Sköts med fem skott – föreläser om kärlek

Uppdaterad 2017-11-18 | Publicerad 2017-11-17

Nu prisas Alejandro Sinisalo – är Årets unga förebild

Hans 15-årige lillebror Robin skjuts ihjäl mitt framför hans ögon.

Alejandro träffas av fem skott och hamnar i rullstol.

Men ändå föreläser han om kärlek mot våld ­– och nu får han Anders Carlbergs stipendium som Årets unga förebild.

– Jag blir helt paff när Fryshuset ringer och berättar att just jag får det. Jag gör det ju för att det ska vara kärlek i förorten. Det är jävligt nice, säger Alejandro Sinisalo, 21.

Carolina och Alejandro Sinisalo föreläser efter att lillebror Robin sköts ihjäl och Alejandro själv hamnade i rullstol. De vill öka medvetenhet om våldet. – Efter att det här hände känner jag att jag har fått en andra chans och tänker leva livet fullt ut. Tänker göra allt som går att göra. Jag försöker tänka positivt: Kärlek, du vet, säger Alejandro.

Följ Svenska Hjältar på Facebook för fler liknande artiklar

Minnet av mordet på Robin i Stockholmsförorten Akalla är starkt.

– Det är som ett band som spelas i huvudet 24/7. Vissa gånger kommer det fram, men jag har lärt mig med tiden att låta det spelas i bakgrunden, låta det vara där. Det gör ont som fan och är sjukt jobbigt, säger Alejandro.

Det var den 19 januari vid tvåtiden på eftermiddagen. Robin och Alejandro stod i porten till sitt hus i Akalla när den maskerade personen dök upp och siktade på Alejandro med sin pistol. Robin knuffade till gärningsmannen i sista stund, det gjorde att kulan bara nuddade Alejandros hals. Han föll till marken, men reste sig direkt för att skydda sin lillebror.

Robin Sinisalo, 15, räddade livet på sin bror, men sköts själv ihjäl av en okänd gärningsman.

När han kommer på fötter ser han gärningsmannen hålla pistolen mot Robins tinning.

Robin vänder sig mot Alejandro, ler och säger något.

– Men jag hör ju inte vad han säger för jag har fortfarande tinnitus. Men det är ändå ett smajl – och sedan får han skottet i huvudet och faller.

Alejandro inser att Robin är död och flyr ner mot centrum. Utanför pizzerian träffas han av ett skott, som trasar sönder lårbenet, och blir liggande. Han träffas av ytterligare tre skott. ett splittrar nyckelbenet, två borrar sig in i ryggen.

– Efter att jag träffats av det sista skottet kunde jag inte röra mig, bara vrida lite på huvudet. Då ser jag den här personen i ögonvrån komma från vänster med vapnet riktat mot mig. Hela tiden har jag Robin i skallen. Jag har inte accepterat att han är död. Jag vet ju om det, men vill inte acceptera det. Jag tänkte: ”Robin, Robin, Robin, Robin”.

– Jag känner att jag börjar frysa i kroppen, så jag känner ”Det är okej, det är min tur nu också. Jag kan inte låta Robin försvinna iväg själv. Jag ska följa med honom”.

Alejandro skriker till pizzabagarna att de ska hjälpa honom.

– När personen står någon meter ifrån mig springer pizzabagaren ut och skriker: ”Vad gör du?! Vad gör du?!”

– Jag känner att jag börjar frysa i kroppen, så jag känner ”Det är okej, det är min tur nu också. Jag kan inte låta Robin försvinna iväg själv. Jag ska följa med honom”. Så då blundar jag, men sedan får jag en fet knuff och vaknar igen.

Gärningsmannen flyr och Alejandro körs till Karolinska sjukhuset i Solna. Där blir han kvar i fem månader. Tre gånger kollapsar hans lungor. Sedan skrivs han ut och flyttas till rehab i tre månader för att lära sig att klara sitt nya liv i rullstol.

Under tiden har mamma Carolina börjat föreläsa om våldet.

– Jag kände då att det kan inte vara okej att en 15-åring blir skjuten bara så där. Och ingen reagerar. Och just det här att det klassades som gängkriminalitet, där blev jag jättearg. Mina barn är inte kriminella, så det ska inte få skrivas om som gängkriminalitet, säger hon.

Alejandro och pitbullen Rey, åtta månader. Hemma hos mamma i Akalla finns Reys syster Reyna, hunden som Robin önskade sig – men aldrig hann få.

Carolina ville få med Alejandro på föreläsningar, för att ge ungdomarna hans bild av våldet och det som hänt. Länge vägrade han.

– Jag ville verkligen inte vara med. Jag blev sur på henne på riktigt. Varför ska vi göra det här? Vad händer? Låt oss andas lite, säger Alejandro.

Sedan ändrade han sig:

– Folk måste förstå vad som händer i hela samhället, inte bara i förorterna. Vi i förorterna vet exakt vad som händer, men hela samhället måste få en inblick i verkligheten. Så jag kände att jag kanske ska vara med någon gång.

– Jag pratar mycket om vad som hände efteråt. Hur familjen blir drabbad, hur vänner och bekanta blir drabbade. Vilket lidande det är. Och så berättar jag att jag hade tur som hamnade i rullstol. Bara på ett ögonblick, säger han och knäpper med fingrarna.

– Jag försöker få dem att förstå att det är på riktigt, det är verklighet. Jag hoppas att de som lyssnar får en tankeställare.

Alejandro tycker att han fått en andra chans i livet. Nu drömmer han om att klättra i berg. – Jag tänker göra allt som går att göra, säger han.

Där i slutet av sommaren föddes Fuck våldet.

– Men tji fick jag, det blev inte riktigt lika accepterat som Fuck cancer, utan det ses som jätteprovocerande. Alla de här skolungdomarna som såg Alejandro bli skjuten utanför klassrummet har ett trauma resten av sitt liv, säger Carolina.

– Efter att det här hände känner jag att jag har fått en andra chans och tänker leva livet fullt ut. Tänker göra allt som går att göra. Jag försöker tänka positivt: Kärlek, du vet.

Än i dag har ingen dömts för mordet på Robin eller skotten mot Alejandro.

Följ Svenska Hjältar på Instagram!

Alejandro i porten där hans lillebror Robin sköts ihjäl.
Carolina: ”Jag vill hedra deras mamma, jag förstår hennes
smärta”
Mamma till mördade Robin, 15: ”Han hatade
våld”
Anders Carlberg utanför Fryshuset 2002.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury åtta hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan.

Missa inte galan den 11 december 2017 på Aftonbladet.se och TV4!

Nominera din hjälte här nedan!