Hjälper nyanlända - med sång och skidor

Uppdaterad 2015-12-18 | Publicerad 2015-12-09

Anne och Emma är Svenska Hjältars Medmänniskor 2015

ÖSTERSUND. En sund själ i en sund kropp.

Med friskvård som verktyg verkar Hej Främling för att asylsökande ska må bättre, både psykiskt och fysiskt.

– Vi gick in för att sysselsätta dem genom att åka skidor tillsammans. Men gemenskapen och stämningen på boendet blev också tusen gånger bättre, säger Emma Arnesson.

Följ Svenska Hjältar på Facebook

”Att göra livet bättre för andra som har det svårt”. Så beskriver Emma Arnesson och Anne Lundberg drivkraften bakom integrationsprojektet Hej Främling.

Båda har jobbat som volontärer tidigare. Anne inspirerades av föräldrarnas engagemang för flyktingar under 90-talet och Emma har rest runt jorden för att hjälpa andra. När hon kom hem hade Jämtland förändrats.

– Nu kom världen hem till mig. Med samma behov av hjälp som jag tidigare mött utomlands.

Tillsammans driver de Hej Främling som genom friskvård skapar möten mellan människor för att främja integration, sysselsätta nyanlända och ge dem en chans att må bättre.

”Går inte att bli oberörd”

Det hela började med ett besök på asylboendet i Grytan, vintern 2013, efter att ha läst mycket negativ mediebevakning efter att en grupp flyktingar inte ville kliva av bussen de kom dit med.

– Vi blev chockade och förfärade över hur de hade det. Men också överväldigade av all kärlek. Att höra deras historier och upplevelse av livet här och nu. Det går inte att bli oberörd, säger Emma.

De boendes dagar präglades av tristess och väntan på beslut om uppehållstillstånd. De bor tätt inpå varandra och de allra flesta har varit med om tragiska händelser.

– Det handlar om människor som mår fruktansvärt dåligt, som sätts på förvaring och blir bortglömda och inte får vara individer med kropp och själ, säger Emma.

Så de bestämde sig för att dra i gång en skidskola. Redan den första vintern så lärde de 300 flyktingar att åka skidor.

– Hälsa betyder så mycket. Man vet själv att man mår så mycket bättre av att få vara aktiv, säger Anne.

Skidåkningen med de asylsökande har fler värden än hälsa och nöje.

– Våra vänner lärde sig att uppskatta snö på det sättet vi gör, att det är helt okej att bo i Jämtland när det är vinter. Och det här är fantastiska människor med enorma kompetenser som kommer. Vi måste försöka vårda dem så de vill stanna kvar, säger Emma.

Aktiviteterna är öppna för alla

När sommaren kom dubblade Hej främling sitt engagemang.

– Vi ordnade brännboll, kubb, fotboll, yoga, cykling och dans. Det bara rullade på.

I dag har de fasta aktiviteter fem gånger i veckan, dels på boendet i Grytan men även i Nälden. Alla aktiviteter är öppna för alla, unga som gamla och nya som etablerade svenskar.

– Många upplever att nyanlända är så långt borta. Att man inte vet hur man ska ta kontakt. Men svenskar är väldigt bekväma när det kommer till idrott och kultur. Vi använder oss av friskvård och kultur som ett verktyg för att skapa just möten mellan människor, säger Emma.

När vi träffar Anne och Emma har de precis haft körträning, där 50 asylsökande dansat loss och sjungit till Tomas Ledin-låtar och ”Nu är det jul igen”.

– Tacksamheten är enorm, säger Anne.

Flera har berättat för dem att de slutat äta antidepressiv medicin, för att de är med och sjunger i kören i stället.

– När vi kommer hit blir vi behandlade som superstars. Det enda vi gör är att bry oss och vara närvarande, man får så otroligt mycket kärlek tillbaka. Vi hittar nya vänner för livet, säger Emma.

Jack Adra, 22, har lämnat familjen och sina vänner i Syrien för att söka ett tryggare liv här. Han drömmer om att bli sångare och var med på körövningen.

– Jag gillar att sjunga. Det är bara väntan annars, man vaknar, äter frukost, vilar, äter lunch... Det är kul att få göra något annat.

Vill finnas på fler orter

Hur känns det att bli Svenska Hjältars Medmänniskor?

– Det är jätteroligt! Vi är två helt vanliga tjejer som brinner för att fler ska få det bättre, säger Anne.

– Och att kunna inspirera andra känns som det finaste man kan göra. Vi är ju bara lilla Anne och Emma i Norrland. Å andra sidan vet vi att det vi gör är fantastiskt bra, säger Emma.

Vad har ni för drömmar om framtiden för Hej främling?

– Vi vill kunna finnas på flera orter, i hela Sverige. Vi vill kunna sprida vår modell till ännu fler, för det finns ett stort behov, säger Anne.

SVENSKA HJÄLTARS MEDMÄNNISKOR 2015

Emma Arnesson, 27 år, Östersund, och Anne Lundberg, 28 år, Östersund

Emma och Anne är hjältar för att de tidigt såg till att ge asylsökande i Jämtland en meningsfull tillvaro och en chans att lära känna sin omgivning. Med idrotts- och kulturaktiviteter som verktyg skapar de förutsättningar för jämtar och flyktingar att träffas.