Jack Hughes spräckte poängnollan i krossen

Publicerad 2019-05-18

Jack Hughes har fått finna sig i att stå i skuggen av Kaapo Kakko i VM så här långt.

Men i dagens 7–1-seger mot Danmark gjorde den nyblivne 18-åringen äntligen sin första poäng på seniornivå.

Hughes blev därmed den yngste amerikanen genom tiderna att göra poäng i VM.

Mycket av snacket under VM har handlat om duellen mellan USA:s Jack Hughes och Finlands Kaapo Kakko.

De två 18-åringarna förväntas gå som etta och tvåa i sommarens NHL-draft och amerikanen anses av de flesta experterna ligga allra bäst till för att väljas först av New Jersey Devils.

Första VM-poängen

Men när det gäller prestationerna i VM-turneringen har Kaapo Kakko vunnit på knockout så här långt. Han jämförs med Peter Forsberg tack vare sin spelstil och har svarat för totalt sex mål och en assist så här långt. 18-åringens senaste fullträff mot Danmark var dessutom ett av turneringens snyggaste mål.

Jack Hughes slog nyligen alla tiders poängrekord i U18-VM men i senior-VM har det varit stolpe ut så här långt när det gäller poängproduktionen. Men i mötet med Danmark noterades centern, som aldrig tidigare spelat på seniornivå tidigare innan turneringen, för sin första VM-poäng.

Hughes lyfte fram en backhand till Chris Kreider som gjorde 4–0 i slutet av första perioden.

”Det är mäktigt”

Den amerikanska överkörningen i den första perioden resulterade i ett danskt målvaktsbyte. Nick Olesen reducerade för de rödvita, men USA kunde till slut vinna komfortabelt med hela 7–1.

Hughes hade även några lägen att spräcka målnollan och i Johnny Gaudreaus frånvaro matchades han i en mer framträdande roll än tidigare i turneringen. På isen har han sällskap av storebror Quinn, back i Vancouver, och på läktaren jublade föräldrarna.

– Det är mäktigt. Den här erfarenheten blir en bra avslutning på ett fantastiskt år. Jag är väldigt glad över att vara här, säger Hughes i SVT efter matchen.

SVT:s expert Sam Hallam är dock inte helt övertygad om att Hughes håller på högsta internationell nivå redan nu.

– Jag tror att det finns en liten PR-del i detta för att höja marknadsvärdet på sitt juniorprogram och skicka fram en sån här kille. Hockeymässigt är han kanske inte riktigt där ännu, säger han och fortsätter:

– De ser honom som en bärande spelare de kommande 15 åren i landslaget och att ge honom en tidig start kan vara nyttigt längre fram.

Även Ryssland tog en planenlig seger i lördagens förmiddagsmatch. Lettland chockade förvisso det stjärnspäckade ryska laget genom att ta ledningen i den första perioden, men vändningen kom i den andra perioden genom tre raka mål.

NHL:s poängkung den gångna säsongen, Nikita Kutjerov, svarade för ett mål och en assist och gick upp i ensam poängligaledning i VM med tolv poäng på fem matcher. Ryssland vann med 3–1.