Står för klassen i det här gänget - min spik

Michael Carlsson synar lopp för lopp – söndagen den 8 december på Färjestad • Systemet

avMichael Carlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: TR Bild
Sportbladets expert Michael Carlsson litar på Frode Hamre i jakten på sju rätt på Grand Slam 75 i eftermiddag.

Han var finalist i Kriteriet efter att ha utklassat flera av kulltopparna i försöket.

Marvellous Tooma står för klassen i det här gänget som han möter i dag.

Frode Hamre brukar vara ute i angeläget ärende när han reser från Norge och det blir enda spiken på Grand Slam 75.

Det är Färjestad som är värd för söndagens miljonspei och väderprognosen talar om snöblandat regn och blåst över Karlstad. Räkna med krävande förhållanden och förutom skor kan det mycket väl krävas brodd i dojorna för en del av hästarna. 

Grand Slam 75 ser öppen och oviss ut och precis som det hör till den här årstiden så är kvaliteten på loppen därefter. Så det är härligt spelvänliga lopp att sätta tänderna i och mycket talar för hög utdelning.

”Städar av samtliga”

Frode Hamre reser från Oslo med ett gäng hästar och han brukar inte åka till Sverige om det inte finns att åka med. Treårige Marvellous Tooma var suverän när han skrällvann sitt försök till Svenskt Travkriterium tidigare i höstas. Han blåste till kulltoppar som Global Adventure och Guzz Mearas i ett nafs när han spurtade till en överlägsen seger. Det blev sedan galopp i finalen och därefter var hästen tvåa efter en tuff löpning i Bergen.

Senast var Marvellous Tooma ute i V75 på Bjerke och mötte då äldre hästar. Han fick även då en tuff slutrunda i tredjespår och var helt okej som femma bakom vinnande Muscle Lane.

Marvellous Tooma ställs förvisso även den här gången mot äldre konkurrenter men motståndet är inte alls av samma kaliber som han har mött tidigare. Från ett bra läge tror jag bara att han städar av samtliga till slut och han är den bästa spiken på Grand Slam 75. Han är klart bästa hästen i fältet och torde normalt ha en toppchans.

Om spets? Då hade jag spikat

Vi tar det sedan från början och en trio höjer sig över de andra i GS75-inledningen och jag låser på dessa tre hästar. Hade jag vetat att Budets Lasse kommit till spets hade jag nog spikat honom. Ville Karhulahtis häst vann säkert från ledningen senast och hade krafter kvar enligt Ville. Minns att hästen radade upp framgångar i fjol vid den här tiden och bland annat segrade i V75. Det är en vinterhäst som trivs och blir piggare den kalla årstiden, och dessutom går bra med skor, säger Ville. Budets Lasse är snabb ut bakom bilen men kan/lär få svar av invändiga Joe Martini, speciellt som de är sida vid sida i starten. Joe Martini var inte som bäst senast men har varit bra innan dess. 

Om två träter och kör mot varandra så kan en tredje häst kliva in i matchen. Streckar därför även Gogo Hall och Frode Hamre som senast var tvåa bakom just Budets Lasse.

Härdad i tuffa gäng

Valetta är storfavorit i GS75-2 och det Björn Goop-tränade stoet är härdad i minst sagt tuffa gäng under året. Hon har varit ute och mött årgångstoppen mest hela tiden och varit med i stora finaler, bland annat Derbystoet där hon blev femma. Senast var det semifinalen till Breeders Crown där hon inte räckte och nu kliver Valetta ner rejält i klass. Givetvis har hon en toppchans att vinna men det är många att runda från 40 meters tillägg och så här i december efter en lång säsong är det svårt att sia om formen.

Jag dubblar därför och garderar med lägesgynnade Copiko som står perfekt till på start. Hon har gjort bra insatser varje gång och höll starkt som tvåa efter en tuff resa senast. Blir det kludd på vägen för Valetta så kan Copiko vinna.

Jag pratade med Per Ludvig Nilsen i veckan som tränar och kör favoriten Jokke Ålj i GS75-4. Hästen är obesegrad felfri i år och har tagit tre vinster på fyra starter. Den tidigare skadebenägna valacken har nu stabiliserat sig och har varit helt överlägsen i två raka segrar. Står intressant till på start och även om han nu möter tuffare hästar så är han redo för en rejäl rekordsänkning, enligt tränaren. Öppnar bra men kan troligtvis inte försvara ledningen mot Troll Diva som är mycket startsnabb. Det är också därför som jag dubblar systemet med det här fartfyllda stoet. Hon har fint facit i Sverige tidigare och imponerat vid överlägsna segrar. Det är kort distans nu och flyger hon till ledningen kan hon bli svårfångad. Men hästen är heller inte att lita på och skulle det bli galopp har Jokke Ålj en toppchans att vinna.

Intressant smygläge

Den fjärde avdelningen är ett treåringslopp för ston som jag låser på fyra hästar. Av dessa vurmar jag mest för She Follow Me och Ninepoints Lucky som båda har fin form och bra utgångslägen.

Två öppna lopp avslutar Grand Slam 75 och kräver många streck. Jag betalar för fem hästar i den sjätte avdelningen och noterar att Armagnac, tränad av Björn Goop och körd av Carl Johan Jepson, är lite streckad trots bra form och har ett intressant smygläge.

I Grand Slam 75-avdelningen har jag en rolig tipsetta och skräll. Glöm inte bort Niklas M.J. som nu har två lopp i kroppen efter ett halvårs långt uppehåll. Han spurtat bra i skymundan båda gångerna och senast hade han otur då han blev dragen bakåt när ledaren tröttnade och fick chanserna spolierade. Niklas M.J. är snabb ut bakom bilen och från ledningen kan han bli en svår nöt att knäcka.

Micke Carlssons GS75-system:

GS75-1: 6–5–9 (3–1)

GS75-2: 11–1 (3–8)

GS75-3: 5 Marvellous Tooma (11–2)

GS75-4: 1–2 (10–3)

GS75-5: 3–6–8–1 (7–2)

GS75-6: 10–7–4–8–3 (2–6)

GS75-7: 6–1–7–5–8–9 (10–2)

Systemet är på 1440 rader / kronor.

Publicerad:

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav

Hästar