Bahjat flydde kriget i Libyen – nu gör han succé på Spotify

Uppdaterad 2019-03-20 | Publicerad 2019-02-17

På en dag förändrades han liv.

När Bahjat Etorjman var 15 år bröt inbördeskriget i Libyen ut. Han flydde med sin familj och kämpade för att få livet att gå ihop i ett främmande land.

Nu har han flyttat till Sverige och slår igenom som artist.

– Jag vill inspirera andra att våga drömma och våga satsa – var man än kommer ifrån, säger Bahjat.

Musiken har alltid funnits där. När han som blyg tonåring satt på sitt rum med sin dator och drömde om en karriär.

Efter att han flytt Libyen för Malta och gjorde allt han kunde för att få in pengar till familjen. Och nu, i en studio på Kungsholmen i Stockholm. I dag har han över två miljoner spelningar på Spotify och hans nya singel spelas på P3.

Uppväxten i Libyen var trygg. Landet var en diktatur men Bahjat Etorjman, 23, växte upp i ett kärleksfullt hem och gick i en bra privatskola, han beskriver det som ett skyddat liv.

– Jag lämnade sällan hemmet och familjen, jag var väldigt överviktig som barn och ville inte utsätta mig för andras blickar och hån. Det var tryggt hemma.

Kriget bröt ut

I början av 2011 blossade den arabiska våren upp. Protester mot diktaturen spred sig landet över och huvudstaden Tripoli blev allt mer osäker.

– En dag sa mamma att vi måste åka, vi måste åka nu. Det vara bara att packa det nödvändigaste. Från en dag till en annan förändrades allt.

Ett par dagar senare bröt inbördeskriget ut. Då 15-åriga Bahjat, hans mamma och tre syskon hann fly till Malta innan flygplatserna stängde.

– Vi trodde att vi skulle vara där i en eller två månader. De blev till ett halvår, ett år och i dag har det snart gått ett decennium.

Efter ett tag tog pengarna slut. De gjorde vad de kunde för att klara sig. Hans mamma gjorde pasta och sålde till små butiker. Bahjat började ge matte- och fysiklektioner till andra barn.

– En gång fick vi stänga av kylskåpet. Det ekade tomt och drog bara onödig ström. Ibland åt vi nudlar i veckor i sträck. Men vi var ändå lyckliga. Så fort jag såg min mor le var det värt det. Hon har offrat allt för oss.

– Jag har verkligen insett att lycka inte har med ens förutsättningar att göra, det handlar om kärlek och familj.

Hemma i Tripoli hade familjen blivit en måltavla. De hade ingenting med politiken att göra men en morbror var gift med en kvinna från den politiska sfären.

– En dag stormade milisen in och förde bort min pappa, som är kvar i Libyen. De höll en pistol mot hans huvud och ville veta var min morbror var. Jag vill inte ens tänka vad som kunde ha hänt om mina småsyskon varit där, om de fått se allt. Men han är säker nu.

”Musiken blev min terapi”

När saker var som jobbigast på Malta, de hade inga pengar, när flyktingströmmen ökade på den lilla ön vände folk sig snabbt emot flyktingar och de kunde få glåpord kastade efter sig och de kände sig otrygga ibland, så kunde Bahjat hitta en tillflykt i musiken.

– Jag började skriva musik för att få ur mig alla känslor. Det blev som min terapi. Där kunde jag säga allt det där jag inte vågade säga högt annars. Säga att man gillade någon…

Han gör allt själv. Skriver, spelar in och marknadsför sig. För låtar han släpper samarbetar han med olika producenter. Efter ett tag började det lossna och hans musik började spelas på radio i Malta.

– Det var en helt sjuk känsla att höra sig på radio.

Svenska musikundret lockade

Han är ett stort fan av Max Martin och det svenska musikundret så när han hittade en bra utbildning hos Musikmakarna i Örnsköldsvik packade han sin väska ännu en gång och kom till ett snöigt Sverige.

Nu börjar hans musik dyka upp på spellistor på Spotify och på P3.

– Jag har alltid trott att om man verkligen vill något och jobbar hårt för det så kan man lyckas. Nu börjar det hända mig.

– Och det är det jag vill göra för andra. Inspirera dem att våga drömma, våga satsa – var man än kommer ifrån eller vad ens omständigheter än är. I Libyen hade vi inga unga förebilder inom popkulturen. Jag vill ge ett hopp till de som är där och drömmer om musik.

Han vill också ändra sättet man ser på flyktingar.

– Flyktingar ses ofta som ett problem men vi är precis som alla andra människor. Vi har samma hopp och drömmar och vi försöker bygga ett bättre liv för oss själva.

Följ Svenska Hjältar på Facebook

Svenska Hjältar samlar nu in pengar till förmån för UNHCR, FN:s flyktingorgan. Du kan rädda liv och ge människor på flykt en bättre framtid. Bli månadsgivare till Sverige för UNHCR via autogiro eller genom att SMS:a HJÄLTE till 729 30 (100 kr i månaden).

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!