Jocke, 42, dog i lavin – har räddat många liv efter sin död

Uppdaterad 2022-01-31 | Publicerad 2018-03-05

Pistören Jocke Nyberg dog tragiskt i en lavinolycka i Tänndalen.

För att undvika flera dödsfall startade hans anhöriga en minnesfond i hans namn.

– Jag tänker på honom varje dag, säger hans 16-åriga dotter Vida Nyberg.

Jocke Nyberg och hans kollega hade haft övningar vid sittliftarna på förmiddagen. Eftermiddagen skulle de ägna åt att inspektera lavinområdet. Någonting som de gjort hundratals gånger förut, eftersom Jocke arbetade som pistör och säkerhetsansvarig i Tänndalen.

På skidor tog sig duon till området Hamra, i norra delen av liftsystemet, där lavinfara alltid råder.

När de står precis nedanför och har konstaterat att det behöver sprängas går lavinen.

– Jocke drogs med och hamnade under snön. Hans kollega lyckades få upp handen ovanför ytan och larma, säger Margareta Uske, mamma till Jocke.

Snön slungar in honom i några träd så att hudkostymen går upp. I femtio minuter ligger Jocke 80 centimeter under snö, hårt packad som cement, innan räddningspersonal gräver fram honom. Då är han fortfarande vid liv. Med ambulanshelikopter körs han till sjukhuset i Östersund.

– Han dog senare på natten. Blodet var så nedkylt efter att han slagit upp ett sår mot träden. Blodcirkulationen fungerade inte, säger Margareta Uske och fortsätter:

– Det var fruktansvärt när jag fick beskedet. Chockartat och traumatiskt.

Jocke Nyberg brann för säkerheten i backen.

Dottern minns pappa

Jocke Nybergs skidintresse väcktes tidigt. På alla skollov åkte familjen till fjällen, i sena tonåren började han säsongsarbeta som liftskötare och när han var 20 år flyttade Jocke permanent till Tänndalen. Där skaffade han en fru och två barn. Han gick utbildningar och blev pistör, senare säkerhetsansvarig och höll till slut i egna utbildningar.

Jocke brann för sitt arbete och säkerheten i backen.

– Jag minns pappa som rolig och glad. Han skrattade mycket, säger 16-åriga Vida Nyberg, dotter till Jocke.

Hon var tio är när olyckan skedde, år 2012, och hade svårt att förstå att hennes pappa inte längre fanns. Det har hon till viss del fortfarande, men tycker att hon har gått vidare, i alla fall lite grann.

– Jag tänker på honom varje dag. Särskilt på vintern när jag åker skidor, säger Vida Nyberg.

Startade minnefond

Efter att Jocke Nyberg hade dött samlades många av hans nära och kära i Funäsdalen. Det blev några känslosamma dagar som bestod av planering av begravning, men också samtal om vem Jocke var och vad han stod för.

De anhöriga beslutade sig för att starta en minnesfond.

– Den heter Jocke Nybergs minnesfond och verkar för att utveckla skidsäkerhetsarbete inom Svenska skidanläggningar. Kriterier för att ansöka om bidrag är att vara SLAO-ansluten pistör eller Skidanläggning, säger Margareta Uske.

På begravningen bad familjen om att de sörjande skulle skänka pengar till fonden istället för att ge blommor. Nu sprids information om verksamheten och att det går att skänka pengar genom visitkort och munnar.

– SLAO står för Svenska liftanläggningars organisation, säger Jockes mamma.

Vida Nyberg har fullt upp med gymnasiestudier i dagsläget. Men i framtiden vill hon engagera sig i pappans fond. För henne känns det viktigt att sprida kunskap för kunna undvika att fler dör i laviner.

– Jag vill bli mer engagarad i fonden. När jag pluggat färdigt kanske jag förstår mer om fonder och ekonomi och sådant, säger hon.

Följ Svenska Hjältar på Facebook

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 i december.

Nominera din hjälte här nedan!