Karlsson: ”Profilen blir kvar för V75-sommaren”

Foto: TR Media
Alessandro Gocciadoro har stor show under Elitloppshelgen. Nu får vi uppleva italienarens hästar även under sommaren.
TRAV

Vi laddar om.

Vi tittar framåt.

Här är tolv punkter på vad vi behöver ha koll på i travet framöver.

Lille flygande Ringostarr Treb vann Elitloppet och verkar bara utvecklas, jag tar för givet att han är med och försvarar sin titel nio år gammal 2019.

Propulsion har vi sett i Elitloppet för sista gången, men det finns ett helt gäng arvtagare för den yppersta världseliten i Daniel Redéns stall: Perfect Spirit, Love Matters, Double Exposure, Farsetti Hanover ...

Fransmannen Richard Westerink med sitt lilla stall har nu sex raka Elitloppsfinaler: trea-etta-oplacerad-trea-etta med pappa Timoko och nu fyra med sonen Dreammoko som bara kommer att bli bättre kommande år.

Krångel hela vägen

Franske superstjärnan Bold Eagle kommer vi inte att få se i Sverige igen, det handlade inte bara om det omskrivna arrangörskaoset utan också flygstrulet för den ovana resenären – glöm honom till Åby Stora Pris, The Showdown på Solvalla och Masters -finalen i Östersund.

Australiska välväxta amasonen Maori Time kommer att stanna hos Stig H Johansson på Stora Alby i Upplands Väsby och fortsätta att tävla i de skandinaviska storloppen under sommaren, jag ser fram emot att få se den här häftiga märren utan domarfiasko.

Helgens mest bejublade seger var Platon Face och Lutfi Kolgjini (tränare, kusk, uppfödare) efter sin målmedvetna satsning och exakta inmatchning till populära långloppet Harper Hanovers lopp – sonen Adrian Kolgjini var med och värmde hästen och var med i vinnarcirkeln, den 13 juni är han tillbaka i lopp efter sin halvår långa avstängning.

Internationell flärd

Norsktränade Giveitgasandgo bevisade för mig till slut att han är en Elitloppshäst – 1.09,5 är den bästa tiden i Fyraåringseliten någonsin, amerikanske Pinkman var snabbast tidigare med 1.09,9 2016.

Italienaren Alessandro Gocciadoro hade stor uppvisning på Solvalla med sex segrar (bland annat Sweden Cup, fyraåringseliten för ston, treåringseliten för ston och klass 1-finalen), en andraplats och en tredjeplats på elva lopp med tio hästar, totalt 1.738.500 kronor sprang de in, efter rejäla körningar och överlägsna segermarginaler – ett tiotal av hans hästar stannar nu på en filial i Sverige för att fortsätta att tävla Skandinavien under sommaren, den gula dressen kommer att lysa upp bland annat V75 i Östersund, Boden och Årjäng, treårige Ready Cash-sonen Zidane Grif och fyraårige Varenne-sonen Volnik du Kras ser ut som blivande Elitloppshästar.

Visst har vi kallblodsstjärnor som Månprinsen A.M., Lanem Silje och Polara – men det känns som kallblodkungen Jan-Olov Perssons elvaårige Lome Brage tar rasen till en ny nivå med sina varmblodsfarter och sin teknik, Erik Adielsson blev den första skåningen att vinna Elitkampen.

Radarpar återförenas

Vid sidan om Alessandro Gocciadoro var Erik Adielsson helgens kusk med fyra segrar under söndagen, förutom redan nämnda också bland annat Fyraåringseliten och Treåringseliten.

Elitloppshelgen och avtackningen av Nuncio innebar också slutet på tränaren Stefan ”Tarzan” Melanders bojkott av Örjan Kihlström som kusk sedan förra sommaren, på lördag på V75 på Mantorp kör han Zack’s Zoomer i fyraåringsloppet Ina Scots Ära.

Min tidiga topp fem till Elitloppet 2019: 1) Readly Express, 2) Ringostarr Treb, 3) Perfect Spirit, 4) Cyber Lane, 5) Double Exposure.

avMattias Karlsson

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav

V75

Spel

Elitloppet

Solvalla

Hästar