Se livräddarnas starka möte med ”de döda”

Uppdaterad 2020-02-06 | Publicerad 2016-12-16

Historien om kanotolyckan under ett konfirmationsläger fick publikens tårar att forsa.

Fjällräddarna och brandmännen utsågs till Årets Skyddsänglar – och överraskades på scenen av pojkarna som de mirakulöst räddade livet på.
– Vi trodde att vi hade skickat iväg två döda ungdomar, säger fjällräddaren Jens Göransson.

Leos mamma Linn Wågberg var på plats på scenen under introt för att hylla fjällräddarna och brandmännen som räddades livet på hennes son Leo med vännerna Gabriel Matsson och Patrik Arvinder i juni 2015.

Hon visade upp den sista bilden på Leo som togs före lägret och berättar:

”Han ville egentligen inte åka. Och när jag ser bilden i dag så önskar jag inget hellre än att han hade stannat hos mig.”

Det var under en orientering som pojkarnas kanot välte, och de hamnade i fyragradigt vatten. Efter bara ett par minuter blev de medvetslösa, och att pojkarna överlevde är ett mirakel. Men trots att det såg så oerhört mörkt ut gav räddningsstyrkan aldrig upp.

– De var helt livlösa när vi lämnade ifrån oss dem, berättar fjällräddaren Jens Göransson som var den som fick syn på Leo flytandes i vattnet.

– Han var så jävla död, säger Marcus Stålhandske som också var med i båten.

Hjärtat stod still i 6 timmar

Leo hade hjärtstopp i över sex timmar, och även Gabriel var väldigt illa däran men vakande mot alla odds efter 14 försök med defibrilatorn. Alla chockades av beskedet dagen efter om att de faktiskt var vid liv.

För den här insatsen prisades nu som Årets Skyddsänglar på Svenska Hjältar-galan. Och det blev ett otroligt gripande möte på scenen när Leo, Gabriel och Patrik plötsligt kom in för att hylla sina livräddare.

– Efter olyckan låg jag i koma i fem dagar. Vägen tillbaka har varit en lång kamp, men nu står jag här i dag och kan leva mitt liv igen. Och det är tack vare er, säger Gabriel Matsson.

Anja Pärsson, som själv har en pappa som är fjällräddare, satt och torkade tårarna febrilt under tiden.

Också Leo ville tacka.

– Jag har tänk på vad som hade kunnat hända oss tre om inte ni hade jobbat den där dagen. Vi är egentligen så gott som döda just nu, men tack vare att ni inte gav upp hoppet den dagen så är vi inte det. Och vill vill jättegärna tacka er så mycket för det, säger Leo Wågberg som ny fyllt 16 år.

De kramade om varandra på scenen.

– Det var så fränt. När vi väl kom ut på scenen var det helt fantastiskt, men innan var det väldigt nervöst, säger Marcus Stålhandske.

– Det var ju fruktansvärt känslosamt såklart när killarna komma in, men roligt att se dem, säger brandmannen Andreas Henriksson.

Funkade tack vare samarbete

Ett ledord i hela insatsen som gjorde att killarna lever i dag är samarbete. Både mellan fjällräddare och räddningstjänst, men också mellan Sverige och Norge. I Jämtlands län har man under de senaste två åren drivit ett det unika projektet Sambruk som syftar just till att fläta ihop dessa för att kunna rädda fler liv.

Hur känns det nu efteråt?

– Det kändes som att det var på tiden. Jag minns faktiskt att det första jag tänkte på efter återbesöket i Ånn där vi alla träffades igen var att man borde ringa Svenska Hjältar, säger Leos mamma Linn.