Wennerholm: Hackspetten vände skutan rätt

Uppdaterad 2018-05-20 | Publicerad 2018-05-19

KÖPENHAMN. Sverige är i en ny VM-final efter hisnande 6–0 mot USA.

Det i en match där egentligen allting gick snett från början och Tre Kronor höll på att kantra.

Men målvakten Anders Nilsson och Hackspetten från Kusmark vände skutan rätt igen.

Viktor Arvidssons 1–0 var VM-turneringens viktigaste svenskmål hittills.

Jag skriver hittills, eftersom jag hoppas att Arvidsson gör några ännu viktigare i finalen - tvåmålsskytten som sänkte USA.

För efter den hemska starten, blev slutet så gott som det någonsin kunde bli.

Men första tio minuterna satt jag och undrade om jag såg rätt.

Så utspelat har jag inte sett ett NHL-späckat svenskt landslag bli sedan inledningen mot Team Nordamerika i World Cup 2016.

Efter nio minuter ledde amerikanarna skotten med 11-3 och hade skapat ett halvdussin farliga lägen framför Anders Nilsson.

Tackade Gud när perioden var över

Det svenska spelet utan puck var bedrövligt och USA fick göra vad de ville i anfallszon. Det var hönsgård.

Till råga på allt drog sig svenskarna på en onödig utvisning då de var sex utespelare på isen (efter 6.56) och det blev ännu farligare i två minuter.

När perioden var över tackade jag Gud, Anders Nilsson och krutpaketet från Kusmark för att svenskarna ändå ledde matchen.

Viktor Arvidssons 1-0 efter 14.43 kom som en befrielse, när han kastade sig fram och petade in en lös puck som runnit ut på andra sidan Keith Kinkaid i det amerikanska målet.

Det gav svensk ledning efter en period där USA vunnit skotten med 16-8 och Anders Nilsson skrev in sig bland klassiska svenska VM-hjältar.

Men även andra perioden fick en mardrömsöppning, då backen Adam Larssons klubba olyckligt åkte upp i ansiktet på USA:s Charlie McAvoy.

Blod droppade ner från amerikanens ansikte och Larsson fick 2+2.

Fyra minuters boxplay mot VM:s fram till dess bästa lag i powerplay.

Och vad händer?

Sverige gör 2-0 i numerärt underläge, då Mikael Backlund blev fri, hakades och alla utom Magnus Pääjärvi tycktes glömma bort den lösa pucken som låg där bredvid Kinkaid.

Och det var 2-0 Sverige utan att egentligen någonting fungerat mer än korta stunder av matchen så långt.

Gammal sovjetisk klass

Och sedan en amerikansk bjudning då Johnny Gaudreau fick hjärnsläpp och slashade en svensk mitt framför ögonen på ena domaren.

Sverige svarade med VM-turneringens kanske snyggaste powerplay-mål, då John Klingberg hittade Mikael Backlund som hittade Patric Hörnqvist i favoritpositionen framför mål.

Pang sa det bara och det var 3-0 med halva matchen spelad.

Det var gammal sovjetisk klass på det klappklapp-spelet.

Att Mattias Janmark sedan satte 4-0 bara elva sekunder senare kändes plötsligt bara logiskt.

Det här var Sveriges dag.

Men nästan halva matchen kvar började jag redan se fram mot en andra rak VM-final för Tre Kronor. Ett svenskt lag av den här kalibern släpper aldrig ett överläge 4-0.

Ingen mening att ens försöka

Och resten av matchen blev egentligen bara en enda lång väntan på slutsignal och USA:s desperata jakt på en reducering, slutade med att Viktor Arvidsson kunde skicka in 5-0 i tom kasse med hela 8.53 kvar att spela.

Efter det lät USA:s coach Jeff Blashill Keith Kinkaid stå kvar i kassen.

Det var liksom ingen mening längre att ens försöka.

Och Anders Nilsson var verkligen värd sin nolla den här kvällen. Sveriges bästa spelare.

Målvakten som gick ner sex kilo i en match i Sweden Hockey Games, måste ha gått ner det dubbla den här matchen.

Så kändes det i alla fall.

o o o

Fingertoppskänsla av Rikard Grönborg att plocka bort Adrian Kempe och sätta in Jacob de la Rose mellan Filip Forsberg och Viktor Arvidsson i första perioden,.
Det blev mål i första bytet, precis som när han gjorde exakt samma sak mot Lettland.

Jag tar för givet att de la Rose spelar där redan från start i VM-finalen mot…ja, vilka?

Allt jag vet är att det bara är stora stygga Kanada som kan stoppa Tre Kronor i detta VM. Skulle Schweiz skrälla gissar jag att det går ungefär som i Globen 2013, då Sverige vann med 5–1 i schweizarnas första VM-final någonsin.