”Vuxna måste börja ta ansvar för problemen”

Starka krav när Svenska hjältars skolturné nådde Trollhättan

Uppdaterad 2019-12-11 | Publicerad 2019-11-21

Mer civilkurage och mer vuxenansvar – det var två viktiga krav som levererades från scenen när Svenska Hjältars skolturné nådde Trollhättan.
– Vuxna sätter sitt hopp till oss unga, men de vägrar ta ansvar för problemen, sa 18-åriga Simon Borenbeker Klang som kämpar mot klimatkrisen.

Greta Thunbergs skolstrejker har spridit sig över hela världen, men få känner till att hon var långt ifrån först.

Simon Borenbeker Klang, 18, strejkade redan för flera år sedan. Han ville markera mot regeringens beslut att utvisa afghanska ungdomar efter flyktingkrisen 2015.

– Vi var tio skolor som strejkade i Göteborg, berättar Simon.

I dag är han även engagerad i klimatkrisen. Simon är kritisk till dagens föräldrageneration som gör alldeles för lite.

– Jag har känt ett ansvar för klimatet, ett ansvar som vår föräldrageneration saknar. De har misslyckats när det gäller klimatet, de kommer troligtvis aldrig att uppleva den största krisen, men det kommer vi unga. Klimatexperterna är eniga i att vi bara har tio år på oss att vända krisen.

”Vuxna sitter på makten”

Simon menar att de vuxna lägger sitt hopp på den yngre generationen, men själva inte gör särskilt mycket.

– De sitter på makten och det krävs politiska beslut för att vända processen. De måste ta ansvar.

Javier Gomez, Merlissa Sakr, Frida Söderlund, Michelle, Simon Boerenbeker Kling, Albin Blomster, Mathilda Bandarian och Elin.

Vågade agera när ingen annan ville

Över 2 000 skolungdomar satt bänkade på Nova Arena när Svenska Hjältars skolturné besökte Trollhättan. Temat för skolturnén är mod, civilkurage och medmänsklighet. Det fick publiken många fina exempel på under dagen.

Förutom Simon Borenbejer Klang stod sju modiga ungdomar på scenen och vittnade om civilkurage, rasism, psykisk ohälsa och kampen för en bättre miljö.

Blev kränkt på bussen

Merlissa Sakr vågade agera i en situation där ingen annan hade modet säga något. När en man som inte förstod svenska ville betala med kontanter på bussen blev han överröst med rasistiska glåpord. Merlissa reste sig upp och sa till chauffören på skarpen.

– De andra i bussen trodde nog att jag var galen. Det är så svenskt att inte våga säga ifrån. Men mannen blev jätteglad och man måste våga vara modig ibland. Om man är tyst är man lika medskyldig till kränkningen, berättade Merlissa.

Hon uppmanade fler att våga göra situationen man befinner sig i obekväm eller pinsam – just för att det kan leda till något väldigt bra i slutändan.

Hade en tuff uppväxt

En annan av Svenska hjältars talare var Javier Gomez som är engagerad i föreningen Under Kevlaret. När han var femton år gammal tog hans klasskompis – och stora kärlek – sitt liv.

– Jag var väldigt kär och hon led av psykiska problem. Jag hade ingen att prata med och höll allt inom mig. Det ledde till självskadebeteende och missbruk, berättade Javier Gomez.

När han till slut kom till en gräns då det inte gick att bära på de destruktiva känslorna längre fann han kraft i att äntligen våga prata om sina tankar och vad han kände. Nu volontärjobbar han för föreningen Under Kevlaret som uppmuntrar killar att våga prata om sina känslor.

Elin och Michelle är två ungdomar från Trollhättan som har en podd där de delar sina och andras erfarenheter av psykisk ohälsa, tuffa uppväxtvillkor och utsatthet. Syftet är att stärka andra unga som upplever samma sak.

– Jag har haft en väldigt tuff uppväxt och det är skönt att kunna få prata med någon som har likande upplevelser. Det är viktigt att våga börja prata, oavsett om det är en kurator, kompis eller någon vuxen, sa Elin när hon och Michelle mötte publiken på scenen.

Över 2000 skolelever samlades i Nova Arena när Svenska Hjältars skolturné besökte Trollhättan.

Fick revansch efter mobbingen

Mathilda Bandarian från Vänersborg är nominerad till Årets ungdomshjälte. Under hela sin skolgång mobbades hon svårt.

– När man känner sig ensam och missförstådd och tror att ingen tycker om en så kommer man till slut till en punkt där man inser att man måste stå upp för sig själv. Annars tar känslorna över och man börjar tro på andra människors åsikter om sig själv, sa Mathilda.

Mathilda fick revansch på mobbarna. När hon var sexton år blev hon den yngsta student någonsin som kommit in på juristprogrammet i Göteborg. Målet är att bli advokat för att kunna hjälpa andra utsatta.

– Jag vet hur det är att stå helt ensam. Som advokat kan jag stå upp och hjälpa andra.

Albin Blomster fick priset ”Årets ungdomshjälte” 2018 för sitt engagemang för afghanska ungdomar i Grästorp. Han tar med unga på sportevenemang, drog igång läxhjälp och umgås med ensamkommande för att integrera dem i Sverige.

– Om man ska engagera sig så ska man göra det för att man tycker att det är kul. Det behöver inte vara något stort, säger Albin Blomster.



Följ Svenska Hjältar på Facebook

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!