”Var otroligt häftigt, något jag drömt om”

Duon tillbaka på Solvalla med ”Sedinarnas” stjärna: ”Då är det toppchans”

avAndreas Örtengren

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: LARS JAKOBSSON, MALIN ALBINSSON/TR BILD
Björn Karlsson och Tangen Haap efter segern i Elitkampen 2019.

Björn Karlsson vann Elitkampen med tvillingarna Henrik och Daniel Sedins Tangen Haap.

I kväll startar duon igen på Solvalla – som storfavorit på V64.

– Det var otroligt häftigt och någonting jag har drömt om, säger Björn Karlsson om triumfen i ”kallblodens elitlopp”.


ANNONS: Här går du med i Sportbladets andelslag och kan ta rygg på V86- och V75-systemen. [Extern länk]


Solvalla söndagen den 26 maj. Björn Karlsson storskrällde med tvillingarna Henrik och Daniel Sedins Tangen Haap och vann Elitkampen, även kallat ”kallblodens elitlopp”.

I kväll är Tangen Haap tillbaka på Solvalla igen för första gången efter triumfen när han startar som storfavorit i V64-5, i en omgång som kryddas med en jackpott på 4,5 miljoner kronor.

Men vi backar bandet till segern på Solvalla under Elitloppshelgen.

– Det var otroligt häftigt och någonting jag har drömt och jobbat emot. Själva segern har inte riktigt sjunkit in då det varit så fullt upp med allt annat. Jag ska inom kort ut och fiska och kanske kommer det då, säger 32-åringen.

Hur har reaktionerna varit efteråt?

– Jag hade ett mål med hästen i flera år vilket var att vinna Elitkampen. Jag tror att segern var viktig för många. Att se att en mindre tränare kan lyckas med detta kan inspirera många andra till att se att allt är möjligt.

– Många har hört av sig och gratulerat och jag känner verkligen att segern var uppskattad hos väldigt många människor.

Det pratades om att bröderna Sedin som äger hästen skulle ha stor fest?

– Ja, det stämmer men vi har inte riktigt fått till den ännu. Den kommer att bli av och det ser jag verkligen fram emot.

Foto: BILDBYRÅN
Henrik Sedin.

”Imponerande statistik”

Björn Karlsson och hans fru Ida håller till vardags till på Solängets travbana utanför Örnsköldsvik. I hans regi finns det för tillfället 16 hästar och tränarens statistik är mycket imponerande med en segerprocent på 30.

– Det går otroligt bra just nu. Min statistik har blivit bättre och bättre för varje år. Förr kunde det bli någon enstaka seger på V75, men nu känns det som att jag höjt mig även där. Det är givetvis en underbar känsla när det går så bra som det gör nu.

”Något utöver det vanliga”

Efter segern i Elitkampen startade Tangen Haap i finska Härmä när storloppet Nordic King skulle avgöras. Trots ett lopp i tredjespår svarade hästen för en heroisk insats som trea.

– Det var verkligen en bra prestation och hästen gjorde ett fantastiskt lopp. Det ska inte gå att vara med och göra upp om segern efter att ha fått vandra i tredjespår i princip hela loppet. Odd Herakles kördes till ledning och blev för tuff att nå, men "Kingens" prestation var något utöver det vanliga.

”Lämplig uppgift”

I kväll har Tangen Haap spår tre bakom bilen över distansen 2 140 meter med 100 000 kronor till vinnaren. Björn Karlsson är optimistisk.

– Vi har äntligen lyckats få ett framspår. Jag trodde det var omöjligt, men det hände till slut. Hästen känns fortsatt fin och visst ser det ut som en lämplig uppgift på papperet.

– Vi siktar mot ledningen och jag tror inte det finns någon som kan eller vill bråka med oss där framme. Väl i spets ska det vara en toppchans och vid sunda vätskor ska han bara vinna ett sånt här lopp.

Några ändringar?

Han får fortsätta gå barfota några starter till och i övrigt är det precis som vanligt.


ANNONS: Här går du med i Sportbladets andelslag och kan ta rygg på V86- och V75-systemen. [Extern länk]


Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

V64

Solvalla

Trav