”Jag trodde inte alls att det kunde bli så här”

Fredrik Wallin har passerat åtta miljoner kronor

avChristoffer Wickman

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Maria Holmén/TR Bild
Fredrik Wallin

Fredrik Wallin, 39, hade fem hästar med i Breeders’ Crown-semifinalerna – och fyra tog sig till final.

Nu har proffstränaren kört in över åtta miljoner kronor i år.

– Det är fantastiskt och det här trodde jag inte, säger Fredrik Wallin.

Det var på Sveriges huvudstadsbana Solvalla som det under söndagen kördes Semifinaler i Breeders’ Crown och en av tävlingsdagens stora vinnare var Gävletränaren Fredrik Wallin, 39. Proffstränaren hade fem hästar med i Semifinalerna – och fyra av dom tog sig vidare till final.
Fredrik Wallin har nu kört in 8,1 miljoner kronor i år, att jämföra med fjolårets siffror på 3,7 miljoner kronor.
Det kan dessutom bli åtskilliga miljoner till, när Breeders’ Crown-finalerna avgörs i Eskilstuna söndagen den 10 november. I Breeders’ Crown-finalerna väntar ett förstapris på 800 000 kronor, det dubbla om hästen är anmäld i Premiechansen.

”Jag gjorde bort mig”

Först ut av Wallins kvintett var treåriga Criterion, och då denne slutade trea i sin semifinal väntar nu final i Breeders’ Crown för treåriga hingstar och valacker.
– Jag gjorde bort mig och satte på honom ett helstängt huvudlag och han blev lite för het, men jag ville vara säker på att han skulle hamna bra på det, berättar Fredrik Wallin och fortsätter berätta om Activated, som i loppet efter Criterions vann enkelt och därmed är klar för final i Breeders’ Crown för fyraåriga ston.
– Även om hon fick en vid förstasväng så blev det väldigt enkelt, och hon var absolut inte tagen efter loppet. Hon var väldigt löpsugen i går och jag kände redan i värmningen att hon var nöjd över att vara på Solvalla och hon njöt av gårdagen.

”Alltid mest spännande”

Av bara farten tog sig sedan också Loser On Loser med hjälp av en fjärdeplats sig vidare till Breeders’ Crown-finalen för fyraåriga ston och Ies Elisabet via en mersmakande andraplats sig till Breeders’ Crown-finalen för treåriga ston. Det var bara Head for Home av Wallins kvintett som inte vände hemåt med en finalbiljett.

– Loser On Loser tvekade lite från start och tappade lite mark där, hon hamnade sedan också bakom kalla hästar. Hon lyckades dock sätta dit nosen i sista steget och ta sig till final, och det var skönt att det löste sig för henne då hon är bättre än den utdelning hon fått. Ies Elisabet svarade för ett otroligt upplopp, dessutom fick hon en galopperande häst framför sig när hon skulle sätta in speeden och det var otroligt imponerande. Hon har visat det några gånger och är som bäst och vassast till slut när hon inte får lägga några onödiga krafter i inledningen av loppen. Hon blir spännande i finalen.

Vad säger du om utdelningen, fyra av fem hästar till Breeders’ Crown-final?

– Det är väldigt bra, och jag är väldigt nöjd så klart. Det löste sig bra för hästarna. Jag hade faktiskt en god känsla inför tävlingsdagen, jag tyckte det var hyggliga spår på de flesta av dom och jag var nöjd innan tävlingarna med hur allt såg ut.

Vad tror du om finalerna den 10 november i Eskilstuna?

– Activated är kanske alltid den som är mest spännande, men Ies Elisabet känns hetast där bakom. Activated har mycket att försvara, medan Ies Elisabet har mycket att bevisa. Det ska bli jättespännande i Eskilstuna, Loser On Loser får jag vara glad med om hon kan greja en slant, men de andra tre ska bli spännande att se. Criterion har det strulat för och där får jag kanske vara nöjd med en hygglig slant ändå, men de andra två ska vara med och tampas om det. Det ska bli en fantastiskt rolig dag.

”Jag är supernöjd så klart”

Fredrik Wallin körde i fjol in 3,7 miljoner kronor, vilket då var ett rekordår. I år visar siffrorna 8,1 miljoner kronor.

– Det är fantastiskt och det trodde jag inte, jag trodde inte alls att det kunde bli så här. Hästarna har fått vara friska och vi har kunnat träna på, och allting har egentligen flutit på hela året. Jag har fina hästar och hästägarna har också satsat hårdare på mig.

Vad hade du för förväntningar i början av året?

– Jag hade förhoppningar om att kunna hålla siffrorna från i fjol men trodde det skulle bli tufft, men hästarna har verkligen visat att de gör så gott de kan och jag är supernöjd så klart.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

V75

Trav

Solvalla