De skänker läkande skratt till svårt sjuka

Uppdaterad 2020-01-13 | Publicerad 2018-10-24

Artisterna behöver vara väldigt lyhörda, och känna av vad som funkar med olika barn. Tanken är att ge även fina minnen från sjukhuset.

I 20 år har Eva Riepe och Anne-Marie Möller i Clownmedicin klivit i clownkostymen för att vecka efter vecka sprida glädje på barnsjukhus och äldreboenden.

– Det handlar mycket om att ge familjen positiva minnen, att också få glada minnen under den sista svåra tiden, säger de.

De flesta skulle tveka att kliva in i den skrämmande miljön på hospice – men inte artisterna i Clownmedicin.

I stället för att rygga tillbaka ser de till att familjer som befinner sig i djup kris får något annat att prata om än sjukdom och död.

Flera dagar i veckan håller clownerna hus på barnavdelningar på bland annat Astrid Lindgrens Barnsjukhus i Solna och Huddinge och på barnhospice – sista anhalten för barn som lider av dödlig sjukdom. 

De möter svårt sjuka barn och barn som står inför att förlora sina föräldrar i dödlig sjukdom. De möter även vuxna på sjukhus och demensboenden.

– Det här behövs verkligen! Även dem som är döende kan behöva fina minnen med glädje den sista tiden. Det handlar om att få till möten och samtal i rummet tillsammans med de anhöriga, om annat än bara sjukdom, säger Catrin Rolf på Clownmedicin.

Clownmedicin drivs som en ideell förening från ett litet kontor i Gubbängen. Kärnan är eldsjälarna Eva Riepe  och Anne-Marie Möller och 15 mycket erfarna och professionella clowner.  De flesta av artisterna har jobbat i verksamheten i över tio år, och har hunnit bygga upp en stor kunskapsbas kring vad som funkar och inte.  

– Den här yrkesskickligheten är oerhört viktig när man träffar så här ömtåliga människor – man kan inte skicka in vem som helst.

”Vågar vi det här?”

De hjälper också många barn som inte själva är sjuka – utan har en vuxen anhörig som ligger inför döden. Tack vare anslag från Allmänna arvsfonden fick de för två år sedan chansen att besöka friska barn, med föräldrarna är döende och vårdas i hemmet.

– Det är många känslomässigt starka möten och responsen från familjerna som fått clownbesök har varit hundra procent  positivt.

Beslutet att starta verksamhet i den här miljön var dock inte självklart. 

– Innan vi körde i gång funderade våra artister: Vågar vi verkligen det här? Men det gjorde de – och det har landat otroligt väl! 

Och de märker av ett allt större intresse – fler vårdinrättningar söker deras hjälp att sprida glädje. 

Får dementa att dra på smilbanden

För sex år sedan började de också att jobba på demensboenden i Stockholmsområdet.

Det måste skilja sig en del åt att möta barn, dementa och svårt sjuka vuxna? 

– Ja, men våra artister är otroligt lyhörda och har stor vana att möta både barn och vuxna.

Innan de startade seniorverksamheten i Sverige hade de sneglat på liknande verksamhet i Europa. 

– Det var så mycket skriverier om hur illa ställt det var på äldreboendena så vi vill bidra med det vi kunde – glädje och fest i vardagen. Sedan starten har fler och fler hört av sig. Ryktet har gått eller så har medarbetare har tagit med sig de fina möten med de äldre när de bytt arbetsplats och velat få med sig clownerna dit. Vi vill att clownbesöken ska vara gratis för sjukhusen därför arbetar vi hårt med att få in anslag från olika stiftelser och bidragsgivare. 

Hon berättar att det är lättare att få bidrag för projekt där man hjälper sjuka barn, eftersom det finns fler sådana stiftelser.

Henry Riback lider av en blodsjukdom, och har tillbringat veckor på sjukhus under sitt liv. Sjukhusclownerna har hjälpt både honom och hela familjen.

Avdramatiserar hela sjukhusvistelsen

Ett av alla barn som glatts av clownerna är sjuåriga Henry Riback. Ända sedan han var ett foster i mammas mage har han tvingats att fylla på nytt blod i sin kropp – varje tredje vecka. Ingen läkare i världen vet varför Henrys kropp reagerar som den gör, men så länge han får nytt blod så är han pigg och utvecklas som de flesta sjuåringar.

Henry har tillbringat många veckor av sitt liv på sjukhus, och clownerna har verkligen hjälpt honom.

– Clownmedicin är fantastiska! De har bjudit på så många läkande skratt genom åren. De är lika ovärderliga för föräldrarna som för barnen och deras syskon, säger Henrys mamma Nadja Riback.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!