Suzanne blev rånad – då jagade vännerna ifatt tjuven

avMalin Wigen

Publicerad:
Uppdaterad:

Suzanne Skoglöf blev rånad på sin plånbok. Då tog Hassan El-Malli, 18, Mohamed Kurdiya, 17, och Yousef Hamid, 20, upp jakten, skriver Helsingborgs Dagblad.

– Det var en fantastiskt insats. De var nästan övermodiga, säger Suzanne till Aftonbladet.

För fler liknande artiklar − följ Svenska Hjältar på Facebook


1 av 4 | Foto: Suzanne Skoglöf
Här är Suzanne med sina hjältar.

En tjuv ryckte plånboken ur 53-åriga Suzanne Skoglöfs hand vid bankomaten i centrala Helsingborg. Han sprang från platsen och Suzanne började ropa efter hjälp.

Vännerna Hassan El-Malli, 18, Mohamed Kurdiya, 17, och Yousef Hamid, 20, befann sig i närheten och hörde ropet.

– Från ingenstans hörde vi en kvinna skrika efter hjälp och att vi skulle jaga efter någon man som tagit hennes plånbok, säger Hassan och fortsätter:

– Vi undrade om det var ett skämt eller om det var på riktigt. Sen vaknade vi till och jag skrek ”spring” så sprang vi allt vad vi kunde.

Sedan var jakten var i gång. De tre vännerna sprang efter tjuven i en backe där han tappade farten. Mohamed fick tag i honom och puttade ned honom på marken. Strax efter kom Hassan och Yousef, tillsammans höll de fast gärningsmannen som upprepade ”ta grejerna, ta grejerna”. Då de tänkte att han kanske hade kniv släppte de honom i tron om att han skulle ge plånboken – men han började istället springa igen.

– Då sprang jag efter honom och sparkade till på hans vad så att han började halta lite, säger Hassan.

”Hade gett upp hoppet”

Tjuven kastade plånboken åt dem och försvann sin väg. Vännerna gav den till en ordningsvakt och Suzanne fick höra de goda nyheterna via telefon.

– Jag blev helt tagen och överlycklig, ”är detta sant?” sa jag, säger hon och fortsätter:

– Jag hade jagat tjuven själv en stund men han hade lyckats försvinna. Jag hade gett upp hoppet, säger hon.

Hon mötte upp killarna och fick tillbaka plånboken där allt innehåll var kvar. Hon ville belöna dem för insatsen, men de vägrade att ta emot något – för dem var det en självklarhet att hjälpa. I ett Facebookinlägg hyllar hon och tusentals andra människor killarnas agerande.

– Det var en fantastiskt insats. De var nästan övermodiga. Det hade kunnat sluta illa för dem, de hade kunnat bli nedstuckna med kniv. Men för en vilt främmande kvinnas skull valde de ändå att övermanna den här tjuven.

Händelsen är polisanmäld och polisen har fått signalement samt ska kolla på övervakningsfilmer.

– Jag vill rikta ett stort tack till de här killarna. it made my day. Man hade kunnat tro att jag mår dåligt nu en dag efter men det gör jag inte, tack vare dem.

”Den bästa känslan jag har haft”

Vännerna är kritiska till att ingen annan ingrep men är glada att de var där och att de kunde hjälpa.

– Det är nog den bästa känslan jag har haft. Det bästa var att kvinnan blev glad, det gjorde oss glada, säger Hassan och fortsätter:

– Vi kände av lite rädsla. Men det finns olika nivåer av rädsla. Vi såg en kvinna som behövde hjälp. tänk om det varit någon av våra mammor? Bara sådana tankar kretsade inom oss. Där och då tänkte vi inte på något annat än att fånga in honom, det var det enda vi skulle göra.

Följ Svenska Hjältar på Instagram!


Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007. Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet. Av dessa utser vår jury åtta hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan – missa inte galan den 11 december 2017 på Aftonbladet.se och TV4!

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM