De ser till att barn kommer ut på hal is

Uppdaterad 2017-11-29 | Publicerad 2017-11-28

Barnbarnet fick ingen ordning på snörena – då ryckte Pliggen in.

– Men det var två lärare – och 33 barn – på skridskoåkningen. Det funkade ju inte, säger han.

Där och då föddes Knytgubbarna.

Följ Svenska Hjältar på Facebook för fler liknande artiklar

Barnbarnet Isak var sju år när skridskosnörena var så där bångstyriga. Han ringde Pliggen och bad om hjälp.

Nils-Göran Pliggen Lindén, 73, ställde förstås upp och begav sig till ishallen i Fellingsbro. Där hade lärarna inte en chans att hinna snöra skridskor åt de 33 skolbarnen. Och inte heller fanns det skridskor så att det räckte till alla.

Jagade nya gubbar

– Vi fick ut en del på isen – men när timmen var slut var det många som inte kunnat åka.

Pliggen bestämde sig för att samla vännerna.

– Jag började jaga lite gubbar här omkring och där började det. Det blev fyra till nästa gång. Och det blev ju betydligt bättre, men det fattades ju fortfarande grejer så vi jagade grejer via skolan. Vi fick jättemycket skridskor och hjälmar och samlade in och slipade skridskor, så i dag har vi väl ett hundratal skridskor som är färdiga när ungarna kommer.

Minst tio knytgubbar ställer upp varje gång barnen ska åka skridskor i ishallen i Fellingsbro.

I dag är de 15 pensionärer i åldrarna 65 till 77 som hjälper till med skridskorna och de kallar sig Knytgubbarna.

– Huvudsyftet för oss är att hjälpa skolan, att barnen ska kunna åka skridskor. Alla ska ha samma villkor, det är ingen som ska sitta på bänken i ishallen och titta på för att de inte har några grejer. Det har ju varit vår målsättning, säger Pliggen Lindén.

– Alla är pensionärer, det funkar ju inte annars. Det är ju vi som är daglediga som har tid. Det är ju inte bara det positiva att vi fixar åt ungarna, vi har också fått en social funktion. Många av dem tycker att det är jättetrevligt att träffas i ishallen och ta en fika och snacka lite skit när ungarna åker skridskor. Så det har två syften egentligen, det är också viktigt att vi gamlingar mår bra också.

”Otroligt godhjärtade barn”

De sista tio åren har Fellingsbro tagit emot många nyanlända flyktingbarn.

– De är ju så otroligt godhjärtade de här barnen och tacksamma över att de får åka skridskor. En måndagskväll när asylbarnen åkte var det sju språk. De kommer från Syrien, Eritrea, Somalia, Afghanistan, Irak, Tjetjenien, Dagestan... det är många olika kulturer som kommer hit.

– Gubbarna som har varit med har nog inte varit så där positiva alla gånger till alla asylbarn vi haft i samhället. Men efter att de kommit med till ishallen och träffat dem kan jag garantera att de fått en helt annan uppfattning!

När man är ute på hal is är det säkrast med lite stöd.

Och Knytgubbarna ställer upp för barnen – minst två gånger i veckan.

– När jag skickar ett sms till gubbarna att det är dags att åka skridskor och kommer jag upp till ishallen står minst tio stycken och väntar. De kommer nästan varenda gång. Gubbarna gör ett fantastiskt jobb.

– Vårt mål är att se till att alla som kommer till ishallen har samma värde. Att inte göra någon skillnad på hudfärg, det har ju ingen betydelse. De är barn allihop och det är väl det som står i Barnkonventionen, om alla barns rättigheter att vara barn, det är viktigt för oss också.

Följ Svenska Hjältar på Instagram!

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury åtta hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan.

Missa inte galan den 11 december 2017 på Aftonbladet.se och TV4!

Nominera din hjälte här nedan!