”Många som ringer till mig säger att de inte vill leva”

Publicerad 2016-08-16

Anita Wallstedt, 72, har stöttat offer för vuxenmobbning i närmare 20 år

Det var 19 år sedan Anita Wallstedt, 72, blev mobbad och utfryst på jobbet.

Sedan dess har hon hjälpt över 700 personer ta sig ur det hon kallar för ”skärselden” – och kämpar för förändring på svenska arbetsplatser.

– Många som ringer till mig säger att de inte vill leva, säger hon.

Anitas värld rasade samman i Falun 1997.

Hon arbetade med förståndshandikappade när hon märkte att hon och hennes kollegor inte hade det stöd och den hjälp de behövde för att kunna jobba med förståndshandikappade.

– Alla tyckte att det var dags för chefen att ta sig ansvar och stötta och hjälpa oss. Men så blev det tyvärr inte, säger hon.

”Mitt liv rasade ihop”

Många slutade på arbetsplatsen och tillslut var Anita den som jobbat längst i gruppen. Hon märkte att en av vikarierna blev mobbad och kränkt av gruppen.

– Då sa jag ifrån. Vi kan inte göra så här mot en anställd och larmade chefen. Då började hon istället att hacka på mig, säger hon.

Chefen tog till slut in en psykolog som skulle utreda problemet. Han pratade med de anställda och lovade att allt de sa skulle vara anonymt. Men när rapporten var färdig och hamnade på chefens skrivbord var Anita namngiven och psykologen pekade alla problem på henne.

– Cheferna sa då att de skulle sätta mig i källaren och sortera papper och aldrig få jobba med människor igen. Jag fick mitt livs chock. Det var inte jag som var problemet utan enhetschefen som inte klarade av jobbet. Den dagen rasade mitt liv ihop.

– Där började min kamp.

Drabbar kvinnodominerade yrken

Anita fick tillslut upprättelse och 2003 klassades mobbningen mot henne som arbetsskada.

Sedan dess har hon vigt sitt liv åt att hjälpa andra som blir mobbade på sina arbetsplatser.

– Det här är ett jätteproblem och det är inte bara jag som blivit drabbad. Jag har pratat med över 700 människor som har varit i samma situation, säger hon.

De som drabbas av vuxenmobbning är framförallt kvinnor, menar Anita.

– Folk brukar fråga mig varför det är så och då svarar jag för att det är mest kvinnodominerade yrken. Det är mest lärare, personer som jobbar inom kyrkan, socialtjänsten och personer som jobbar inom vården som är drabbade. Men även poliser och läkare är drabbade.

Många vill ta sitt liv

De som ringer till Anita har ofta tankar på att ta sina egna liv till följd av mobbningen på arbetsplatsen.

– Många som ringer till mig säger att de inte vill leva, att de tänker köra framför en långtradare. Flera säger att de inte orkar längre, säger hon.

Trots att hon lobbat mot mobbning på arbetsplatsen i nästan 20 år tycker inte Anita att det händer tillräckligt mycket. Politiker tar inte problematiken på allvar.

– Det blir aldrig något genombrott. Nu måste politikerna ta tag i det här för det är brådskande, säger Anita.

Följ oss på Facebook!