Washington får lyfta Stanley Cup-bucklan

LAS VEGAS. Washington Capitals är Stanley Cup-mästare.

De vann den femte finalen mot Vegas Golden Knights i T-Mobile Arena i natt.

Stor hjälte:

Frölunda-bekante dansken Lars Eller.

Han avgjorde det fantastiska dramat med sitt 4-3-mål 12.23 in i tredje perioden.

Washington tillvaratog chansen – direkt.

De slog in den första av sina tre matchbollar i den femte finalen i T-Mobile Arena – och är alltså, för första gången någonsin, Stanley Cup-mästare.

Det satt dock hårt åt.

Efter en trevande och mållös förstaperiod då de flesta på isen var synbart tagna av stundens allvar och fick mycket lite uträttat exploderade matchen i mittakten.

Först kom unge tjecken Jakub Vrana loss på vänsterkanten och satte ett laserskott i nättaket bakom Marc-Andre Fleury och varenda expert i Nordamerika utbrast att ”där har vi första målet som knäcker Vegas”.

Men inte alls.

PP-bomb av Ovetjkin

Nate Schmidt kvitterade några minuter senare, med en pärla som tog på Matt Niskanens ena skridsko och lurade Braden Holtby. Sedan såg Alex Ovetjkin visserligen till att ge gästerna ny ledning med en karaktäristisk powerplay-bomb – efter en framspelning av Nicklas Bäckström som höll absolut världsklass.

Men David Perron stångade in ytterligare en kvittering och sedan började Knights uppträda som det anstår ett lag hotat av undergång.

Desperat, vildsint, uppoffrande, våldsamt passionerat – och innan pausen hann Reilly Smith också ge Vegas ledningen för första gången på väldigt länge.

Eller förste dansk någonsin

I tredje svarade Washington dock med en bra push och i mitten av perioden formligen krigade outtröttlige kämpen Devante Smith-Pelly in 3-3.

Sedan, när 7.37 återstod, gjorde Lars Eller det överlägset största målet i den danska hockeyhistorien.

Andre Burakovsky fick fram pucken till Brett Connolly på blålinjen. Han avlossade ett skott som Marc-Andre Fleury först såg ut att ha tagit, men pucken letade sig mellan benskydden – och Eller högg omedelbart in målet som skriver in honom i historieböckerna för evigt.

Under de minuter som återstod slet Riddarna förtvivlat för ny kvittering, men det räckte inte. Den mest häpnadsväckande sagan i hockeyns annaler tog till sist slut.

Enormt emotionellt firande utbröt på isen i samband med slutsignalen – och det fortsatte när Alex Ovetjkin så småningom åkte fram till kommissionären Gary Bettman och tog emot Stanley Cup-bucklan.