Attackerades med syra när hon ville skiljas – nu hjälper Maria andra

Uppdaterad 2022-01-19 | Publicerad 2019-05-31

När Maria Rashidi berättade för sin man att hon ville skiljas sa han att hon skulle ångra beslutet.

På väg hem utsattes hon för en syraattack som brände sönder hennes ansikte.

– På sjukhuset bestämde jag mig för att inget skulle få tysta mig, säger Maria Rashidi som är ordförande i Kvinnors rätt och som vigt sitt liv åt att bekämpa hedersförtryck.

Maria Rashidi, 62, är uppvuxen i en sekulariserad familj i Iran. Under kriget mellan Iran och Irak år 1987 flydde hon till Sverige med sina barn, och drygt ett år senare kom hennes make efter.

– Han var förändrad och inte alls den man jag hade lämnat. Hans skägg, klädsel, allt var väldigt främmande, säger Maria Rashidi.

Maken hade svårt att anpassa sig i Sverige och godkände inte alls att Maria lärt sig svenska och börjat jobba.

– Det var ofta konflikt. Han tyckte att jag hade blivit väldigt fräck och att jag klädde mig på ett sätt han inte gillade. När han blev arg misshandlade han mig.

Till slut tog Maria mod till sig och sa att hon ville skiljas.

– Han gick inte med på det. Han sa att det var emot hans principer, att jag var hans fru, egendom, och vad skulle släktingarna säga?

”Jag skrek och sprang”

Maria lämnade sin man, och polisanmälde honom även för att bland annat ha drogat henne med insomningsmedel. En kväll, den 19 september 1997, träffades de på ett kafé i Stockholm tillsammans med deras äldsta gemensamma barn för att prata om framtiden och barnen.

– Jag sa att jag höll fast vid att jag ville skiljas, och då sa han att jag kommer att ångra mig.

Ex-mannen skjutsade hem Maria Rashidi till lägenheten i Rinkeby där hon bodde hos en väninna. Utanför stod en man och väntade.

– När jag skulle passera honom kastade han någonting på mitt ansikte, och allting blev vitt. Det gjorde så ont och jag bara skrek och sprang, skrek och sprang.

Maria hade fått saltsyra kastat i ansiktet och hon blev allvarligt brännskadad och förlorade stora delar av synen. Hennes dotter hade sett allt ifrån bilen.

– Det sista jag minns är att jag hörde min dotter skrika. Jag låg nedsövt på sjukhus i över en månad och de gjorde totalt 99 operationer och transplantationer.

Ex-maken greps av polis och satt häktad i två dagar.

– Trots alla bevis och tidigare polisanmälan släppte åklagaren honom och då flydde han direkt till Iran.

”Många utsatta i Sverige”

Maria Rashidi är övertygad om att det var ex-maken som låg bakom attacken. På sjukhuset bestämde hon sig för att aldrig låta sig tystas. Att hon skulle kämpa för kvinnors rätt att slippa hedersrelaterat våld.

– Det finns mängder av människor i Sverige, och i resten av världen, som lever under förtryck. Jag var ett tydligt och synligt exempel. Jag ville lyfta upp det här på agendan och få samhället att diskutera hur vi kan hjälpa kvinnor som blir utsatta för det patriarkatet, systemet, traditionen, kulturen och religionen bestämmer.

Maria Rashidi grundade den ideella föreningen Kvinnors Rätt år 2001, samma år som Fadime Şahindal höll sitt tal i riksdagen.

– Vi jobbar både med informationsarbete men också socialt med att hjälpa kvinnor som är fast i hedersförtryck. Oftast är det kvinnor här i Sverige men igår var det exempelvis en kvinna i Turkiet som hörde av sig för rådgivning.

Tillsammans med frilansjournalisten Elisabet Omsén har Maria Rashidi skrivit boken Bränd frihet.

– Jag föreläser mycket om kvinnors rättigheter och om hedersrelaterat våld och förtryck. Tyvärr är det inte mycket som har förbättrats i Sverige, trots att vi kallar oss för världens mest feministiska och jämställda land. Vi ser fortfarande i dag småflickor i förorterna som uppfostras för att vara underordnade männen. Kvinnors rättigheter är mänskliga rättigheter och alla kvinnor ska ha samma rättigheter i Sverige.

Många kvinnor vittnar om att det är tack vare Maria Rashidis arbete och hjälp som de vågat bryta sig loss och lämna våldsamma relationer.

– Jag gör så mycket jag kan, mer än heltid. Jag vill göra allt jag kan för att skapa förändring, för att rädda kvinnor som är fast i hederskulturen.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 i december.

Nominera din hjälte här nedan!