk ökning av hjärnskakningar. Det är ett jättestort problem. Även längden på rehabiliteringsperioderna har kraftigt ökat, det vill säga allvarliga hjärnskakningar. Det är det som avgör hur allvarlig den är, längden på rehabiliteringstiden, säger Pauelsen.

Orsaken bakom de ökade antalet huvudskador har många menat handlar om hockeyns utveckling, att spelet går allt snabbare.

Men Pauelsen köper delvis inte den förklaringen.

– Jag är mer cynisk och tror att det handlar om mängden pengar som kommer in i hockeyn. Det blir så himla viktigt att vinna att respekten för både med- och motspelare blir mindre.

– Publiken tycker nog att våldsaspekten ska finnas kvar. Jag tycker att hastigheten och hårdheten absolut är en del av sporten, men vissa situationer borde dömas hårdare, straffen behöver bli hårdare, och den trenden börjar ske nu.

”Finns mycket evidens”

Pauelsen anser att det är svårt att hitta tillvägagångssätt för att minimera risken för huvudskador.

Hon levererar ett kontroversiellt förslag.

– Nu kommer jag inte bli älskvärd, men jag tycker att ligan borde göra som den engelska rugbyligan. Efter tre registrerade hjärnskakningar ska spelare förbjudas att spela. Det kanske låter jättehårt, men skulle vara en human hantering.

Hur långt fram ligger forskningen i området?

– Jag anser att forskningen ligger längre fram en diskussionen. Det finns mycket evidens. Men bland organisatörer, spelare och fans är vi kanske inte riktigt där ännu. Men så brukar det vara, att forskning ligger före diskussion. För att nå dit vi vill måste vi trappa upp diskussionen, avslutar Pauelsen.

SHL agerar

I en intervju med Sportbladet i april vädjade Sean Bergenheim, Frölundastjärnan som också tvingats sluta på grund av huvudskada, om att SHL borde testa det så kallade Impact-testet, som redan används i NHL.

Han fick sin röst hörd och till kommande säsong väljer ligan också att agera.

På sin hemsida skrev SHL i våras att man från och med den kommande säsongen kommer testa verktyget som ett komplement till det nuvarande SCAT 5-testet.

Samtliga spelare ska vara testade innan seriestarten i september. SHL lagen arbetar idag efter uppdaterade rutiner och modeller, till exempel SCAT 5 och Hjärntrappan, vad gäller arbetet med hjärnskakningar. Baseline/Impact-testet kommer ger de medicinska teamen i klubbarna ytterligare ett redskap i sitt arbete

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!