Timo Nurmos: ”Jag har vetat det hela tiden”

Därför startar inte Readly Express i Elitloppet

avChristoffer Wickman

Foto: TR Media
Readly Express vinner Prix d´Amérique med Björn Goop

Tidigare i veckan kom beskedet som ingen ville ha.

Jättestjärnan Readly Express står över Elitloppet.

– Jag har vetat det hela tiden, säger Timo Nurmos.

Prix d´Amérique-vinnaren Readly Express vara eller icke vara i Elitloppet har varit en rejäl snackis i flera månaders tid.

Under tisdagen kom också beskedet – och det var ett besked som inget travfans ville ha.

Stjärnhästen kommer inte till start i årets Elitlopp, kombinationen med träning och avel gick inte ihop sig, och tränaren Timo Nurmos kunde inte sätta sin stjärnhäst i det skick han ville inför det stora slaget på Solvalla.

Även om beskedet portionerades ut under tisdagen så har Timo Nurmos själv vetat om att det inte blir något Elitlopp länge, enligt egen utsago.

”Tappar i vikt”

– Jag visste redan när han gick till avel att det skulle bli svårt med Elitloppet, jag visste att det skulle bli tajt med tid, säger Timo Nurmos till Trav365 och fortsätter:

– Jag pratade med ägaren redan då och sa att det är stor chans att han inte kommer starta i Elitloppet om han går till avel, så det är ingen direkt överraskning för någon av oss kring hästen att det blir så här.

Betäckningen som Readly Express ägnat sig åt tar hårt på honom.

– Han tappar lite i vikt och det tar ganska hårt på honom med betäckning, så är det, säger Nurmos.

”Vill inte straffa hästen”

Att det är två lopp i Elitloppet var också den sista avgörande faktorn som fick kretsen kring Readly Express att tacka nej.

– Hade det bara varit ett lopp så hade vi möjligtvis startat honom, men med försök och final så går det inte. Med så här bra hästar så måste man sikta på final, och det var han inte förberedd för, säger Timo Nurmos och fortsätter:

– Hästen måste återhämta sig bara på ett par timmar mellan försök och final, och där är han inte just nu, vilket jag vetat om och förstått hela tiden att han inte kommer att vara. Alla vill att han ska starta i Elitloppet och det förstår jag självklart, men det är inte rättvist mot hästen att starta där, jag vill inte straffa honom.

Vad sa ägaren när du tagit det definitiva beslutet?

– Det kom ju så klart inte som någon överraskning, jag sa till honom redan innan att det skulle bli svårt med Elitloppet om han går till avel. Han har varit i avel två säsonger nu och jag vet hur han hanterar det och tar det, och det tar som sagt rätt hårt på honom. Det är inte bara tio märrar heller, han har tagit ganska mycket märrar nu också, säger Timo Nurmos.

ARTIKELN HANDLAR OM