Wennerholm: Är som gammaldags hästhandlare

KÖLN. Alla svenska NHL-spelare hoppas fortfarande på OS i Sydkorea i februari.

Jag förstår dem.

Men vad jag inte kan leva med är att deras arbetsgivare NHL ska diktera villkoren och kunna bete sig som gammaldags hästhandlare.

Det är dags att sätta ner foten.

Följ ämnen
Ishockey-VM
NHL

Jag har samtidigt lite svårt att tycka synd om NHL-spelarna som har ett av de starkaste spelarfacken i världen. De borde ha förhandlat in OS-deltagande i det senaste NHL-avtalet i så fall. De har den makten, men då hade de förmodligen fått stryka några andra krav i förhandlingarna.

Nu är det arbetsgivaren NHL som bestämmer över OS-frågan, de 30 ägarna i detta franchiseföretag som blir 31 nästa säsong då Vegas Golden Knights ansluter.

Ja, ni hör själva. Det inga gamla ädla OS-ideal som präglar de nya klubbnamnen.

Det är snabba cash som gäller.

Orimliga krav för att ställa upp

Bettman.

NHL och Gary Bettman ger sig aldrig in i några affärer som inte ger något tillbaka och den här gången har de ställt orimliga krav för att ställa upp. Och de flesta vet redan att NHL kommer att vara tillbaka till vinter-OS i Peking 2022. Av samma krassa ekonomiska skäl. NHL kommer att spela sina första, historiska matcher i Kina redan i höst, träningsmatcher visserligen, men det finns en tanke med att Vancouver och Los Angeles kommer att mötas i två träningsmatcher i Shanghai och Peking i september. Möjligheterna till expansion och nya ekonomiska mjölkkossor.

De finns inte i Sydkorea på samma sätt.

Där vill NHL inte ha några skyldigheter, bara rättigheter och det inkluderar de förmåner som bara OS största sponsorer som Visa, Coca Cola och McDonalds får tillgång till. För att nämna några. Och först efter att betalat motsvarande nära 20 miljarder kronor för alla exklusiva rättigheter som att fritt använda OS-ringarna bland annat.

Jag känner fortfarande att det kan vara uppfriskande med ett OS utan NHL-deltagande.

Jag kanske är färgad av att jag var med redan i Lillehammer 1994, det senaste OS som spelades utan NHL-deltagande, men som fortfarande toppar min lista över klassiska OS-turneringar.

Inte bara för att Sverige vann, utan för hela känslan.

Hela dramatiken fram till guldet och själva finalen med Peter Forsbergs klassiska straffmål och Tommy Salos lika klassiska räddning på Paul Kariyas sista straff.

Varken Foppa, Salo eller Kariya hade satt sin fot i NHL ännu, men skulle bli några av ligans största stjärnor. Ja, Foppa och Kariya större än de flesta.

Det var framtiden vi fick se där i Lillehammer.

Vetat på förhand hur OS ska sluta

Och av alla mina hockeyminnen från läktaren är det fortfarande det största, tillsammans med Mats Sundins klassiska 2–1 mot dåvarande Sovjetunionen i guldmatchen i VM i Åbo 1991.

Och ärligt talat:

Hur spännande har de två senaste OS-turneringarna varit?

Kanada har landat i sina förstaklassfåtöljer och man har nästan vetat på förhand hur det ska sluta.

Av de fem OS som spelats med NHL-deltagande har Kanada vunnit tre.

Enda undantagen har varit Tjeckiens guld (läs: Jaromir Jagrs och Dominik Haseks) i första turneringen i Nagano 1998 och Sveriges seger i Turin 2006.

Det svenska guldet var också en klassiker, men jag sätter det ändå som tvåa bakom OS-guldet i Lillehammer 1994 och ska jag vara ärlig är nog kvartsfinalförlusten mot Vitryssland i Salt Lake City 2002 det OS-minne som etsat sig fast hårdast i minnet.

Den chockerande dagen glömmer jag aldrig.

Hur skulle då ett slutligt nej, tack från NHL påverka OS?

Ja, Ryssland skulle bli självklara storfavoriter. Inte bara för att de har bäst spelare på hemmaplan i KHL, utan också för att en NHL-stjärna som Alexander Ovetjkin tydligt deklarerat att han åker ändå.

Men Sverige skulle inte vara chanslösa. Det har de visat i Euro Hockey Tour, där det slagit ryssarna mångdubbelt fler gånger än i de senaste tretton VM-turneringarna. Där har de inte vunnit en enda match.

Kanada, då?

Ja, de kommer fortfarande att kunna slåss om guldet.

Det är många svenskar i Nordamerika, men det är betydligt fler kanadensare i Europa.

Det spelade totalt 62 kanadensare i KHL den här gångna säsongen, 41 i Schweiz och 27 i svenska SHL.

Och här i Tyskland kan DEL-lagen ha upp till tio kanadensare i trupperna.

Det är inga dåliga namn, de flesta snäppet under NHL men vissa hade platsat där också.

Nej, OS står inte och dör med NHL.

Den dagen det är så, dör i stället OS en smula.

LÄS VIDARE