”Jag har siktat mot Elitkampen i två år”

Först favorit på V75 – sedan drömmer tränaren om ny start i ”kallblodens Elitlopp”

avTrav365

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: MALIN ALBINSSON, MARIA HOLMÉN/TR BILD
Tangen Haap och Björn Karlsson.

Först favorit på V75 – sedan är siktet inställt på Elitkampen.

Räkna med att Björn Karlsson kommer gasa fullt ut på lördag med tvillingarna Sedins Tangen Haap.

– Jag har siktat mot Elitkampen i två år, säger han.


ANNONS: Nu kan du ta rygg på Sportbladet-experternas andelsspel på V86 och V75. Här går du med i andelslaget. [Extern länk]


Det var under onsdagen som den 32-årige kusken ock travtränaren Björn Karlsson gick ut på Twitter och berättade att han gärna vill se sin häst i ”kallblodens Elitlopp” Elitkampen på Solvalla sista söndagen i maj.

I år bjuds sex av tio hästar in till loppet av Solvallas sportchef Anders Malmrot och prissumman i loppet har höjts till en halv miljon kronor till vinnaren.

– Det är ju alla aktivas dröm att få komma ner till Elitloppet och vara en del av denna fantastiska travhelg. Jag hoppas verkligen Tangen Haap gör ett bra lopp på lördag och att vi får en inbjudan, säger Björn Karlsson.

Slutade femma

Han vet vad han talar om. Ekipaget deltog i Elitkampen för två år sedan och slutade femma. Då som nu är det tränaren själv som sitter i vagnen.

– Det var en fantastisk upplevelse när vi fick komma ner till Solvalla och vara med. Det är alltid en fantastisk stämning och jag visste redan då att jag ville komma tillbaka. Då var vi med för att lära men den här gången känner jag att vi är mer redo för uppgiften, säger han och fortsätter:

– I fjol kändes det inte rätt att vara med utan det är just i år som jag tror det är dags igen. Man kan egentligen säga att vi siktat mot detta lopp sedan femteplatsen 2017.

Vad är det som hänt med Tangen Haap under den här tiden?

– Förutom att han blivit två år äldre så har han utvecklats en hel del. I dag är han mer komplett och har blivit rätt startsnabb. Benen är kvickare och det finns en helt annan stabilitet i hästen.

”Inte speciellt orolig”

På lördag startar Tangen Haap, som ägs av tvillingarna Daniel och Henrik Sedin, i V75-4 och är i skrivande stund favorit i Vårbjörken med 125 000 kronor till vinnaren. Hästen är favorit – trots det tuffa utgångsläget med spår 12 bakom bilen på korta distansen 1 640 meter.

– Läget hade absolut kunnat vara bättre men jag är ändå inte speciellt orolig. Vi kommer att vara offensiva och satsa framåt så fort vi får chansen. Jag tycker inte årets upplaga av Vårbjörken är det hårdaste som körts.

– Visst har jag respekt för en del av motståndarna, men jag tror på min häst och det ser ut som en bra chans. Vi blev ju utmanade av Art Kjarvald senast men över sprinterdistans så tror jag vi har en fördel.

Planerar ni några ändringar på Tangen Haap?

– Nej han går precis som senast. Vi väntar med att dra de sista växlarna till Elitkampen – om vi kommer dit förstås.


ANDREAS ÖRTENGREN


ANNONS: Nu kan du ta rygg på Sportbladet-experternas andelsspel på V86 och V75. Här går du med i andelslaget. [Extern länk]


Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

V75

Solvalla

Elitloppet