Myttynen bakom Malmös islossning

Publicerad 2019-11-21

Bara 44 gjorda mål på 18 matcher.

Då fick Malmö islossning hemma mot Växjö – och gjorde fem mål för endast andra gången den här säsongen.

– Vi gjorde många bra saker, sade tvåmålsskytten Matias Myttynen till C More.

Ja, före mötet med Växjö var det endast jumbon Oskarshamn och tidigare krislaget Brynäs som hade gjort färre mål än Malmö i SHL. Men efter densamma såg Malmö till att passera Leksand och Linköping, och placera sig jämsides med just Växjö i målkategorin.

Men efter 20 minuters spel såg det inte särdeles mycket bättre ut för Malmötränaren Peter Andersson och hans manskap. Detta då Växjö gick till periodpaus i ledningen sedan nye backen Ilari Melarts makalösa målsuccé fortsatt. Den 30-årige finländaren skickade in sitt sjunde mål i sin blott elfte match – från död vinkel via Malmöbacken Carl-Johan Lerby.

Malmös Matias Myttynen jublar efter sitt 4–2-mål mot Växjö.

Vild andraperiod

Men i en sjövild andraperiod vände Malmö, och grundlade segern. 1–1 (Matias Myttynen) kom i powerplay i början av perioden, 2–1 (Lars Bryggman) bara 47 sekunder senare i ett nytt powerplay. Växjö kvitterade förvisso (Erik Josefsson) i spel i numerärt överläge – men Christoffer Forsberg kontrade in 3–2 till Malmö några minuter senare. Också det i numerärt underläge. Succévärvningen Myttynen satte sedan 4–2 – hans fjärde mål i åttonde matchen – strax före den andra periodens slut.

Ludvig Nilsson gav Växjö hopp med en 3–4-reducering i början av tredje perioden, men Max Görtz 5–3 i powerplay med drygt åtta och en halv minut kvar fällde definitivt avgörandet.

– Det var en bra match. Vi tog tre poäng och gjorde många bra saker och så finns det några saker vi kan förbättra, sade Matias Myttynen till C More.

– Jag får tacka mina danska kedjekamrater (Nicolai Meyer och Jesper Jensen) för två fina passningar, fortsatte finländaren.