Kristian mobbades hela sin skoltid – stämde skolan

Publicerad 2016-11-30

Tio år har gått sedan den första Svenska hjälten korades. Över åren har 61 hjälteinsatser hyllats.
Men vad hände sen?
Här får du träffa några av de tidigare hjältarna inför årets tv-gala den 16 december.

jönköping. Han mobbades hela sin skoltid för sin sexuella läggning. Men hittade modet att stämma skolan – och fick rätt. För det utsågs Kristian Kabelacs, 25, till Årets Förebild 2007.

– För mig var utmärkelsen en revansch för min egen del, och förhoppningsvis även för andra som inte vågar vara sig själva, säger Kristian Kabelacs.

Vi träffar Kristian Kabelacs på hans favoritkafé i centrala Jönköping. Här i staden bor han tillsammans med sin fästman och deras gemensamma hund, han studerar på folkhögskolan till grafisk formgivare och jobbar extra i en inredningsbutik. Men för Kristian så kommer Jönköping också alltid att vara en påminnelse om den värsta perioden i hans liv. Det var här han mobbades under hela sin skoltid. År efter år blev han retad, hånad, slagen, sparkad och hotad.

– Mycket av mobbingen berodde på att det spekulerades i min sexuella läggning, säger Kristian.

Berättade att han var bisexuell

När Kristian började högstadiet fick han nog och en dag ställde han sig upp i klassrummet och berättade att han var bisexuell. Men istället fick det motsatt effekt. Trakasserierna, både de fysiska och psykiska, eskalerade istället. Han knuffades in i skåp, fick fysiska föremål kastade på sig och glåporden haglade. Dessutom blev han utsatt utanför skolan, och en sen kväll blev han grovt misshandlad av flera personer mitt i centrala Jönköping.

– Jag berättade för en lärare som jag hade förtroende för vad som hände. Men fick svaret att jag fick skylla mig själv som hade kommit ut.

Istället för att ge upp blev Kristian arg och anmälde skolan till Barn – och elevombudsmannen, som skickade hans ärende vidare till HomO, som stämde skolan. Kristian fick rätt och fick ett skadestånd på 30 000 kronor av kommunen.

– Jag kände bara att nu får det vara nog. Att anmäla skolan var enda utvägen att få stopp på mobbingen.

Kristian var den första eleven i Sverige som stämt sin skola och fått rätt.

Blev utsedd till Årets förebild

För sitt mod blev han, bara 16 år gammal, utsedd till Svenska hjältars förebild 2007. Kristian, som då drömde om att bli frisör, fick en frisörutbildning hos Björn Axén som pris. Han flyttade till Stockholm och påbörjade utbildningen, men då kom allt som hade hänt, alla år av mobbing, ikapp honom och han crashade.

– Jag mådde väldigt dåligt under en lång period efter det. Jag fick ångestattacker och utvecklade posttraumatisk stressyndrom efter överfallet. Minnesbilder från det kunde ploppa upp när som helst. Jag minns att jag kunde sitta på bussen och plötsligt få blodsmak i munnen. Det var också jobbigt att gå på stan. Jag var rädd och kände mig lite halvt paranoid och trodde att jag var förföljd.

Tio år har gått och även om de fysiska såren har läkt har inte de psykiska läkt helt.

– Jag mår hyfsat bra i dag men har fortfarande jobbiga perioder då jag mår dåligt. Har man blivit mobbad under så lång tid som jag blev, så skapar det djupa sår och ärr. Jag har inte läkt helt och jag tror aldrig att jag kommer att läka till hundra procent. Det är något som jag kommer att få kämpa med resten av mitt liv.

Vad önskar du att de på skolan hade gjort för dig?

– Jag hade önskat att de hade tagit mig på större allvar och tagit tag i problemet. Det reducerades till att det bara var lite gnabb mellan elever. I stället borde någon vuxen ha satt ner foten och sagt att mobbingen som jag blev utsatt för inte var okej.

Skolan har jämnats med marken

Efter att Kristian stämt sin skola har den inte bara stängts, den har även jämnats med marken.

– Jag skulle ljuga om jag inte sa att det känns bra. Jag hoppas att jag var en av orsakerna bakom. Det är skönt att slippa påminnas om vad som hänt innanför de väggarna när man åker förbi.

För att fler ska slippa gå igenom det som han själv gått igenom har Kristian engagerat sig i frågor som rör mobbing. Han har hjälpt en ung homosexuell kille i Göteborg som utsattes för trakasserier att anmäla sin skola. Han har också varit med på Svenska hjältars skolturné och pratat om sina upplevelser.

– Skolturnén var jättegivande och det kändes bra att få vara en förebild för andra med min historia och mina erfarenheter.

Och att kunna vara sig själv är numera väldigt viktigt för Kristian. För att påminna sig om det har han även gjort en tatuering på vänster arm som en ständig påminnelse.

– Under hela min skoltid kunde jag inte vara mig själv. Till en början kunde jag inte vara mig själv, och när mobbingen eskalerade så vågade jag inte vara mig själv. Det förstörde en stor del av min ungdom. I dag känner jag att jag till största delen kan vara sann mot mig själv. Jag är äldre, har fått mer skinn på näsan och vågar säga ifrån. Men rädslan, minnena och ärren sitter fortfarande kvar och gnager.

Engagerat sig i Jönköpings Pridefestival

Men rädslan har inte tagit över och efter utmärkelsen har Kristian även varit engagerad i hbtq-frågor.

– Jag var med och startade Pridefestivalen i Jönköping och jobbade med det i fyra år innan jag kände att det var dags att gå vidare. Men det var väldigt givande.

Vad betydde det för dig att utses till Årets förebild 2007?

–Det är en revansch för min egen del och förhoppningsvis även för andra som inte kunnat vara sig själva. Pokalen står framme i lägenheten och jag ser den varje dag. Det är en fantastisk påminnelse om alla bra grejer jag har gjort. Det också mäktigt att tänka att det var jag som stod där på scenen och tog emot priset och ingen annan.

Hur ser du på framtiden?

– Jag har två terminer kvar på utbildningen. Jag är fortfarande lite vilsen i mig själv och tar det som det kommer. Men en dröm är att jobba som art director. Jag tror att jag kommer att bo kvar i Jönköping. Det är här jag har mina vänner och familj. Jag vill inte vara den som flyr härifrån, utan med min historia och erfarenheter så vill jag kunna bidra med något bra till Jönköping.

Följ ämnen i artikeln