Rolandz: ”Är en nyfunnen kärlek”

Uppdaterad 2016-03-24 | Publicerad 2016-03-23

Kapellmästaren i dansbandet Rolandz – så fick jag Robert Gustafsson att bli travbiten: ” Han ser loppen på datorn”

Ludvig Olin från bandet Rolandz fick med komikern Robert Gustafsson på travet.

Nu är Robert med i ”Stall Rolandz” som äger hästen Digital Extreme.

– Robert är engagerad och har varit med på tävlingar, säger Ludvig Olin.

De senaste åren har ett gäng andelsstall dykt upp inom trav-Sverige. Allifrån ”Twitter-hästar” till ”tjejhästar” där bara kvinnor är delägare.

Ett ganska nykomling i gänget andelsstall är ”Stall Rolandz” som drogs igång av montéryttarenn Susanna Olin och hennes man Ludvig Olin. Ludvig, som är kapellmästare i det populära dansbandet Rolandz, med Robert Gustafssons rollfigur Roland Järverup som sångare och frontfigur.

– Stallet kom egentligen till när min fru skulle köpa en tupp. Sedan råkade hon se en fin häst och blev intresserad av hästar. Det späddes på och innan vi visste ordet av hade vi skaffat några hästar och hon fick för sig att ta licens. Vi kom i kontakt med Jan-Åke Hoas. Men för att skaffa licens blev hon tvungen att skaffa en travhäst, så då köpte hon hästen Zerbstruktion, berättar Ludvig.

– Hästen var lite fumlig och påminde så mycket om Robert Gustafssons karaktär i Rolandz. Därav fick vi för oss att hästen skulle vara vår maskot i bandet, fortsätter han.

”Travet var för stängt”

Både Ludvig och hans hustru var ganska nya inom travet och märkte att det var ganska svårt att ta sig in i travvärlden och lära sig alla nya begrepp.

– Det är en ganska sluten värld. Bara en sådan sak hur man läser ett program är svårt. Det är massa siffror och koder som det inte finns någon förklaring till. Allt det ledde till att vi insåg att travet var för stängt för att det skulle kunna blir bra. Skulle det fortsätta så här så kommer det nog självdö.

– Vi insåg att vi ville göra travet mer tillgängligt, roligt och öppnare för fler människor.

Vill locka nytt folk till travet

De kom på att de skulle starta en andelshäst och att de skulle vända sig till dem som inte är travbitna. Därav bildade de ”Stall Rolandz”.

– Vår andelshäst går ut på att locka till sig nya människor som skulle kunna tycka det var kul med trav med hästar. Vi har ett koncept att många är andelsägare men för en liten peng. De betalar 500 kronor per andel och det är ingen månadsavgift. Istället har vi 1 500 andelsägare och vi kunde köpa en fin häst.

Och Robert Gustafsson nappade på idén och är en av delägarna.

– Han tycker det är jättekul. Han är en av dem som inte var så insatt i travet innan. Han är engagerad och har varit med på tävlingar. Han har fruktansvärt mycket att göra så ofta hinner han inte vara på plats och får se det på datorn.

Så det är tack vare dig och din fru som han fått upp ögonen för travet?

– Ja det kan man säga. Annars hade han nog inte blivit travintresserad.

Vem i bandet är mest engagerad?

– Ingen av oss har koppling till hästar, så vi är lika engagerade allihopa. Det är en nyfunnen kärlek.

Hästen som de äger är Digital Extreme som tränas av Jan-Åke Hoas på Visbytravet.

– Zerbstruktion, som är lik Robert Gustafsson karaktär, finns kvar i stallet men är inte vår andelshäst. Vi trodde inte då att han skulle ha någon chans, men nu börjar han ta sig

Många av delägarna samlas när Digital Extreme ska tävla och i måndags när det var start på Mantorp var flera delägare på trav för första gången.

Men tyvärr blev det ingen succé då Digital Extreme fick åka hem till Visby oplacerad.

– Det var samma känsla som efter en misslyckad spelning. Det kanske inte kom någon eller det blev spöregn. Det är precis samma känsla nu när det inte gick som vi tänkt. Men det är djur vi har att göra med, det får man inte glömma. Det är bara att ta nya tag.

Fler andelsstall på gång

Och i framtiden kan det dyka upp nya stall med koppling till musik.

– Rolandz är nog bara första stallet, vi hoppas på ett eller två stall till. Det behöver inte vara dansband, men vi tyckte att det skulle kunna vara samma typ av folk som gillar dansband och trav.

Dessutom har Ludvig idéer hur dansbandsbranschen och travet ska kunna samarbeta på fler sätt och locka folk till travbanorna.

– Dansbandsbranschen har det också tufft så en del av planen är att man ska kunna arrangera dansbandskvällar på trav. Bandet kan kanske spela defileringsmusiken och spela efter tävlingarna.

Följ ämnen i artikeln