Hjälte-Görans okända förflutna: “Var hemlös som tioåring”

Uppdaterad 2022-02-11 | Publicerad 2019-12-18

Inför en jublande publik tog Göran Josefsson från Malå emot priset som Årets Livräddare 2019.
Hans engagemang är dock mycket större än det som lyftes på scen – och det bottnar i egen erfarenhet.
– Jag levde som hemlös som 10-åring och som vuxen har jag tillsammans med min fru valt att ta emot drygt 40 fosterbarn.

På den stjärnspäckade Svenska hjältar-galan på Cirkus fick Göran Josefsson, 61, från Malå ta emot det prestigefyllda priset som Årets livräddare 2019. Med fara för sitt eget liv gick han in i ett övertänt hus för att rädda en instängd kvinna, trots information om att det fanns en hotfull yx-man i närheten.

– Nog var det självklart att jag skulle göra det, annars hade hon inte överlevt. Jag gjorde det på instinkt, säger Göran Josefsson.

På samma sätt har han och hans fru Elisabeth hjälpt drygt 40 fosterbarn som behövt en trygg familj att komma till.

– Just nu har vi tre stycken som bor hos oss. De brukar stanna olika länge – den längsta i 16 år.

Att de blev fosterfamilj från första början var egentligen en slump. Det var en flicka i dotterns skola som behövde hjälp att få ett nytt hem. Och efter samtal med socialtjänsten blev Göran och hans fru Elisabeth fosterfamilj.

– Sen började socialtjänsten höra av sig till oss och fråga om vi kunde ta emot ytterligare barn som behövde ett hem, och det gjorde vi såklart.

Sov i olika trappuppgångar

Göran har egen erfarenhet av att behöva en ny trygg familj. På grund av olika svårigheter hemma levde han själv som hemlös under flera år.

– Som tioåring sov jag i olika trappuppgångar. Lyxen var om man hittade en barnvagn i porten och kunde ta ut madrassen och sova på den, säger han och forstätter:

– De andra nätterna låg jag bara direkt på stengolvet och sov. Men jag visste ju inte vart jag skulle ta vägen annars.

Han blev placerad i en fosterfamilj av socialtjänsten och de hjälpte honom att klara skolan och så småningom börja jobba.

– Det var tydliga regler och det var tryggt. När jag levde ute på gatan sökte jag sällskap av andra, och det blev ju ofta dåligt sällskap. Men jag var i alla fall inte ensam.

Erfarenheterna från sitt eget liv använder han sig av när han hjälper ungdomar i dag.

– Det viktigaste är att prata med dem och att lyssna. De som i papprena kallas för ”utagerande ungdomar” är ofta unga som inte har haft tydliga regler och trygghet och då blir det på tok.

Olika sätt att rädda liv på

Trots att Göran och hans fru Elisabeth haft så många som drygt 40 fosterbarn boende hos sig fortsätter de att hålla kontakt med ungdomarna när de flyttat.

– Min fru är väldigt bra på att hålla kontakt, hon skriver med nästan allihop på Facebook. Det är flera som ringer ibland och kommer och hälsar på också. Sen kan det hända att man bli bjuden på en studentfest eller ett barndop också. Det är fint att följa att det går bra.

Göran Josefsson säger att det finns flera sätt som man kan rädda liv på.

– Att vara fosterfamilj eller familjehem är ett. Man måste inte gå in i ett övertänt hus. Både jag och min fru kan varmt rekommendera att ställa upp för barn och unga som är i behov av en trygg familj.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 i december.

Nominera din hjälte här nedan!