”Det blir vild körning - lite av ett rövarlopp”

avTrav365

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: TR Bild
Björn Karlsson startar både Tangen Haap och Backegubben på V86 i kväll.

Jackpott på V86 och en duell mellan Månprinsen A.M. och Tangen Haap.

I kväll får vi en försmak av kallblodens Elitlopp "Elitkampen" då de redan klara ekipagen möts när spelformen saxas mellan Bergsåker och Solvalla.

– Det kan bli lite av ett rövarlopp, säger Tangen Haaps tränare och kusk Björn Karlsson till Trav365. 


ANNONS: Nu kan du ta rygg på Sportbladets experter på V86 och V75 - gå med i laget här [Extern länk]


På Bergsåker, i V86–1, möts de redan klara hästarna till Elitkampen, Månprinsen A.M. och Tangen Haap.

Det är ett lopp över sprinterdistans med 100 000 kronor till vinnaren och båda ekipagen har fått bakspår.

Björn Karlsson startar återigen från bricka 12 men känner sig inte chanslös trots att Gunnar Melanders Månprinsen i vanlig ordning blir stor favorit.

– Min häst känns precis som jag vill ha honom just nu med ett par veckor kvar till Elitkampen på Solvalla. Självklart har jag stor respekt för Månprinsen men min häst är också riktigt bra. Det här loppet kanske inte är det viktigaste när man vet vad som väntar, säger Solänget-proffset och fortsätter:
– Visst vill man vinna alla lopp men det viktigaste är att han går med full fart till slut och inte är helt tom i mål. Det är flera ekipage där framme som vill till Solvalla och det kan bli lite av ett rövarlopp. Det kommer bli vild körning.

”Då han ska vara som allra bäst”

Inför Tangen Haaps senaste start på Umåker var förutsättningrna glasklara. Om Björn skulle vinna loppet från spår 12 hade han blivit lovad en biljett av Anders Malmrot till det prestigefyllda loppet den 26 maj. Vi fick se en fantastisk uppvisning och mycket riktigt kom det en inbjudan från sportchefen på Solvalla.

– Innan loppet så hade jag inte fått några klara besked av Malmrot - men jag hade förstått att om vi vann från det svåra utgångsläget så skulle biljetten vara säkrad. När vi gick över mållinjen så insåg jag att det var klart, säger Björn och tillägger:
- Som jag nämnt tidigare så har jag siktat mot Elitkampen i två år och 2019 ska vi försöka utmana på allvar.  

Några ändringar på gång med Tangen Haap inför kvällens uppgift?
- Nej han går precis som senast. Vi väntar med att rycka alla skorna till nästa lopp på Valla. Jag vill spara några växlar och det är då han ska vara som allra bäst.

”Skulle inte råda någon att spika”

Björn Karlsson är verkligen i hetluften i kväll då han även blir hårt betrodd i den femte avdelningen på V86-spelet med 4 Backegubben.

Loppet avgörs över medeldistans och man startar precis som senast från ett knepigt fjärdespår i volten.

–Ja senast galopperade han i starten och gjorde en helt ok insats efter det. Hästen har mycket spring i benen och kan vinna ett sånt här lopp, men tyvärr är galopprisken stor och jag skulle inte råda någon att spika med dessa förutsättningar.
– Det är lite av Backegubben mot volten, säger proffstränaren och skrattar.
Gör du några ändringar till kvällens start?
- Vi sätter på ett par flärp-skor fram och låter honom gå barfota bak. Jag tror detta kan öka chanserna för en felfri avgång. 

Andreas Örtengren, Trav365


ANNONS: Nu kan du ta rygg på Sportbladets experter på V86 och V75 - gå med i laget här [Extern länk]


Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

V86

Trav