Finlands premiärkross: ”Det är klass”

Publicerad 2022-02-10

Sakari Manninen svarade för ett hattrick – på sin 30-årsdag.

PEKING. Supertalangen Juraj Slafkovskys två mål räckte inte.

Tidigare Örebroforwarden Sakari Manninen svarade för ett hattrick – på sin 30-årsdag – när Finland vann premiärmatchen mot Slovakien.

– Det är klass, säger Peter Forsberg i Discovery-studion.

Tre Kronors två kommande motståndare möttes i dag i mäktiga Indoor Stadium och det blev en säker seger för Finland.

Tre Kronor möter Slovakien i morgon fredag, nedsläpp 09.40 svensk tid. Den förväntade gruppfinalen mot Finland spelas samma tid på söndag.

Finland lyfts fram som en av favoriterna till OS-guldet. Och de finska lejonen övertygande åtminstone stundtals i 5–2-segern mot Slovakien.

17-åring tvåmålsskytt

Jukka Jalonens lag fick dock en tuff start då blott 17-åriga supertalangen Juraj Slafkovsky tryckte in ledningsmålet från nära håll. Första gången en 17-åring gjorde mål i en OS-turneringen sedan amerikanen Ed Olczyk gjorde det 1984.

Men sedan följde tre finländska mål, ett i power play och de två övriga efter snabba spelvändningar.

Finlands 3–1-mål kom i slutminuterna, genom Miro Aaltonen bara sekunder efter att Slovakien bränt ett fem mot tre-läge i hela 1.53. Sakari Manninen kvitterade till 1–1 och det var också den förre Örebrofrowarden som ökade på till 4–1 efter halva matchen.

Fullbordade hattrick

Men Manninen var inte färdig än.

Det var inte heller Juraj Slafkovsky, till vardags i finländska TPS Åbo. Med åtta minuter kvar av mittperioden ordnade den store forwarden reduceringen.

Direkt i tredje perioden klev dock Sakari Manninen fram igen och gjorde sitt tredje mål och punkterade matchen. Sedan fastställde Aaltonen slutresultatet 6–2.

– Han (Manninen) är riktigt snabb och tittar vi på avsluten – det är klass, säger Peter Forsberg i Discoverys studio efter matchen.