Tack vare Lennart har 500 tjejer fått spela fotboll

”Idrott ska inte vara en klassfråga”

Uppdaterad 2019-03-31 | Publicerad 2019-03-30

SUNDSVALL. Tränaren Lennart Lummi, 59, har en vision.

Han kämpar för att även flickor med utländsk bakgrund och begränsad ekonomi ska få ägna sig åt idrott.

Sedan starten för 8 år sedan har han tränat runt 500 flickor och unga kvinnor från ett trettiotal länder. 

En av dem är ”Mimmi”, idag 18 år.

– Lennart är som en pappa för oss. Utan honom hade jag aldrig fortsatt med fotbollen, säger hon.

Mekdelawit Damtew, eller Mimmi som hon kallas, kom till Sverige från Etiopien 2014 med sin pappa och bror.

Då bodde mamman redan här.

– Jag hade längtat efter henne och såg också fram emot att träffa nya vänner. Jag visste att det fanns fullt av möjligheter i Sverige, förklarar Mimmi på felfri svenska.

På fyra år har hon inte bara lärt sig språket utan läser även sista året på naturvetenskapliga programmet.

Tränaren Lennart Lummi är bekymrad över att idrott håller på att bli en klassfråga. ”Idrotten är kanske den enklaste investeringen, förutom skolan, när det gäller integration och sysselsättning för unga, men nu håller man på och stänger dörren för många, säger han. 

Men omställningen, att som 14-åring komma till ett helt nytt land, har även varit jobbig ibland. Den första tiden kände hon sig ofta ensam och utanför.

Med tiden fick hon en killkompis från Colombia som bodde i samma område. En dag föreslog han att Mimmi borde testa att spela fotboll.

Mötet med Lennart ändrade allt

I Etiopien hade Mimmi gillat idrotten på skolan men som tjej fanns inga möjligheter att utöva någon sport på fritiden.

Via lärare på skolan fick Mimmi hjälp att komma i kontakt med fotbollslaget SFF, Sundsvalls Fotbollsförening och tränaren Stefan Edberg.

– De tre första träningarna var jag lite nervös och trodde att jag gjorde fel men sedan blev fotboll min grej. Det var jättekul att få något att göra efter skolan och att komma ut och träffa tjejer i min egen ålder.

Mimmi trivdes i laget. Hon hade ännu inte lärt sig språket och hennes föräldrar, som då läste på SFI, hade ingen ekonomisk möjlighet att låta henne fortsätta träna.

En dag på träningen träffade hon Lennart Lummi, en tränare som Stefan Edberg samarbetar med.

Han kom körande i en minibuss och hade med sig sex tjejer. Fyra kom från Eritrea som är ett grannland till Etiopien.

– De tränade med oss den dagen och det var så skönt att träffa dem, och att vi kunde prata och förstå varandra, säger Mimmi.

Hade aldrig kunnat träna annars

Hon blev erbjuden att vara med i Lennart Lummis projekt SDFF Plus där alla aktiviteter är kostnadsfria.

Precis som de andra i laget fick Mimmi skor och kläder men även hjälp att tryggt ta sig till träningen. De som behöver det, hämtas och skjutsas hem av Lennart, med hjälp av sambon Maria.

– Jag hade inte kunnat fortsätta med fotboll om inte Lennart och det här projektet hade funnits. Han är mer än en tränare, han bryr sig om alla men favoriserar ingen, förklarar Mimmi.

Sedan starten 2011 har Lennart Lummi tränat cirka 500 flickor i olika åldrar.

Idrott – en klassfråga

Lennarts idé var att om flickorna inte kom för att träna så skulle han ta föreningen till dem i stället.

Träningen har höjt självförtroendet för 18-åriga Mimmi. Nu vill hon själv bli en förebild. ”Jag vill visa tjejerna att oavsett kön, bakgrund, kunskap eller ekonomi så kan du nå dit du vill bara du har vilja.”

Han tycker att idrott är på väg att bli en klassfråga med dyr utrustning, allt högre föreningsavgifter och kostnader för cuper och läger.

Det ställer krav på många föräldrar att ställa upp, både ekonomiskt och med engagemang.

Med stöd från kommunen och sponsorer blev projektet verklighet och Lennart Lummi började med att besöka områden där det bor många med utländsk bakgrund, och bjuda in till träning.

Vill bygga självförtroendet

Tanken har aldrig varit att odla fram elitspelare. 

– Fotbollen är ett verktyg till integration för mig. Jag vill hjälpa till att bygga upp ett självförtroende och en respekt för sig själva som hjälper dem att komma ut i samhället och utvecklas, säger Lennart Lummi.

Därför är han noga med att alla får vara med och bestämma nivån på träningen, att alla blir sedda och lyssnade på.

Belöningen är responsen, engagemanget och förtroendet från laget.

– Jag får så mycket kärlek och värme tillbaka, tjejerna är helt underbara. Idrotten har sunda värderingar och passar bra för att lära sig att ta hänsyn och lyfta andra, säger han.

Många av de som har tränat genom åren fortsätter att komma tillbaka och hälsa på. Många fortsätter med idrott i någon form och för vissa har träningen varit en inkörsport till utbildning och ett bra liv.

– Varje person vi kan rädda från att hamna på villovägar är bra. De allra flesta väljer automatiskt rätt bara alternativet finns, säger Lennart Lummi.

”Levande bevis att allt är möjligt”

Han ser gärna att hela familjer kan involveras i träningen. 

Nyligen bjöd han in lagets mammor för att spela lite fotboll och fick sedan låna böcker på fritidsgårdens bibliotek. 

– Min strategi är att i första hand satsa på tjejerna och mammorna. Då lockar man med tiden även hit killar och pappor som blir nyfikna och vill prova och då blir det en social mötesplats, säger han.

Det är inte självklart att alla föräldrar tillåter sina döttrar att syssla med idrott. För Mimmi har det aldrig varit ett bekymmer.

– Så länge jag sköter skolan så får jag göra det jag vill på fritiden, säger hon.

Drömmer om att bli läkare

För Mimmi har Lennarts engagemang gjort stor skillnad. 

Hon är numera inte bara aktiv fotbollsspelare utan även domare och tränare. Vid sidan av idrotten siktar hon på att bli läkare.

Det Lennart har gjort för henne och så många andra har inspirerat henne att själv vilja bli en ledare, och en förebild. Hon vill hjälpa till med projektet och få andra tjejer att utvecklas, både på fotbollsplanen och som personer.

– Lennart är mannen i min resa och då vill jag vara kvinnan i andras resa. Jag vill visa tjejerna att oavsett kön, bakgrund, kunskap eller ekonomi så kan du nå dit du vill bara du har vilja. Jag är ett levande bevis för att det är möjligt, säger Mimmi.

Följ Svenska Hjältar på Facebook

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!