Hon ger tjejer chans att lämna hemmet

Hanna Sjödin, 30, lär ut äventyrssport i Nepal

Publicerad 2017-08-31

Hanna Sjödin hängde i en klätterlina på en bergsvägg när Nepal skakades av en jordbävning som tog nästan 9 000 liv.

Efter det brinner hon för att peppa landets kvinnor – med äventyrssport.

– Det ger frihet, vänner och självförtroende.

Tonårstjejer och kvinnor som tidigare levt inom hemmets fyra väggar får nu chansen att lära sig klättra i berg, fara fram på mountainbike och simma. Många har tidigare aldrig suttit på en cykel eller varit i vatten. Än mindre gett sig uppför en bergsvägg.

Gravida tidigt

Sportandet blev verklighet tack vare Hanna Sjödin, 30, som startat den ideella föreningen ”Ladies Mountain League”.

– Många tjejer blir med barn som väldigt unga, till och med i tonåren. De gifter sig och förväntas jobba i mannens familjs hushåll dagligen, plus att en del har arbete utanför hemmet 6–7 dagar i veckan. De tänker att livet är slut och gör aldrig något för sig själva. Det vill jag ändra på, säger Hanna Sjödin.

– När vi sportar har de så roligt ihop och pushar varandra. Vi både skrattar och gråter när någon lär sig något nytt.

Hanna Sjödin är utbildad krishanterare och har volontärarbetat flera år i Nepal, där hon har en lägenhet i huvudstaden Katmandu. Före jordbävningen arbetade hon med utsatta kvinnor och ledde bergsklättring för tjejer en dag i veckan.

Bergen svajade

Så klockan 11.56 den 25 april 2015 inträffade en kraftig jordbävning. Hanna Sjödin var precis på väg uppför en bergsvägg när allt började skaka.

– Jag tittade ner i dalen under mig och såg husen falla. Till och med bergen svajade, som om jag var på en båt, det var en helt sjuk känsla.

Hanna tog sig ner, mycket skärrad och orolig för vänner och bekanta. Men just då gällde det bara att hitta skydd på en platt yta. Under de följande tre-fyra månaderna var hon ständigt beredd på att fly – det inträffade runt 350 efterskalv.

– På något sätt förändrades min världsbild. Jag hade funderat på det tidigare, men nu kände jag att jag ville göra något större för kvinnor.

Varför vill du lära ut just äventyrssporter?

– Jag har själv mått väldigt bra av det – det ger en extrem frihet. Sporterna ger både fysiska och mentala utmaningar, och det i sin tur ökar självförtroendet. Nepal är ett väldigt patriarkalt samhälle, och jag vill ge kvinnorna chansen att komma ut och göra något för sig själva. Särskilt änkor och de som blivit lämnade ses inte som så mycket värda.

– Dessutom är det en så märklig kontrast att turister reser till Nepal och har råd att se bergen och naturen i detta vackra land, men inte lokalbefolkningen själva.

Med familjens tillåtelse

Medlemmarna i ”Ladies Mountain League” är från 15 år och uppåt. De hittar aktiviteterna via kontakter eller Facebookgruppen.

För att få vara med på kurs eller läger är det vanligt att de måste de be sin man eller pappa om tillåtelse.

– Det finns förstås en del motstånd, men intresset från kvinnorna själva är jättestort. Och vi har så kul, det blir många goda skratt, till exempel när de som aldrig varit i vatten ska lära sig simma. Vi får börja med att blåsa bubblor...

Varifrån kommer ditt driv att hjälpa?

– Redan som liten hade jag i mig att man ska hjälpa andra, och jag har alltid varit medveten om att jag är privilgierad. Det blev extra tydligt när jag var fri att springa ut och in i min lägenhet i Katmandu, medan tjejerna runt omkring inte alls hade samma frihet.

”Ladies Mountainbike League” har vuxit, och Hanna har många medhjälpare. Just nu är hon i Sverige och jobbar med sponsring med mera på av hälsomässiga skäl, men verksamheten i Nepal rullar vidare och hon tänker snart vara på plats igen.

För fler liknande historier – följ Goda nyheter på Facebook