Han fixar kalas för 200 barn på Operan

Uppdaterad 2018-07-31 | Publicerad 2017-11-13

Mängder med barn ratas när kalasinbjudningar skickas ut.

Nu har Johan Wendt ordnat ett jättekalas på Kungliga Operan.

– Det är 200 barn som får plats och deras familjer är inte är bortskämda med sådana här saker så det blir fullt direkt, säger han.

Följ Svenska Hjältar på Facebook!

Johan Wendt är den som drog igång Mattecentrum och Kodcentrum. Han har också hjälpt till att starta Ung autism. – Jag har ett på gränsen till överdrivet rättvisepatos. Att alla ska ha samma goda möjligheter, säger han.

När Johan Wendts tvillingdöttrar fyllde tre år hyrde han ett lekland för att ha kalas.

– Ett lekland sväljer ju hur mycket som helst. Så jag gick ut på sociala medier och skrev: ”Finns det några barn i min omgivning som inte brukar få gå på kalas då får ni fan komma på vårt kalas! Här är alla välkomna – och ta inte med några presenter utan kom bara hit och lek och härja och busa och fika och ha kul”.

Uppåt 100 barn kom. Det sådde ett frö hos Johan, han ville ordna fler kalas.

Ett barn i hans absoluta närhet har en autismdiagnos och så småningom kom han i kontakt med flera föräldrar som har barn med neuropsykiatriska funktionsvariationer, npf.

– Bara i natt fick jag ett e-mejl från en kvinna, hennes tioårige pojke har aldrig varit på kalas. När han har kalas själv så kommer ingen. Och det här fick jag förståelse för, hur de här barnen blev exkluderade och illa behandlade av samhället. Samtidigt vet jag hur man får in sponsorer, hur man fixar lokaler, hur man engagerar och råddar volontärer, hur man drar igång såna här saker. Om ser problem och sitter på lösningen då är man förbannat skyldig att göra det också. Så därför drog jag igång kalaset, säger Johan.

Ett rum hemma hos Johan Wendt är överbelamrat med spön till fiskedammen, leksaker och godis. – Det kommer att vara klassiska aktiviteter som pysselhörna och fikahörna och vi kommer att ha fiskdamm på kalaset.

Hur kommer det sig att du har ett sånt engagemang för de här svaga grupperna?

– Jag har ett på gränsen till överdrivet rättvisepatos. Att alla ska ha samma goda möjligheter. Något av det absolut vackraste jag vet med Sverige är att vem som helst kan bli vad som helst. I teorin kan du bli vad som helst för att skolan är gratis. Men det är i teorin.

Johan Wendt, som är född och uppvuxen i Ängelholm, har två föräldrar som är lärare. Mamma är språklärare och pappa lärare i kemi, data, fysik och matte.

– Jag fick ju alltid väldigt mycket stöd där hemma och uppmuntran och en hel del ”pushning” och jag fick inte gå ut och leka innan jag hade gjort läxorna, säger han.

– Därifrån kommer Mattecentrum, Kodcentrum och de här kalasen. De här barnen förtjänar, precis som alla neurotypiska barn, samma  chans att få gå på kalas och leka och busa och få härja som alla andra ungar. Det ingår i ett rättvist samhälle. Jag försöker göra det till mitt jobb att rätta till de här grejerna.

Men nu är det kalas som gäller. I september skickade han ut inbjudningar i NPF-kanaler. På några få dagar var de 200 platserna fyllda.

– Det här är ju familjer och föräldrar som inte är bortskämda med sådana här saker, säger han.

 – De här barnen förtjänar, precis som alla neurotypiska barn, samma  chans att få gå på kalas och leka och busa och få härja som alla andra ungar, säger Johan Wendt.

Men 200 låter ändå som rätt många?

– Ja, precis de kommer i två omgångar. Så jag har delat upp kalaset i två delar, så först kommer hundra barn och leker som tusan och sen kommer hundra barn till. Det är en stor lokal, den är avskalad och vi har delat in den i tydliga stationer så att man ser att här ska vi göra detta och här ska vi göra detta.

Röda Korset, där Johan sitter i styrelsen, är en av finansiärerna, Operan ställer upp med lokal och företag har skänkt leksaker. I ett rum i hans lägenhet ligger de staplade på bord, stolar och golv.

– Det kommer att vara klassiska aktiviteter som pysselhörna och fikahörna och vi kommer att ha fiskdamm. Men vi kommer också ha en operaavdelning där barnen får prova kostymer och lära sig dansa och så kommer vi att ha en ballongkonstnär där som gör ballongmagi och clowner. Och så har vi Lugna rummet där man kan chilla och varva ned lite. Där kommer vi att ha preppat med böcker och lite mys, säger han.

Följ Svenska Hjältar på Instagram!


Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury åtta hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan.

Missa inte galan den 11 december 2017 på Aftonbladet.se och TV4!

Nominera din hjälte här nedan!