Travbanans miljonsmäll – efter dödliga smittan

Tvingas till nedskärningar: ”Totalstopp i verksamheten”

Publicerad 2023-07-17

Mantorps travbana tvingas till flera sparåtgärder och räknar med att nedstängningen kostade runt en miljon kronor.

I drygt tre veckor hölls Mantorps travbana stängd efter att ha drabbats av den dödliga smittan, viruset EHV-1.

Något som blev mycket kostsamt.

– Vi har räknat med att det har kostat oss runt en miljon med smittan, säger Mantorps arenachef Linda Nordvall.

Söndagen den 21 maj meddelade Mantorp Hästsportarena att travbanan stängde ner på grund av misstänkt smitta av det luftburna viruset EHV-1. Detta efter att två hästar från banans travskola insjuknat, som är belägen på banans stallbacke. En av dem avled senare.

Provsvaren bekräftade misstankarna och det kunde snabbt konstateras att det rörde sig om det mycket smittsamma viruset, neurologisk form.

”Väldigt plågsamt”

Det första stora beslutet togs att flytta V75, lördagen den 3 juni, till Eskilstuna. Även kommande tävlingsdagar flyttades.

– Det är väldigt plågsamt för de hästar som drabbas av smittan. De blir smärtpåverkade. Det påverkar neurologiskt och de kan bli förlamade i sin bakdel. Det kan till slut sätta sig på andningsapparaten, sa Mantorps arenachef Linda Nordvall då till Trav365.

Under tiden har banan jobbat frenetiskt för att ta sig ur den mycket svåra situationen och den 22 juni kunde Mantorp återigen öppna upp sina portar.

– Allt är under kontroll och verksamheten är igång som vanligt igen, förklarar Nordvall.

När kände ni att ni hade kontroll?

– Egentligen så fort vi flyttat travskolans hästar. Ju fler dagar som gick utan att någon annan häst i verksamheten, på anläggningen och runt omkring, visade några symptom kändes det säkrare och säkrare.

Miljonsmällen efter smittan

Trots glädjen över att ha verksamheten igång igen måste Mantorp samtidigt förhålla sig till de stora ekonomiska smällar som uppstått efter nedstängningen.

– Vi har behövt minska antalet skolhästar, dragit ned på timanställd personal och hålla igen på kostnader så mycket vi bara kan. Vi har räknat med att det har kostat oss runt en miljon med smittan; veterinär- och vårdkostnader för de sjuka hästarna, inkomstbortfall på grund av inställd V75 och totalstopp i verksamheten, fortsätter arenachefen.

Hur var det att arbeta under de förhållandena, med en dödssmitta som potentiellt kunde bli en större katastrof?

– All personal var oerhört professionell och vi hjälptes alla åt för att hantera situationen. Vi hade fin hjälp av medlemmar och aktiva, veterinärer, Svensk Travsport, Svenska Ridsportförbundet, alla ställde upp.

Vet ni något i nuläget om hur smittan uppstod?

– Nej.

”Kan aldrig skydda sig helt mot smitta”

Sedan tidigare finns det väl inarbetade rutiner för att förebygga och motverka virus av den här typen.

– Egentligen har vi inte förändrat något, vi har bra rutiner, det var så smittan upptäcktes. Vi tempar skolhästarna varje dag och lär ut det till alla elever. Vi ber elever att inte ha samma kläder i olika stall. Vi sanerar stallen regelbundet och gäststallen saneras innan och efter tävling, förklarar Linda Nordvall och fortsätter:

– Vi har skärpt upp informationen till besökare om att hålla avstånd till andra hästar, hagar och andra stallar och att i möjligaste mån hålla sig till sitt stall när de är på tävling hos oss. Man kan aldrig skydda sig helt mot smitta. Vi kommer att ha en kunskapsdag, "Hästen i Östergötland", den 9 september i samarbete med Östergötlands Ridsportförbund och Svensk Travsport med temat smittskydd. Det blir föredrag, paneldiskussion och praktiska demos.

Hur har smittan drabbat de tränare som hade hästar på banan?

De blev "inlåsta" på banan men kunde fortsätta att träna. De behövde hålla koll på hästarnas status genom att tempa dem dagligen och vara noga med att hålla avstånd till varandras verksamheter och hästar. Vi hjälptes åt med att lösa de praktiska problem som uppstod. De har alla visat mycket stor förståelse och varit väldigt hjälpsamma.

Kim Eriksson, en av de tränare på Mantorp som drabbades hårt av smittan.

Följ ämnen i artikeln