Gäller mer än någonsin – tre spikar visar vägen

Carlsson: Statistiken visar klart – startsnabba hästar gäller i Åmål

I dag på Grand Slam 75 gäller det mer än någonsin att leta spetsvinnare.

Loppen körs på Åmåls 800-metersbana – och dessutom i högervarv.

Statistiken talar sitt tydliga språk och mina formstarka spikarna har jag svårt att se förlora.

Grand Slam 75 avgörs i dag med lite annorlunda förutsättningar. Det är inte
bara att omgången körs i Åmål på dess 800-metersbana, vilken är välkänd för att där gäller att att komma till spets om man vill vinna. Tävlingarna avgörs även i högervarv och då är det ännu viktigare att vara med i den främre träffen. 

Jag har tagit del av en intressant statistik från Travronden Spel över de 22 lopp som har körts i Åmål i högervarv de två före­gående åren. Av dessa har 13 lopp vunnits från ledningen och sex från utvändigt om ledaren. Det är alltså hela 86 procent av loppen som har vunnits från spets eller dödens, enligt Travrondens spelsajt. De övriga tre loppen har vunnit från tredje par utvändigt (två gånger) och från fjärde utvändigt.

Tänkvärda siffror som visar att ledningen är guld värd, och som jag har tagit med mig när jag har konstruerat ihop dagens system.

Det blir tre spikar som alla tre är startsnabba och som kommer att ta ledningen eller åtminstone vara med i tätgruppen direkt.

Först ut är Peder Mykla, välbekant från V75 där han har tävlat framgångsrik och bland annat vunnit från dödens på Bjerke i vintras över full distans. Senast återkom hästen efter ett uppehåll och var då väl preparerad för V75-loppet i Årjäng som tränaren Johan Danielsson hade laddat lite extra för. Peder Mykla blixtrade i vanlig ordning direkt till ledningen, katapultsnabb ut som han är. Men precis före loppet kom världens störtskur över Årjäng vilket gjorde
banan kladdig och innerspåret inte speciellt lättsprunget. Peder Mykla höll bra till tredje­platsen och hade täten till 50 meter kvar.

Med det loppet i kroppen lär han knappast vara sämre nu och en så mycket bättre uppgift än den här i dag i Åmål får han knappast. Hästen går ner i klass och har fått ett perfekt läge bakom bilen. 

Enligt Johan Danielsson har man tränat lite extra i högervarv med tanke på den här uppgiften och det är bara att ladda iväg vad som går in i första kurvan.

Peder Mykla har tidigare tagit ledningen och vunnit i Åmål och det här är en riktig frontrunner som jag tror bara vinner Grand Slam 75-inledningen.

En av de bästa i sin kull

Den andra spiken på GS75 är om möjligt ännu klarare. 

Egon N.O. är ett norskt fyraårigt kallblod som är van att vinna. Han ståtade med fyra raka segrar innan han senast ”bara” blev tvåa men var då ursäktad efter att ha travat sista varvet i tredjespår från tillägg och gick ändå nytt rekord. 

Egon N.O. är en av de bästa i sin kull och var med
i Kriteriet i fjol där han dessvärre var sjuk. Nu är han tillbaka med besked och har övertygat vid seger i Grand Slam 75 tidigare i sommar. Då var han helt överlägsen trots dubbla tillägg och en kort startgalopp. Även näst senast vann han överlägset och nu återupptar han segerraden igen.

Egon N.O. är mycket snabb ut bakom bilen och lär ta ledningen direkt. Sedan blir det inte särskilt spännande och han leder runt om.

Hade krafter kvar senast

Den tredje och sista spiken på Grand Slam 75 är lite chansartad. Detta för att ha råd att gardera upp de andra loppen som ser vidöppna ut. 

Men jag gillar vad jag har sett av Roberto Brazz i den sista avdelningen och jag
gillar även Magnus Teien Gundersen som kusk. Den norske hästen har varit i Sverige tidigare och vunnit, i Årjäng för tre starter sedan från ledningen. Tidigare
i våras spurtade han även kanonbra till tredje­platsen på Solvalla efter en resa i kön.

I senaste starten kördes Roberto Brazz invändigt och fick aldrig chansen och gick i mål med krafter kvar som trea. Då gick hästen med skor på en regnkladdig bana, men nu blir det optimal balans barfota runt om. Han är snabb ut och blir det inte ledningen så bör han få en fin resa i den främre träffen och avgöra till slut.

För den som vill ha ytterligare ett alternativ till spik så kan Matadore i den andra avdelningen vara en sådan. Hästen vann från spets näst senast och stretade emot i det längsta senast mot Björn Goops Frozen Elsa. Är mycket startsnabb och lär leda länge. 

Avdelning fem ett getingbo

I den fjärde avdelningen är framför allt tre hästar väldigt startsnabba bakom bilen och kan tänkas jaga ledningen. Acorn Shell har tagit samtliga sina fyra segrar från spets och kan vinna igen om han kommer dit. Svante Båth skickar en häst till Åmål och har hittat en bra uppgift, och hävdar att han tror att högervarv ska passa Acorn Shell. Det känns som en eller många i loppet.

Storloppet, som utgör den femte avdelningen, känns som rena getingboet. Jag varnar för de tre hästarna som är minst streckade av alla mina. Lamona Håleryd var duktig som tvåa från dödens senast, Canarsie avslutade hyggligt som trea i måndags på Färjestad och är på gång enligt Veijo, samt Cityglow har fart för att blanda sig i tät­striden om hon kommer till från spår åtta.

Valborg Marje har inte startat sedan oktober i fjol när hon gör comeback och är
favorit i den femte avdelningen. Hästen har varit borta för en knäoperation och det kan vara tufft att bara gå ut och vinna direkt. Därför blir det sju hästar på systemet.

Micke Carlssons GS75-system

GS75-1:3 Peder Mykla (6, 1)

GS75-2:4, 6, 2, 5, 11 (3, 9)

GS75-3:6 Egon N.O. (3, 5)

GS75-4:4, 3, 2, 6, 7 (8, 5)

GS75-5:4, 6, 5, 1, 3, 8, 10 (2, 12)

GS75-6:2, 5, 9, 4, 12, 8, 11 (6, 7)

GS75-7:6 Roberto Brazz (8, 4)

1 225 rader/1 225 kronor

Följ ämnen i artikeln