Här får eleverna inte får slänga mat alls

Uppdaterad 2019-05-22 | Publicerad 2018-10-24

Sedan en vecka tillbaka har S:t. Petri skolan i Malmö har tagit bort alla avfallspåsar i skolmatsalen. Matsvinnet har minskat från cirka 6o kilo till två kilo om dagen, enligt Sydsvenskan. Men det är en förbättring som upplevs på olika sätt.

– Vissa elever protesterar genom att lämna tallrikar med mat på borden, berättar rektorn Eva Daun för Aftonbladet.

S:t. Petri skolan har tagit krafttag mot matsvinnet, vilket Sydsvenskan skrev om först.

Eva Daun började reflektera över skolans matsvinn när hon såg ett inslag om en annan skola där de enbart hade en bytta barnen slängde mat i. På S:t. Petri skolan har de två byttor som är dubbelt så stora. Det här fick rektorn att börja tänka.

– Då gick jag till de som jobbar i köket och frågade om vi inte borde minska de här byttorna, för det skickar ju en väldigt konstig signal? berättar Eva Daun.

Kökspersonalen hakade på idén direkt och anammade den fullt ut. Efter några dagar hade de tagit bort avfallspåsarna helt.

Det här har minskat matsvinnet med tiotals kilon. Men alla är inte helt nöjda.

– Det är vissa elever som protesterar genom att lämna tallrikar med mat på borden, berättar Daun.

”Det är en inkörningsfas”

Det främsta problemet är att eleverna ser god mat och fyller sina tallrikar med mer än vad de kommer orka äta och det är ett problem som måste tas itu med. Skolan kommer att hålla möten med elevskyddsombud om reaktionerna och hur allt kommer gå till.

– Det har bara gått en vecka och det är en inkörningsfas nu, säger hon.

Förutom att ta bort avfallspåsarna så har de tagit fram “smakskedar” som är mindre. Förhoppningen är att skolan ska uppmuntra till att tänka på hur mycket man tar och att man faktiskt äter så mycket som möjligt av det man tar.

– Då kan man exempelvis smaka om man tycker att något ser gott ut istället för att fylla tallriken med så mycket, säger hon.

Trots de blandade reaktionerna är Daun är positivt inställd till förändringen och tror att saken kommer lösa sig.

– Frågan har fått lite medial uppmärksamhet nu och jag kan tänka mig att föräldrar kommer diskutera det med sina barn. Jag har redan fått positiva reaktioner från föräldrar som är väl insatta i problematiken. Det gäller allas vår miljö.