”Det är rätt jäkla coolt för en skitbonde”

Tvillingarna Sedins Tangen Haap klar för ”kallblodens elitlopp” • Tränaren och vännen: ”Häftigt att kunna få betala tillbaka”

avDaniel Söderbäck

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: LEIF NORBERG/ALN/TR BILD
Tangen Haap tillsammans med tränaren och kusken Björn Karlsson efter lördagens V75-seger på Umåker.

Här är tvillingarna Daniel och Henrik Sedins unika chans att ta hem 500 000 kronor.

Deras travhäst Tangen Haap är klar för ”kallblodens elitlopp” Elitkampen på Solvalla. Kusk och tränare: vännen Björn Karlsson.

– Det är det största man kan vinna under en hel karriär i min värld, säger den 31-årige tränaren.


ANNONS: Travets supervecka med multijackpott på V75 – här går du med i laget och tar rygg på Sportbladets andelar. [Extern länk]


Solänget-tränaren Björn Karlsson, 31, vann V75 i lördags på Umåker med tvillingarna Daniel och Henrik Sedins kallblodsstjärnan Tangen Haap.

Nu är hästen inbjuden till ”kallblodens elitlopp” Elitkampen på Solvalla under Elitloppssöndagen.

Efter lördagens seger svarade Björn Karlsson med ett segervrål.

– Han har utvecklats något otroligt, det är nästan orimligt och jag har känt att 1 640 meter var hans grej. Det var en grym känsla i sista sväng, det fanns bara två scenarion: endera så skulle han slå på en skengalopp eller så skulle det bli som det blev nu. Det var mycket att hålla i då, säger han till Trav365.

”Tillhör de sex bästa i världen”

För två år sedan var Tangen Haap med i Elitkampen – mest för att se och lära. I en intervju med Trav365 under förra veckan berättade Björn Karlsson att han siktat mot en ny start i storloppet sedan dess. Och att bli inbjuden till loppet av Solvallas sportchef Anders Malmrot är en fjäder i hatten.

– Det är lite fränt. Jag har haft en dialog med Malmrot här på vårkanten. Nu hade säkert Tangen Haap kommit med på startpoäng men det är en jäkla skillnad att bli inbjuden. Det betyder att han tillhör de sex bästa i världen eftersom bara vi, Finland och Norge sysslar med kallblod. Det är rätt jäkla coolt för en skitbonde från Örnsköldsvik som är svårt att ta in. Det är sjukt läckert, säger Björn och skrattar.

Foto: BILDBYRÅN
Daniel och Henrik Sedin.

Som ägare till hästen finns tvillingarna Henrik och Daniel Sedin. Och de har redan börja prata med tränaren och vännen om storloppet, där vinnaren tar hem en halv miljon kronor.

– Vi har bra kontakt och en nära bekantskap och har mycket kontakt även utanför travet. Det är skitkul för dem som varit med mig i tio år nu och häftigt att kunna få betala tillbaka. Vi har grunnat på hur ett önskescenario skulle se ut och det vore att Lome Brage får bakspår och vi framspår, säger Björn Karlsson och fortsätter:

– De har fått blodad tand eftersom de vann Elitloppet med Nahar. Det är ganska anmärkningsvärt vilken jäkla tur de haft med sina hästar. De har inte många hästar i omlopp men det är alltid någon varje år som är med i eliten. De är otroligt jordnära och ödmjuka och lägger sig aldrig i. De vet själva från sin egen idrottskarriär att alla kan ha en dålig dag.

”Ska inte nonchalera honom”

Hur skulle du ranka en seger i Elitkampen?

– Det är det största man över huvud taget kan vinna under hel karriär i min värld.

Hur kan han hävda sig i loppet?

– Han var med för två år sedan men då var han ny i klassen och vi var med för att se och lära. Det var samma gäng som var med då som nu och han var bara en längd efter Lome Brage och jag tycker han gick snabbast över upploppet då.

– Nu är det en helt annan häst. Då kunde han vara lite lynnig och springa och vrida på huvudet mitt i loppen. Nu ska vi vara med och hugga om det och konkurrenterna ska inte nonchalera honom som de gjort hittills.

Hur laddar du själv upp?

– Jag är en byfåne och tar det mest lugnt, ha ha. Jag har rätt så starka tävlingsnerver och tar det inte på så blodigt allvar. Det finns större saker här i världen.

Nästa planerade start för Tangen Haap blir den 8 maj på Bergsåker. Elitkampen körs söndagen den 26 maj på Solvalla.

De är klara för Elitkampen 2019:

Månprinsen A.M. (Sverige)

Tangen Haap (Sverige)

Lome Brage (Norge)

Polara (Finland)

Ytterligare två hästar kommer att bjudas in av Solvallas sportchef. De resterande fyra kommer på startpoäng.


ANNONS: Travets supervecka med multijackpott på V75 – här går du med i laget och tar rygg på Sportbladets andelar. [Extern länk]


Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

V75

Solvalla

Elitloppet